Csaba Bene Perlenberg: Därför granskar Härryda-Posten Tidöavtalet

Härryda-Posten inleder i dag sin första artikelserie. Under den kommande tiden granskar tidningen hur Tidöavtalet, det avtal som regeringen slutit med Sverigedemokraterna, påverkar Härrydaborna i sin vardag.

ANNONS
|

När Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna valde att bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna var det en gamechanger i svensk politik. Inte bara splittrades den klassiska borgerliga alliansen en gång för alla – SD kom första gången in i maktens finrum.

Villkoren för att SD skulle släppa fram trepartiregeringen reglerades i det så kallade Tidöavtalet, ett dokument som reglerar vilka satsningar, reformer och lagändringar som regeringen ska driva igenom. Med krav och stöd av SD.

Utan Tidöavtalet hade det inte varit möjligt för Ulf Kristersson att bli statsminister.

Alla de fyra partierna har fått in olika delar av sin politik. Vissa har fått göra avkall på en del hjärtefrågor. Som de flesta överenskommelser är Tidöavtalet en kompromiss mellan olika viljor och behov. Vid Tidöavtalets presentation sade den då blivande statsministern Ulf Kristersson att SD i praktiken fått igenom hela sin migrations- och kriminalpolitiska plattform.

ANNONS

Kritiken mot avtalet har varit hård från politiska motståndare. Tonläget har varit högt. Ord som ”fascism” har förekommit.

Idag inleder Härryda-Posten sin första artikelserie.

Och klart är att det på många områden är faktiska förändringar som utlovas. Men vad innebär Tidöpolitiken för dem som bor i Sverige? Hur, om något, kommer Härrydaborna märka av den politik som Kristersson, Ebba Busch, Johan Pehrson och Jimmie Åkesson skakat hand på? Innebär det försämringar eller förbättringar? Vem gynnas och vem missgynnas? Kommer Tidöpartiernas förslag lösa de utmaningar som finnas eller skapas det nya problem?

Idag inleder Härryda-Posten sin första artikelserie. Genom en serie granskningar, reportage och intervjuer kommer vi att genomlysa Tidövatalet från Härrydas horisont.

Lokaljournalistik ska alltid vara fokuserat på det som sker inom kommunens gränser, men inte allt som sker inom kommungränsen avgörs i Härryda. Som en av Sveriges 290 kommuner har Härryda unika förutsättningar som endast gäller här. Tidöavtalet kan påverka på helt olika vis i olika delar av landet, beroende på en rad faktorer.

Klart är att Tidöavtalet inte bara handlar om rikspolitik. Ute på arbetsplatser, i kommunala verksamheter och i regionen samt hos företag kommer den politik som föreslås att få konsekvenser i människors vardag. Här spelar därför lokal journalistik en viktig roll att undersöka, förklara och försöka ge svar på hur – och om – Sverige och Härryda påverkas av den nya regeringspolitiken.

ANNONS

Följ med oss under den kommande tiden när Härryda-Posten granskar Tidöavtalet.

Vad undrar du över om Tidöavtalet? Hör av dig till oss på redaktionen@harrydaposten.se

LÄS MER:Gretas gamlingar står upp för klimatet: ”Våra barnbarn är stolta över oss”

LÄS MER:Fullt hus när O´Learys rullade ut den röda mattan

LÄS MER:Försäkringskassan erkänner fel – kräver ändå Härrydabo på 200 000 kronor

ANNONS