Solen sken över vårmarknaden på Häradsdomaren i Härryda

Under lördagen var det både solsken och glöd när den traditionsenliga vårmarknaden i Härryda gick av stapeln. Och det fanns fynd både för stora och små.

ANNONS
|

Häradsdomaren i Härryda visade upp sig från sin finaste sommarsida när Härrydaborna vällde in för att njuta av den traditionella vårmarknaden. Lokalt hantverk, loppis, fika erbjöds till både ung som äldre. I vimlet togs det bilder och tjoades och tjimmades.

En av huvudattraktionerna var Härrydas egen smed Jimmy Hadders som bland annat sålde egensmidda smycken, krokar och flasköppnare. Intresset för smide har han haft sedan barnsben och tiden i scouterna men det var först för några år sedan då han flyttade till hus i närheten som han fick möjlighet att utforska sin passion.

– Det var roligt. Och då fortsatte jag att bygga på det, säger han.

ANNONS

Tack vare bonusfarföräldrarna som är med i Hembygdsföreningen kom pushen att faktiskt sälja det som tillverkades därhemma. Sedan vintern 2018 har han bara missat någon enstaka vår-, höst och vintermarknader, här och i närområdet.

Hantverket beskriver Jimmy Hadders som att arbeta med väldigt varm, och böjlig, lera.

– Man får nästan tänka att järnet är lite som modellera. Så det är ju att man skulpterar det och flyttar materialet dit man vill, fast det är mycket varmare modellera.

Har du fått något sålt i dag då?

– Det har varit lite trögt. Men ett par saker har jag fått sålt i alla fall. Det har varit en liten flasköppnare och ett litet halsband och så.

Stöttade mormor

Bland besökarna fanns syskonen Erika Bengtson och Tobias Bengtson Lichi som var på plats för att stötta sin mormor som sålde hembakat.

– Jag är här för att hjälpa min mormor som säljer hembakat, bröd och kakor. Hon är från Härryda. Vår mamma är där och hon är uppväxt i Härryda. Vi har döpts här i kyrkan. Och alla examensfester och allting, så vi har kopplingar hit till Härryda, berättar Erika Bengtson.

Tobias Bengtson Lichis fru, Adela Bengtson Lichi, tyckte att vårmarknaden var mysig.

ANNONS

– Det är väldigt trevligt, säger hon vars dotter hittade en katt för 20 kronor bland gosedjuren.

Hon passar också på att dela med sig sitt bästa sommartips.

– Bara packa med sig en picknick och njuta av vädret. Göra det bästa av dagen liksom. Och ta sig en liten sväng runt om lokalområdet. Man behöver inte åka så långt för att upptäcka saker i närheten. Det finns mycket fint att upptäcka i närheten där man bor, säger Adela Bengtson Lichi.

Tisdagsdamerna är trogna besökare på marknaderna

Vid ett bord sitter Ulla Gustavsson, Astrid Sjöberg och Lillvor Meurk. De kallar sig själva för Tisdagsdamerna och är aktiva genom PRO i Härryda. Att de skulle besöka vårmarknaden var närmast självklart, berättar de.

– För det första är det fint väder. Och för det andra så träffar med många andra kompisar, säger Ulla Gustavsson.

Det är inte Astrid Sjöbergs första marknad. Hon brukar besöka marknaderna oavsett säsong.

– Jajamän, de brukar ha en om våren och en på hösten också.

När Lillvor Meurk får frågan om hon har något sommartips att dela med sig av till Härryda-Postens läsare berättar hon vad hon själv gillar att göra.

– Det är att vara ute och få bada och promenera. Att vara ute så mycket som möjligt.

ANNONS

Populärt virkeshantverk erbjöds också

Karl-Åke Carlén från Svenljunga bor numera i Örsås. Han ställer ut snickeri gjord på virket från den egna vården. Ek, gran, fur och ask och asp som huggits i skogen och sågats på gården blir till bland annat lådor och läskebackar i gammal stil.

– Jag började ju med lite lådor för skojs skull. Men så var det så många som ville ha, likadant de här drickabackarna i ek. De är så populära så jag vet inte hur jag ska bära mig åt emellanåt för att hinna med att göra dem, säger han.

Brukar du vara på vårmarknaden här i Härryda?

– Nej, det är första gången. Vi var på kosläppet i Sätila och då kom en dam och bad att vi skulle komma hit för att visa vår alster. Hon hade inte sett så mycket sådant så därför är vi här idag.

LÄS MER:Det här händer i Härryda i sommar

LÄS MER:Wendelsbergs familjedag lockade hundratals besökare

LÄS MER:Liverapport: Följ derbymatchen mellan Härryda IF-Sjövalla FK

ANNONS