Stor militärövning – så kan det märkas i Härryda

Hör du ett stridsflyg eller ser en militärkolonn kan det mycket väl handla om militärövningen Aurora 23. Den största i sitt slag i Sverige.
– Hela försvarsmakten övar, säger Philip Simon, press- och kommunikationschef för övningen.

ANNONS
|

Under nästan en månads tid kan stridsflyg och transporter av militärfordon komma att synas lite oftare än vanligt. Försvarsmakten genomför en jättelik övning tillsammans med 14 andra länder på svensk mark. Totalt deltar 26 000 personer.

– Det är ett uppdrag för att öka den operativa förmågan. Det handlar om att försvara hela Sverige. Hela försvarsmakten övar, säger Philip Simon, press- och kommunikationschef för övningen.

Övningen är nationell. Närmsta övningsplatser för Härryda är kusten utanför Göteborg, Skaraborgs regemente, Trollhättans flygplats och Råda flygbas i Lidköping. Det som kan märkas för Härrydaborna är flygningar och transporter.

– En övning kan handla om en angripare från ett visst väderstreck, det kan vara lite varsomhelst i Västra Götaland. Exakt var kan jag inte säga, det beror på vad de har för uppgift i övningen, säger Philip Simon.

ANNONS

Hemvärnet deltar

Hemvärnsbataljon 44, även kallad Älvsborgsbataljonen, med upptagningsområde i Härryda kommun, kommer att vara delaktiga i militärövningen. Enligt Stefan Krantz, kvartermästare i ett insatskompani i Älvsborgsbataljonen, kommer de att delta med bland annat instruktörer.

Utländskt deltagande i Aurora 23

USA: Marinkåren med ca 700 soldater, en jagare, två helikopterskvadroner (HH 60G Pawe Hawk), stridsflyg (2 F-15), ett flygplan för ubåtsjakt (P8-AF) och cyberförband.

Storbritannien: Mekaniserat kompani med cirka 100 soldater, ett amfibiefartyg, fyra skolfartyg och stridsflyg (2-4 Typhoon-flygplan).

Finland: Motoriserad skyttebataljon med cirka 1000 soldater, Amfibiekompani med cirka 150 soldater, en luftvärnsenhet med Nasams och cirka 50 soldater, stridsflyg – F 18 Hornet (sex flygplan), sex Hawk-flygplan (röd sida), ett transportflygplan, en cyberenhet, ett minröjningsfartyg, två korvetter, ett stödfartyg och ett 20-tal stridsbåtar.

Polen: Fallskärmskompani på cirka 120 soldater, sjömålsrobotenhet, stridsflyg (två stycken Su-22 och fyra stycken F-16), ett amfibiefartyg, en korvett och ett patrullfartyg.

Norge: Underrättelsekompani, tre hemvärnsförband och en cyberenhet.

Estland: Ett hemvärnsförband och ett minröjningsfartyg.

Lettland: Ett stabs fartyg.

Litauen: Ett minröjningsfartyg.

Ukraina: Stabsofficerare.

Danmark: Ett mekaniserat kompani med stridsvagnar, två hemvärnsförband och två stridsbåtar.

Österrike: Simulatorenhet för stöd till internationella förband

Tyskland: En korvett, ett flygplan (P-3), Maritime Component Command.

Frankrike: En fregatt

Även Nederländerna, Island och Kanada var inbjudna till övningen.

Källa: Försvarsmakten.

Den övningen genomförs vid Göteborgs hamn mellan 20–30 april.

– Hemvärnsbataljonen 41 och 44 deltar i Göteborgs hamn. Vi kommer att ha marin verksamhet och man kan se fartygen och stridsbåtar som ibland går i land eller kaj, säger Philip Simon.

Tänk på att hålla avstånd

Övningsplatserna flyttas också. Den del av Aurora som startar i Skaraborg, migrerar sedan söderut till Småland och vidare till Skåne i olika etapper, förklarar Philip Simon.

– Tänk på att man ska hålla avstånd. Även om vi påverkar trafiken får man inte bryta en kolonn. Det är inte tillåtet. Det är också farligt att ligga mellan två lastbilar med stridsvagnar på 30 ton.

Är det något annat som är viktigt att tänka på?

– Om det av någon anledning är stridsfordon på gatan så måste man hålla 50 meters avstånd, de i fordonet ser inte runtom. Var rädd om hörseln också, soldater kan skjuta med lös ammunition och stridsflyg kan flyga på låg höjd. Det bullrar, säger Philip Simon.

Militärövningen Aurora 23 i Västra Götaland

Aurora pågår nationellt mellan 17 april och 11 maj

Kusten runt Göteborg och Lysekil

27 april–10 maj kommer Örlogsfartyg och stridsbåtar vara verksamma i kustbandet. Helikopterrörelser kan förekomma.

Mellan 22 april–30 april pågår övningar för hemvärnsförband, både på land och till sjöss i Göteborg.

Såtenäs i Lidköping

27 april–10 maj. Utökad flygverksamhet kring Skaraborg flygflottilj med svenska och finländska stridsflyg samt transportflyg och specialflyg.

Råda flygbas Lidköping

Området på och kring Råda flygbas kommer att användas under hela övningsperioden. Övningen intensifieras i området med utökad militär flygverksamhet under perioden 5–7 maj.

Trollhättan flygplats

25 april–27 april. Trollhättans flygplats används för militära flygningar med starter och landningar mellan klockan 07.00 och 13.00. Militär personal och militära fordon kommer att röra sig i området.

LÄS MER:Rusning till hemvärnet – 800 procent fler sökte till Älvsborgsbataljonen

LÄS MER:Fick hörselskada av mina – får ersättning av staten

LÄS MER:Oksana: ”Vill att mina barn ska ha ett liv utan krig”

ANNONS