Rusning till hemvärnet – 800 procent fler sökte till Älvsborgsbataljonen

Intresset för att gå med i hemvärnet var rekordstort ifjol. Ansökningar till bataljonen med bland annat Härryda som upptagningsområde ökade med över 800 procent jämfört med 2021.
– Det är fantastiskt för vår del, säger Stefan Krantz, kvartermästare i ett insatskompani i bataljonen.

ANNONS

I Sverige ansökte drygt 29 000 människor om att gå med i hemvärnet under 2022. Ett normalår brukar omkring 4 500 ansökningar komma in. De flesta ansökningarna inkom under våren då Ryssland invaderade Ukraina. Ökningen är även tydlig lokalt.

652 ansökningar till Älvsborgsbataljonen

Älvsborgsbataljonen – som har Härryda, Alingsås, Vårgårda, Herrljunga, Lerum och Sjuhäradsbygden som upptagningsområde – fick in 652 ansökningar ifjol, jämfört med 70 under 2021. Det är en ökning på 831 procent.

– Det är fantastiskt för vår del och det märks tydligt, säger Stefan Krantz.

Bataljonen består av två insatskompanier, ett bevakningskompani, en granatkastarpluton och en hemvärnsmusikkår.

Stefan Krantz gick med i hemvärnet 1985. Han är kvartermästare för ett insatskompani och är därmed ansvarig för logistiken.

ANNONS

– Det börjar snart vara ett heltidsjobb, säger han och skrattar.

– Jag lägger asfalt annars. Det är säsongsbetonat. Under tiden som jag är ledig från asfalten avsätter jag mycket tid till hemvärnet. Man får vara beredd på att det tar tid om man är kvartermästare i ett insatskompani. Man har högre ersättning då för att man avsätter mer tid.

En skillnad jämfört med tidigare är att en större andel av de sökande till hemvärnet inte har gjort någon militär grundutbildning, enligt Stefan Krantz.

– De ansökningarna tar mycket längre tid. De måste gå en grundutbildning för att kunna bli till exempel signalist, kock, stabsbiträde eller sjukvårdare. Det tar längre tid innan man får in dem i förbandet, jämfört med de som har gjort en militär grundutbildning. De behöver bara en introduktion på några dagar och sedan är de färdiga att placeras.

Hur ska ni göra för att hålla uppe intresset för hemvärnet?

– Fortsätta som vi gör, se till att utbildningarna är professionella och givande. Och inom varje kompani, eller pluton, kan man skapa lite extra sammanhållning genom att umgås under festligare former. Vi har haft grillkvällar där vi bjudit in familjemedlemmar.

Stefan Krantz gick med i hemvärnet 1985. Kamratskapet har gjort att jag stannat kvar.
Stefan Krantz gick med i hemvärnet 1985. Kamratskapet har gjort att jag stannat kvar. Bild: Totte Vesterlund

”Det hade vi aldrig kunnat drömma om”

Stefan Krantz tycker att det känns som att hela Hemvärnet har spänt hanen.

ANNONS

– I dag är vi en stridskraft som räknas. Vi jämställs med övriga försvarsgrenar: armén, flygvapnet och marinen.

Han pekar på ett konkret exempel.

Militärregion väst, som Älvsborgsbataljonen lyder under, söker instruktörer som ska ge ukrainska medborgare en grundläggande militärutbildning. Utbildningen genomförs i Storbritannien. Platsannonsen inleds så här: ”Är du erfaren instruktör inom hemvärnet och vill bidra till Sveriges militära stödinsats för Ukraina?”.

– Det fanns inte på kartan för tio år sedan att vi ska utbilda soldater som faktiskt ska ut i krig. Det hade vi aldrig kunnat drömma om, att vi skulle vara såpass högt aktade.

Försvarsmakten skriver på sin hemsida att Älvsborgsbataljonen ”målmedvetet och intensivt har utvecklat förmågor som gör det till ett viktigt krigsförband och ett kvalificerat militärt stöd vid insatser vid svåra påfrestningar på samhället”.

Bataljonens bevakningskompani har sin tyngdpunkt på stationära uppgifter, som att bevaka skyddsobjekt, medan insatskompanierna ska kunna utföra rörlig strid. Och för att klara det har de tillgång till bandvagnar och terrängfordon. Fordon som också kan vara användbara vid exempelvis en skogsbrand eller en snöstorm.

– Vi ska kunna verka i hela landet, säger Stefan Krantz.

Så många sökte till hemvärnet

Älvsborgsbataljonen 2021: 70.

Älvsborgsbataljonen 2022: 652.

Hela hemvärnet 2021: 4200.

Hela hemvärnet 2022: 29 227.

Källa: Försvarsmakten.

LÄS MER:Här finns jobben i Härryda 2023 – så ska du tänka kring ansökan

LÄS MER:Mölnlyckebon Liselott arbetar med Sveriges största bakteriesamling

LÄS MER:Saga från Landvetter kan bli årets tech-tjej: ”Det är verkligen en ära”

LÄS MER:Härryda kommuns befolkning växer mest i Västra Götaland

ANNONS