Saga från Landvetter kan bli årets tech-tjej: ”Det är verkligen en ära”

Varje år utser Microsoft Sverige Årets tech-tjej. Syftet med utmärkelsen är att hjälpa unga kvinnor att inspirera andra kvinnor att välja tech-branschen. En av de nominerade är Saga Olausson från Landvetter.
– Jag var inte beredd på det och jag är väldigt tacksam, säger 20-åringen som studerar industriell ekonomi på Chalmers.

ANNONS
|

Saga Olausson möter upp Härryda-Posten utanför Chalmers bibliotek i Göteborg. Hon är inne på sitt andra av fem år på masterprogrammet i industriell ekonomi.

– Det är en blandning mellan ekonomi och teknik helt enkelt. Den är så bred så du kan jobba inom i princip alla branscher.

Hon är en av tio unga kvinnor som är nominerade till utmärkelsen som syftar till att lyfta fram kvinnliga förebilder som inspirerar andra unga att söka tech-relaterade utbildningar.

– Det är verkligen en ära. Jag var inte beredd på det och jag är väldigt tacksam.

Vinnaren tilldelas två mentorer som hjälper till med att genomföra ett projekt som personen själv utformat. Saga Olausson blev tipsad om tävlingen av en kompis och skickade in en anmälan.

ANNONS

– Det var mitt under tentaperioden som man skulle skicka in. Men jag valde att lägga fokus på ansökan i stället för att plugga.

Vill inspirera i sociala medier

I mitten av januari var hon i Stockholm på Microsoft Sverige för att träffa de andra nominerade och bland andra vd:n Tomas Frimmel. En av aktiviteterna var att alla presenterade sin egen idé till projekt. Saga Olausson vill använda sociala medier för att nå ut till målgruppen och förmedla att branschen är bredare än många kanske tror.

– Många tänker att man bara kan arbeta med programmering eller med maskiner och så vidare. Så att försöka få in en bred grupp av förebilder som tillsammans samverkar för att synas på sociala medier och berätta mer om vad det finns för olika möjligheter hade varit intressant. Men också visa upp hur roligt det faktiskt kan vara med teknik.

När hon var yngre avskräcktes hon av ämnet. En del av förklaringen är att hon hoppade upp en klass i trean. Skolan hamnade i skymundan och hon började intressera sig för annat. Men under högstadiet var hon med på ett teknikläger som Härryda kommun anordnade.

– Då tyckte jag att det var väldigt kul att kompisarna var där och då tänkte jag att ’jag vill nog läsa natur på gymnasiet’. För det var både teknik och natur på det lägret. Under tvåan i gymnasiet var jag också på utbyte i Spanien ett år och hade en lärare i matte och fysik som var väldigt engagerad och duktig. Det var nog han som fick upp mitt intresse för tekniken.

ANNONS

Få kvinnor i branschen

Enligt statistik från bransch- och arbetsgivarorganisationen Tech Sverige var andelen kvinnor i techbranschen 30 procent under 2021. Samma organisation delar upp branschen i programvara och IT-tjänster, telekommunikation och infrastruktur, tillverkning av hårdvara samt återförsäljning och service.

Saga Olausson tror att en del av svaret på varför få tjejer vill arbeta inom området är att många har en ”skev bild” av teknikbranschen.

– Som jag själv också hade. Att man tror att det bara är maskiner och datorer man kan jobba med, vilket kanske inte lockar så många. Och så tror jag att det är en väldigt mansdominerad bransch i dagsläget. Och att man kanske då avskräcks lite för att man inte tror att man inte kommer att klara det, eller att man saknar förebilder helt enkelt.

Förutom att det behövs fler förebilder tror hon att det hade varit bra om ämnet teknik förtydligas redan i grundskolan.

– Jag intervjuade några tjejer innan jag gjorde det här, som är yngre, och frågade dem bland annat om de hade kunnat tänka sig att jobba i teknikbranschen. Väldigt få svarade ja. De flesta sa att de inte vet så mycket om branschen. Om vad man kan göra och så vidare.

ANNONS

Ett annan hinder kan vara en uppfattning om att det är svårt att ta sig an teknik.

– Jag tror att många tror att man måste vara jättesmart för att hålla på med teknik. För det verkar väldigt svårt. Programmering till exempel var något jag var livrädd för innan vi läste vår första programmeringskurs nu i tvåan. Det är alltid svårt i början men man behöver ju inte alltid börja på den svåraste nivån. Man måste ju trappa sig upp stegvis.

Vad vill du göra framöver?

– Det här att man kan lösa samhällsproblem, tycker jag är kul. Jag har vetat att jag vill jobba med någonting som gör skillnad, men jag har inte riktigt vetat vad jag vill göra. Jag har också varit inne på läkare och lärare och sånt. Men jag förstod någonstans att man kan göra skillnad genom teknik också.

Vinnaren av Årets tech-tjej presenteras den 22 mars.

Saga Olausson

Namn: Saga Olausson

Ålder: 20

Bor: Landvetter

Familj: Mamma, pappa och storasyster (som pluggar i samma klass)

På fritiden: Spelar tennis, är tennistränare och umgås med kompisar

LÄS MER:Härryda kommuns befolkning växer mest i Västra Götaland

LÄS MER:Vårdcentralen i Hindås i tabelltoppen: ”Känns jättekul”

LÄS MER:Äldre får koll på tekniken i Hindås: ”Har varit här sedan det startade”

ANNONS