Härryda kommunhus.
Härryda kommunhus. Bild: Arkivbild

Härryda kommuns befolkning växer mest i Västra Götaland

Befolkningen i Härryda ökade med 756 personer förra året. Procentuellt hade kommunen den största ökningen i länet, enligt ny statistik från SCB.

ANNONS
|

I drygt hälften av landets kommuner ökar befolkningen. Det visar SCB:s nya befolkningssiffror för 2022.

Även i Härryda har folkmängden ökat. I kommunen bor 39 762 personer, enligt den senaste mätningen. Vilket är fler än 2021, trots att barnafödandet var högre då.

– I Härryda föddes visserligen också färre barn än 2021, men jämfört med 2020 var de fler. Det är framför allt antalet flyttar till och från kommunen som förklarar varför befolkningen ökar, säger Lovisa Sköld, befolkningsstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Ökning i länet och landet

I hela Västra Götalands län ökade befolkningen med minst 0,2 procent i 24 av det 49 kommunerna i fjol, jämfört med året innan. Den största ökningen stod Härryda kommun för (1,9 procent). Folkmängden i Dals-Eds kommun minskade mest (2,2 procent).

ANNONS

Folkmängden ökar även på många andra håll i landet. Jämfört med året innan har 159 kommuner vuxit och 131 krympt. I hela Sverige är befolkningen 10 521 556 invånare, enligt den senaste statistiken, vilket är en ökning med 0,7 procent jämfört med år 2021.

– Att befolkningen i Sverige ökade förra året förklaras till viss del av att det föddes fler än det dog, men främst av att det invandrade fler än det utvandrade, säger Lovisa Sköld.

LÄS MER:Vårdcentralen i Hindås i tabelltoppen: ”Känns jättekul”

LÄS MER:Öppningen: Lantmäteriet kan avgöra vem som har ansvar för trappan

LÄS MER:Förslaget: Ingen simhall i östra delarna av Härryda

ANNONS