Vårdcentralen i Hindås i tabelltoppen: ”Känns jättekul”

Patienterna på regionens drygt tvåhundra vårdcentraler har sagt sitt. Närhälsan i Hindås bräcker majoriteten av dem, visar en ny stor patientenkät som Sveriges kommuner och regioner, SKR, årligen gör.
– Det känns jättebra, säger distriktssköterskan Tove Tempelen.

ANNONS
|

Vårdcentralen i Hindås ligger dränkt i februarisolens strålar. Blåmes-orkestern i buskarna utanför skvallrar om att våren är på ingång. Men i entrén till vårdcentralen är det tyst, det hörs avlägset skrammel och småprat i slutet av en korridor. Där inne, runt fikabordet sitter teamet som rattar vårdcentralens verksamhet. De har anledning att vara nöjda för enligt SKR:s stora patientundersökning är de näst bäst i hela regionen under 2022.

– Vi är väldigt stolta över detta säger Sara Wärnsäter som är distriktssköterska och kollegan Tove Tempelen håller med:

– Det känns jättebra och det är en bekräftelse på att man gör någonting bra när man har nöjda patienter.

ANNONS

VC i Hindås – Bäst i klassen

I Härryda kommun är Hindås vårdcentral överlägsen. Rävlanda vårdcentral landade på 23:e plats, Familjeläkarna i Mölnlycke knep en 32:a plats, Landvetter vårdcentral tog placering 61, Mölnlycke vårdcentral hamnade på 99:e plats. Och sist av kommunens vårdcentraler på plats 166 – Meliva i Landvetter.

Hur kommer det sig att patienterna i Hindås är så nöjda?

– Jag tror att det beror på att det är en liten vårdcentral med stabil personal. Bra lokalkännedom. Och med ett bra teamarbete. Inga vattentäta skott mellan olika yrkeskategorier utan vi jobbar ihop, säger distriktssköterskan Tove Tempelen.

– Jag tänker att samarbetet är A och O. Vi litar på varandra och försöker hitta lösningar och jobbar för patienternas bästa, säger Sara Wärnsäter.

Är det vanligt på andra vårdcentraler att det blir grupperingar, sjukgymnaster för sig, läkarna på sin kant, med dålig kommunikation som resultat?

– Så kan det vara. Det spelar ingen roll vilken verksamhet man är i, är det 50 personer på en arbetsplats så blir det grupperingar. Men vi är så få så det blir inga grupperingar, förklarar Tove Tempelen och Sara Wärnsäter nickar och fortsätter:

– Sedan tror jag också att man tar ett gemensamt ansvar för verksamheten. Man kan inte skjuta det iväg på någon annan att ta tag i saker. Alla känner ett ansvar att lösa situationen.

ANNONS

Ett hindskutt uppåt i tabellen

Förra året kom Hindås på 35:e plats i undersökningen, enligt Tove Tempelen. Så på bara ett år har vårdcentralen tagit ett jätteskutt på 33 placeringar. Förklaringen, tror Sara Wärnsäter, ligger i ett ännu tätare samarbete och att personalomsättningen är relativt stabil.

Det är ju ofta tuffa arbetsvillkor inom vården, högt tryck och underbemannat. Har ni getts bättre förutsättningar här som lett till det här goda resultatet?

– Som en del av Närhälsan så är man ju på sätt och vis en koncern där alla ska ha ungefär samma förutsättningar och samma regelverk att jobba efter. Så förutsättningarna är väl inte bättre här egentligen än någon annanstans, säger Tove Tempelen men lägger till:

– Det som kanske gör det lättare är att det är ett litet samhälle och med hög lokalkännedom.

Är patienttrycket mindre i Hindås?

– Det tror jag inte, men vi vet ju ofta vem det är som ringer, så vi vet också hur vi ska hantera många av våra patienter. Sedan tror jag också att eftersom vi är en så stabil personalstyrka så gör det också att vi får ett flyt i arbetet, säger Sara Wärnsäter.

Det finns en etta i tabellen. Hur ska ni bräcka Sotenäs vårdcentral i Hunnebostrand?

ANNONS

– Det vet jag inte. Jag tror inte vi ska lägga så mycket energi på det faktiskt, säger Tove Tempelen och skrattar.

Den fina placeringen har de redan firat – med tårta.

LÄS MER:Publikrekord väntas när Pixbo spelar final i svenska cupen

LÄS MER:”Det är en kärlekshistoria som utspelade sig i Hindås”

LÄS MER:Man anhållen efter bråk på Hindås camping

ANNONS