Trots ekonomisk kris finns det flera jobb att söka, enligt Arbetsförmedlingen. Arkivbild.
Trots ekonomisk kris finns det flera jobb att söka, enligt Arbetsförmedlingen. Arkivbild. Bild: Nettan Kock

Här finns jobben i Härryda 2023 – så ska du tänka kring ansökan

I Härryda finns det runt 170 jobbannonser just nu. Härryda-Posten har listan, men även expertens tips på hur du skriver det bästa cv:et och brevet.
– Det finns riktiga skräckexempel, säger Jannika Nordwall på Arbetsförmedlingen, om största fallgropen.

ANNONS

Trots att det är ekonomisk kris i Sverige finns det gott om jobb att söka, menar företagsrådgivaren Jannika Nordwall på Arbetsförmedlingen.

– Det är ett år efter pandemin och ett helt annat läge med ekonomin. Vi har ännu inte sett att arbetslösheten ökat, men enligt vår prognos kommer den att öka under senare delen av 2023 och under 2024, säger hon.

I Härryda finns det 171 jobbannonser på Platsbanken just nu. Jobben finns bland annat inom sjukvården, försäljning och pedagogiskt arbete, enligt Platsbanken. Men om man ser till sommarjobben och i hela regionen finns det än fler att söka – det rör sig om 9 255 jobb.

ANNONS
Jannika Nordwall, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen.
Jannika Nordwall, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen. Bild: Foto: Privat

– Just nu är det till och med fler jobbannonser än innan och under pandemin. Det kommer alltid finnas behov av arbetskraft inom vården, exempelvis jobb som undersköterska, säger Jannika Nordwall.

Här är jobben som är lättast att få

Om man inte har stor erfarenhet kan det vara enklast att börja med att söka ett sommarjobb. Det blir en inträdesbiljett till arbetsmarknaden och något att sätta upp på sitt cv, menar Jannika Nordwall.

– Alla jobb kräver någon form av kompetens. Men generellt sätt är det enklast att få jobb inom vård och service. Det kan vara enklare än att få ett städjobb som ofta kräver ett körkort.

Hur ser det ut inom restaurangbranschen?

– Där finns det också många förstagångsjobb. Vi ser dock inte lika stor efterfrågan som förra året, då branschen skulle återgå till det normala efter att coronarestriktionerna upphävts.

De jobben är svårast att få

Det finns såklart jobb som är svårare att landa än andra. De jobben finns till största del inom media- och kultursektorn, som till exempel musiker, fotograf, journalist eller grafisk formgivare.

– Många jobb ställer också krav på att man har relevant högskoleutbildning och några års erfarenhet av arbete som exempelvis ingenjör, läkare eller jurist.

Så ska du tänka kring din utbildning

För många är det svårt att veta vad man vill jobba med. Jannika Nordwall tycker att man först och främst ska se till sig själv och utgå ifrån vilken fallenhet och vilka intressen man har.

ANNONS

– Man kanske gillar att vårda, köra fordon eller att jobba med händerna. Gör först en analys av vad du tycker är roligt och kolla sedan på vad det finns för behov. Det finns en uppsjö av utbildningar att välja på som tar dig till ditt drömyrke.

Så ska du tänka kring cv:et

När man sedan ska sätta sig att söka jobb finns det en hel del att tänka på. Sammanfattningsvis ska ett cv vara lättöverskådligt och på max en A4-sida, enligt Arbetsförmedlingen.

– Även här är det viktigt att se till vilka behov som finns. Orientera dig, läs annonserna och ta reda på vilka krav som ställs för att få ett jobb. Det är viktigt att visa sin erfarenhet och kompetens i sitt cv och matcha det mot vad arbetsgivaren söker.

Ska man ha en bild på sig själv eller inte?

– Det har blivit vanligare med bild. Det kan vara bra att ha bild om man till exempel går från ställe till ställe och lämnar in sitt cv. Då finns det en bättre chans att de kommer ihåg vem man är.

Så ska du tänka kring personliga brevet

Om man är intresserad av ett specifikt företag är det även fördelaktigt att läsa på om företaget. Det kan vara alltifrån ”Om oss” på deras egen hemsida till artiklar på nätet.

ANNONS

– Det är likadant här. Matcha brevet efter det arbetsgivaren söker och efter annonsen. Det är inte så bra med generella brev. Det visar att man inte har studerat annonsen, säger Jannika Nordwall.

Vad är största fallgropen?

– Det finns riktiga skräckexempel där man har haft ett generellt brev, skickat det till flera arbetsgivare, men glömt att ändra till rätt företagsnamn. Glöm inte att ha med dina kontaktuppgifter och vara tillgänglig på de du lämnar.

Även brevet ska vara på max en A4-sida.

– Det får inte bli en roman. Men när det gäller jobb är nästan det viktigaste att du tar del av det som finns och sök många jobb!

LÄS MER:Skomakaren Thomas i Mölnlycke: ”Fattar inte hur regeringen tänker”

LÄS MER:”Det är riktiga Härryda- och Mölnlycke-fans som vill bo här”

LÄS MER:Hon är ekonomen som tröttnade – drejar nu på heltid

ANNONS