Stor musiktävling avgörs på Landvetter kulturhus

Tävlingen Imagine Sweden arrangeras av den ideella organisationen Kulturungdom som vill hjälpa unga musiker in i musikbranschen. Under lördagen går regionfinalen av stapeln i Landvetter – för andra gången i rad.
– Med åren har det varit väldigt stora artister som börjat här. Som Laleh och José Gonzàlez, säger Robin Havbring, regional projektledare.

ANNONS
|

Tävlingen har funnits sedan 1986. Länge kallades den Musik direkt, men i och med att tävlingen numera även arrangeras på internationell nivå har den fått ett engelskt namn.

– Vinnaren av riksfinalen får representera Sverige i den internationella finalen som är i Bryssel i december. De flesta tävlande är från Europa, säger Robin Havbring.

Vinnaren skickas vidare till den nationella finalen i Nyköping senare i år. Vinnaren i regionfinalen får även uppträda i något sammanhang under Göteborgs 400-årsfirande i sommar.

Hjälper unga in i branschen

Förutom tävlingen är Imagine Sweden en slags plattform där unga kan lära sig mer om musikproduktion, och sådant som är viktigt för att kunna ta sin passion vidare till de stora sammanhangen.

ANNONS

– De har fått lära sig hur man tar sig an en scen och möter en publik och så vidare. Simon Ljungman som spelar med Augustifamiljen och Håkan Hellström har hållit i en workshop om hur man skriver musik. Folk från skivbolag har berättat om hur man kan förstå den sidan av branschen också, berättar Robin Havbring.

Totalt ska 20 personer och 12 akter av olika genrer uppträda på Landvetter kulturhus under lördagen. Juryn på fyra personer representerar olika delar av branschen. Samtliga av de tävlande har under året deltagit i det pedagogiska upplägget.

Varför är det här viktigt?

– Det är viktigt för regionen att det finns unga, aspirerande musiker och band som kan ta del av kunskap som annars är svårt att få tag på. Jag tror att det lätt kan kännas som att man sitter på sin egen kant, men på det här sättet kanske de skapar sig ett nätverk och får möjlighet att utvecklas som musiker men också som människor, säger Robin Havbring och tillägger:

– Replokaler försvinner, spelställen försvinner. Det är bra att Imagine finns för att kunna vara en drivande kraft för att hålla livemusiken levande.

Landvetter kulturhus – en given värd

Även förra året hölls regionfinalen i Landvetter kulturhus.

ANNONS

– Det var så himla bra uppstyrt och gick så bra. Deras lokaler är för övrigt helt fantastiska, det kändes naturligt att komma dit, säger han och hyllar speciellt den unga arrangörsgruppen som har hjälpt till.

– De har varit väldigt bra och behjälpliga. De kan sin grej. Det finns ett otroligt driv både från dem och huset som sådant.

Tävlingen har gratis inträde och dörrarna öppnar klockan 12:30.

LÄS MER:Hindås samordningsgrupp hjälper Härryda kommun vid kris

LÄS MER:Över 100 nya p-platser vid Råda Säteri

LÄS MER:Glädjebeskedet: Efterlängtade halltider blir tillgängliga i nya sporthallen vid Mölnlycke fabriker

ANNONS