Trots framgång för Pixbos damlag – tränaren lämnar efter säsongen i protest mot förslag om sänkt lön

I onsdags meddelades att Pixbos huvudtränare för damlaget, Jonas Gustafsson, har valt att säga upp sitt kontrakt till nästa säsong. Nu kan Härryda-Posten avslöja bakgrunden – klubben har velat sänka hans lön.
– Från nästa säsong förväntades det att jag skulle gå ner kraftigt i ersättning, säger Gustafsson.

ANNONS
|

Med ett Svenska cupen-guld i bagaget och chans på SM-guldet i april har Jonas Gustafsson varit en viktig kugge i bygget kring Pixbos damlag.

– Hans framgångsfaktor är framför allt att han är otroligt duktig på innebandy och kan det mesta av det man behöver kunna i vår sport och att han har jobbat otroligt hårt och lagt mycket tid på att det ska bli så, säger Peter Runnestig, elitansvarig hos Pixbo.

Härryda-Posten kan dock avslöja att klubben velat sänka Gustafssons lön.

– Kraven på en elittränare idag är höga. I ett topplag som Pixbo måste kravbilden gå hand i hand med de förutsättningar som finns att göra jobbet, säger Jonas Gustafsson och berättar att han under två år har valt att arbeta halvtid vid sidan om innebandyn för att det ska gå ihop ekonomiskt.

ANNONS

– Från nästa säsong förväntades det att jag skulle gå ner kraftigt i ersättning, vilket då innebär att jag behöver arbeta heltid för att få det att gå ihop. Då blir det omöjligt för mig att fortsätta leda laget med det arbetet som jag tycker har visat sig vara framgångsrikt. Och sen är det ju så, jag älskar ju det här laget och är väldigt tacksam över att få ha arbetat tillsammans med alla ledare och spelare. Det handlar om krav och förutsättningar, säger Gustafsson.

Pixbo: ”Vi förhandlar om många kontrakt just nu”

Pixbos damlag i SSL har bitvis varit mer sportsligt framgångsrikt än herrlaget. När Härryda-Posten frågar elitansvariga Peter Runnestig om föreningen även sänker herrtränarnas ersättning blir svarat att klubben för närvarande förhandlar om många kontrakt.

– Vi har en tuff situation ekonomiskt så klart efter vår pandemin, så det kommer påverka dom flesta eller oss alla på olika sätt. Absolut, så kommer det säkert vara, vi har inte kommit dit än i och med att vi inte sitter i den akuta situationen riktigt än, säger Peter Runnestig.

Så inom föreningen pågår det omförhandlingar av kontrakt och löner?

– Ja precis, det behöver inte bara vara löner utan kontrakt över lag, det är så elitverksamheten ser ut där vi jobbar med det hela tiden egentligen kan man säga.

ANNONS

Är den tuffa ekonomiska situationen den enda anledningen till att ni vill sänka hans lön?

– Vi vill ha kvar Jonas, det har vi varit tydliga med, men det var fler delar i kontraktet som vi inte var överens om. Men det var ju en del av det absolut.

Peter Runnestig ser ingen kortsiktig risk för damlagets framgångar när Gustafsson är på väg bort eftersom han fortsätter säsongen ut. Annat är den långsiktiga konsekvensen.

– Långsiktigt är svårt att säga med tanke på att vi så klart försöker hitta ersättare inför nästa säsong, säger Runnestig.

På fredag spelas nästa match på vägen för Pixbos damlag till Avicii arena och SM-guldet.

LÄS MER:Härrydaman misshandlade ex-partner – framför deras barn

LÄS MER:Man döms för grov smuggling – 50 000 dopningsdoser hittades i Härryda

LÄS MER:Härrydabaserat företag stäms i Arbetsdomstolen

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS