Ung vänster affischerade på Härryda Energis egendom: ”Hör inte hemma på kabelskåp”

Ung vänster i Mölndal har olovligen affischerat på kabelskåp i Mölnlycke tillhörande Härryda Energi. Moderpartiet står inte bakom agerandet.
– Jag blir jätteförvånad. Ofta är det så att när Ung vänster gör något vet vi andra inte alltid om det. Det gäller Moderaterna och sossarna också, säger Björn Mattsson, gruppledare för Vänsterpartiet i Härryda kommun.

ANNONS
|

Ungdomsförbundet Ung Vänster har en sektion i Mölndal i vilken medlemmar från Härryda kommun även ingår. Nyligen gick förbundet ut på Instagram och visade att de varit i Mölnlycke och affischerat. Några av affischerna, med bland annat med budskap om att Israel inte ska ockupera Palestina och en uppmuntran till facklig anslutning, sitter på kabelskåp tillhörande det kommunala bolaget Härryda Energi.

Charlotte Simonsson är elnätschef på det helt kommunalägda bolaget.

– Vi ser affischering som klotter och det åtgärdar vi så fort vi får reda på det. Vi har drygt 2 000 kabelskåp men vi måste ju veta att våra anläggningar är nedklottrade. På ett sätt litar vi på att allmänheten och att de felanmäler om våra anläggningar är nedklottrade, eller om vi upptäcker det när vi gör rondering av skåpen.

ANNONS

Om det är ett generellt problem att det sätts upp affischer på kabelskåp vet hon inte, men konstaterar att det är vanligare med klotter.

Blir du förvånad?

– Jag vet inte vad jag ska svara på det för det finns ju klotter på alla möjliga ställen. Men det är klart att det är tråkigt att det klottras och jag tycker inte att det hör hemma på kabelskåpen, så klart.

Bolaget kommer att anlita klottersaneringsfirman som de har avtal med för att få bort affischerna.

Kommer ni att att polisanmäla?

– Jag ska ta med den frågan när de nu så tydligt markerar i sociala medier att de har gjort det.

Vänsterpartiet i Härryda: ”Vi ska försöka få ner dem”

När Härryda-Posten pratar med Björn Mattsso, gruppledare för Vänsterpartiet i Härryda kommun, har han undersökt saken innan intervjun.

– Ingen av mina partikollegor i distriktet i Väst och inga av mina kollegor här visste någonting, säger han.

Vad tänker du om att Ung vänster har affischerat på platser där det inte är tillåtet?

– Det hade varit bättre om de hade satt det på platser där det är okej att sätta på. Alla stora partier, även vi, har problem med sina ungdomsförbund. De kan vara lite vilda ibland.

ANNONS

Kommer Vänsterpartiet i Härryda vidta några åtgärder?

– Nu vet vi att det är Ung vänster i Mölndal som har gjort det. Jag ska ringa partistyrelsen i Mölndal i alla fall. Sitter de där de inte får sitta ska vi se om vi kan ta ner dem.

Efter intervjun skickar han ett tillägg över sms:

”Vi har föreningsfrihet i Sverige och vi styr inte andras föreningars görande och tänkande!”

Härryda-Posten har fått kontakt med Ung Vänster som avböjer att svara på frågor.

I Härryda kommun krävs polistillstånd för att affischera på platser som inte är avsedda för det.

Rättelse. I en tidigare version av artikeln presenterades Björn Mattsson som ordförande för Vänsterpartiet i Härryda. Rätt är att han är gruppledare. Partiets lokala ordförande heter Elin Remme.

LÄS MER:Tuff start för Landvetter IF: ”Vi tror på vår spelidé”

LÄS MER:Miljöpartist i Härryda vill se elflygbolaget Heart Aerospace på Landvetter

LÄS MER:Kenyansk delegation besöker skolor i Härryda kommun: ”En ögonöppnare”

ANNONS