Wendelsbergs teaterelever sätter upp Roald Dahl-klassikern – utlovar maxad show

Det är fullt ös på Wendelsbergs folkhögskolas teaterscen. Här repar teatertvåorna inför den stundande premiären av Fröken Honung och den magiska flickan.
– Det är fullspäckat, maxat och ambitiöst, säger Josefin Bergquist som spelar fröken Honung.

ANNONS

En skolklass sitter skräckslagna i sina bänkar. Grå västar, slips och höga strumpor har de på sig. Vid katedern står deras sadistiska rektor och ruskar en elev som dinglar upp och ner, vrålande av rädsla.

Scenen är från pjäsen Fröken Honung och den magiska flickan som baserar sig på den populära barnboken Matilda av Roald Dahl. Det är andraårseleverna på teaterlinjen på Wendelsbergs folkhögskola i Mölnlycke som står bakom uppsättningen och de är inne på sista veckans repetitioner innan det är dags för premiär.

– Det är en magisk föreställning om en flicka som är väldigt modig, säger Tindra Fahl, som spelar Matildas mamma fru Vidrigsson.

ANNONS

– Det handlar om att våga stå upp mot orättvisor och att man tillsammans kan övervinna det, säger Tindra Fahl och hennes ”make” herr Vidrigsson – kurskamraten Malte Michelsen, nickar instämmande.

Andraårseleverna Tindra Fahl, Malte Michelsen och Josefin Bergquist har de senaste fem veckorna repat och fixat inför den stundande premiären.
Andraårseleverna Tindra Fahl, Malte Michelsen och Josefin Bergquist har de senaste fem veckorna repat och fixat inför den stundande premiären. Bild: Malte Just

En ”maxad” familjeföreställning

Varje år sätter teatereleverna upp en barnföreställning på Wendelsbergs teaterscen. Förra året spelades Det blåser på månen, berättar regissören och linjeledaren Bo Widell. Årets föreställning riktar sig till barn från sex års ålder och uppåt. Och de har inte sparat på krutet, säger Josefin Bergquist, en av teatereleverna:

– Man kan förvänta sig en fullspäckad föreställning. Det är mycket dans, sång och musik – och magi. Vi har inte snålat, vi har en professionell scenograf, en kostymgrupp och en inhyrd magiker. Det är så satsigt, maxat och ambitiöst. Men också tankeväckande, säger hon.

Hur är det med nerverna?

– Jag är väldigt nervös. Det känns väldigt läskigt att komma ihåg text och så vidare, säger Malte Michelsen som spelar den otrevlige herr Vidrigsson.

– Ens ramar är mycket större när man spelar elak – man kan verkligen gå loss. Och det är så kul att själv få försöka rättfärdiga hur elak man är, berättar Malte.

En överlycklig Tuva Kjellgren och Liv Adler i bakgrunden.
En överlycklig Tuva Kjellgren och Liv Adler i bakgrunden. Bild: Malte Just

”Om premiären går dåligt har vi en rimlig ursäkt”

I fem veckor har förberedelserna pågått och om en dryg vecka är det premiär – på fredagen den 13 oktober.

ANNONS

– Om premiären går dåligt har vi en rimlig ursäkt till varför, säger Tindra Fahl som säger att hennes premiär-nerver är i schack:

– Det är mer stressigt med bygget, att vissa saker inte är klara och sedan så är det utmanande att spela inför barn, säger Tindra och Malte tycker det ska bli givande att spela för en yngre publik:

– Man kommer få så himla ärliga reaktioner. Men det är på både gott och ont. För om någonting skulle gå fel så kommer det vara väldigt tydligt. Men det är nervöst, för man vet inte hur det kommer tas emot – kommer det vara tyst i salongen?

Fröken Honung och den magiska flickan spelas till och med 28 oktober.

LÄS MER:Snart dags för teaterfestival på Wendelsbergs folkhögskola: ”Pirrigt”

LÄS MER:Se upp! Kung Lök vill ha hämnd i Wendelsbergs folkhögskolas nyårsrevy

LÄS MER:Hindåsbon Cecilia är en av världens bästa skyttar

ANNONS