En av Sveriges starkaste kvinnor bor i Hindås

Under lördagen gick tävlingen Sveriges starkaste kvinna 2023 av stapeln i småländska Åseda. Tolv kvinnor tävlade om den ärofyllda titeln – bland dem Hindåsbon Hanna Homman.
– Att känna sig stark får mig att må bra, säger hon till Härryda-Posten.

ANNONS
LocationHärryda, Hindås||

Trots en envis förkylning bestämde Hanna Homman sig för att tävla i Sveriges starkaste kvinna 2023, som anordnas av Kraftkamp. Kvinnorna tävlade i sju olika grenar, bland annat frame carry medley, pressmedley apollon, hävarmsmarklyft och conans cirkel. De tolv tävlande får lika många poäng i varje gren.

Den sista och sjunde grenen är alltid en överraskning för de tävlande och presenteras när de första sex grenarna är avklarade. Hommans instinktiva reaktion på grenen var ”nej”: De deltagande skulle lyfta fyra naturstenar i olika storlekar, desto tyngre ju bättre. Hur de tävlande vill lyfta stenen är helt upp till dem, men upp i luften ska den.

ANNONS

Trots det instinktiva ”nej:et” lyckades Homman lyfta två stenar – och av de som lyfte två stenar var hon andra snabbast, vilket gjorde att hon kom på femte plats i den grenen.

– Det här är det sista jag gör, berättar tyngdlyfterskan att hon tänkte under grenens gång.

”Min mamma är starkast i Sverige”

Homman har hållt på med styrketräning sedan hon var 15 och hon tränar ungefär tre gånger i veckan. Inför tävling är det riktigt tunga pass och då behövs mycket återhämtning.

– Jag tycker om att lyfta tunga saker, man får ut lite aggressioner på det, säger Hanna Homman.

Det är inte bara det förlösande som har dragit henne till tyngdlyftningen utan också hur själva sporten är utformad. Samhörigheten är en annan bidragande faktor. Homman förklarar det som att alla hejar på alla.

– Det finns egentligen inga regler, hur du får upp den, det är upp till dig. Och sen är det så ”sjukt bra gemenskap” i sporten, säger hon och tillägger:

– Det kräver mycket pepp att få upp den där sista jäkla vikten. Hon som var regerande mästare tipsade oss andra som är nya och funktionärerna står och peppar. Det hjälper till jättemycket.

För just Hommans del är det psyket och benen som har tagit henne så här långt.

ANNONS

– Jag är ju sjukt envis och har väldigt bra benstyrka.

Sporten och tävlandet är för Homman ett sätt att känna sig stark och att vara en förebild. Homman har två barn och hennes åttaåring brukar säga ”min mamma är starkast i Sverige”, utan att ljuga.

– Mycket är att visa mina två barn att det går om man vill, förklarar Homman och fortsätter:

– Att känna sig stark får mig att må bra. Jag har varit överviktig hela mitt liv, men då kan jag känna visst jag är stor men jag är ändå stark och det stärker ens självkänsla.

Och stark är Hanna Homman – sjunde starkaste kvinnan i Sverige.

LÄS MER:Fotbollspelare från svenskbygden Minnesota tränade i Mölnlycke inför Gothia cup

LÄS MER:Sjuttonåringen åkte till Island för att spela fotboll

LÄS MER:Cheerleadern Nova ska till Netflix-colleget i USA

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS