Mölnlycke IF:s tränare: ”Jag är stenhård med att vi ska föra spelet och ha bollinnehav”

Mölnlycke IF ska bjuda publiken på finlir och redan efter två matcher, sex inspelade poäng och nio gjorda mål är tränaren säker på en topplacering.
– I andra matchen åker vi på 0-1 efter tio minuter. Förra året hade vi förlorat den matchen, säger tränaren Alan Wandi.

ANNONS
|

Den numera 40-årige tränaren liknar sin spelfilosofi med Pep Guardiolas, men på frågan vilka tränare han ser upp till nämner han Jürgen Klopp och José Mourinho.

– Det är deras ledarstil jag ser upp till. De påminner om varandra, menar Alan Wandi.

Wandi kom till Mölnlycke IF för två år sen. Innan dess hade klubben varit ett pendlande lag mellan division fyra och fem. Och även om Wandi tidigare tagit sig an uppdrag högre upp i seriesystemet var det fotbollsvisionen som lockade i Mölnlycke.

– Jag tänkte inte så mycket på vilken division de spelar i. Jag vill nå upp till Allsvenskan som tränare men jag har inte bråttom. Jag vill gå den långa vägen och i Mölnlycke så fick jag väldigt fria händer att bygga långsiktigt, säger Wandi.

ANNONS

Långsiktigheten är något han inte har sett i tidigare klubbar. Han berättar att man ofta pratar om långsiktighet i teorin, men att man i praktiken inte följer den. Vare sig det är i Gais ungdomsled eller i Kungsbacka DFF:s elitsatsning.

Tänaren i Mölnlycke IF Alan Wandi.
Tänaren i Mölnlycke IF Alan Wandi. Bild: Julia Kero

Från IF Mölndal till Mölnlycke IF

Wandis egen spelarkarriären avslutades som assisterande tränare i IF Mölndal. Det var elva år sedan. Men nu har han hittat hem, åtminstone för tillfället. Och efter två säsonger på posten som huvudtränare i Mölnlycke känner han att jobbet börjar ge resultat.

– Det är svårt att sätta ett nytt spelsystem för spelarna. De har varit vana att tjonga iväg bollen men jag är stenhård med att vi ska föra spelet och ha bollinnehav. Det kan vara en svår omställning för spelarna och vi har inte kunnat hantera när det kommer lag som bara slår långbollar. Men jag tror att vi kommer hantera det bättre i år.

Inspirationen kommer främst från Italien, när han växte upp var det Inter med Ronaldo och Roberto Carlos som frälste Alan Wandi i tidiga tonåren, men även ett visst lag under VM 1994.

– Vi kom hit från den kurdiska delen av Irak 1994. Och eftersom man inte hade några kompisar eller kände någon så var det enda man kunde göra att kolla på fotbolls-VM med farsan. Och vi undrade “vad är det för land vi har kommit till”, eftersom vi bara vann hela tiden, säger Wandi och skrattar.

ANNONS

Wandi: ”Inte intressant vem som spelar vänster mittback”

Att prata sifferkombinationer är han inte särskilt intresserad av. Men Wandi kan ändå gå med på att beskriva det som att man spelar med en trebackslinje. 3-5-2 och 3-4-3 är siffrorna som ligger honom närmast om hjärtat, även om de i sig är irrelevanta.

– Det handlar om vad man ger för instruktioner till spelarna. Och jag jobbar väldigt individuellt med varje spelare. Det är inte intressant vem som spelar vänster mittback. Det är intressant vad han gör med bollen.

Att föra spelet är viktigt för honom och laget. Så länge laget själva har bollen så kan spelarna inte släppa in mål. Man vill anpassa spelet utifrån egen förmåga, inte beroende på vad motståndaren gör. Om de tidigare åren har varit en startsträcka, så är det nu Mölnlycke IF ska utmana om topplaceringar på riktigt.

– Jag hade hoppats att vi skulle utmana redan förra året, men det var lite tidigt för oss. Att tänka fotboll på ett nytt sätt tar tid i praktiken. Men vi har renoverat. Vi har tagit in nya spelare, släppt gamla och tagit upp juniorer. Nu är 20 av 24 spelare från egna ungdomsleden. Det är också det viktigaste, att vi tar fram spelare från Mölnlycke.

ANNONS

Just ungdomsspelarna är något som har överraskat Alan Wandi positivt.

– Anders Dahlstedt som är sportchef sade till mig innan jag kom hit att de har väldigt bra juniorer. Men det är något som alla brukar säga men det har faktiskt stämt bra, att många har varit väldigt duktiga.

Framtidsutsikterna för att Mölnlycke ska ha ett lag högre upp i seriesystemet är därmed goda. Nästa match är ikväll fredag mot Näsets SK där man hoppas ta ytterligare tre poäng på hemmaplan.

Härryda-Posten kommer att liverapportera från matchen med start klockan 19:00.

LÄS MER:Liverapport: Följ matchen mellan SK Mjörn–Rävlanda AIS

LÄS MER:Du ska inte tro det blir sommar om inte Rolf, 58, sätter fart

LÄS MER:Flera grundskolor i Härryda brister i brandskydd

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS