Var stolt och var rädd om Härryda kommun

Bara de som förstår vikten av välmående fungerande näringsliv i kombination med att vara bäst på att vara kommun och strategiskt arbetar med ekonomin, klarar av att ta ansvar för hela Härryda kommun, skriver Per Vorberg (M).

Detta är en Åsiktstext. Synpunkter, tankar och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du kommentera eller svara? Mejla till redaktionen@harrydaposten.se

ANNONS
|

Tänk att du sitter i din bostad, kanske med en kopp kaffe i handen. Du trivs, har kanske tillgång till bil, kollektivtrafik och cykel, tycker om att resa och vara i naturen. Du och din familj har många intressen och är aktiva i de möjligheter som finns i kommunen. Du ser fram emot grillsäsongen och att göra något trevligt med familj och vänner på semestern. Men, något skaver! Allt högre levnadskostnader med inflation, mat- och elpriser och högre räntor skapar funderingar, hur ska det gå privat?

Hur påverkas skolan, vården och omsorgen i kommunen? Hur ska det gå för Sverige?

ANNONS

När Sverigedemokraterna i Härryda visade att man är vänster, genom att rösta på den tydligt uttalade socialistiska budgeten från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i kommunfullmäktige så var det inte en överraskning, men skapade oro. Budgeten är underfinansierad, klarar inte finansiella målen och vill ta banklån för att skapa nya verksamheter som inte är kärnverksamheter.

Ansvarsfullt?

Den 1 maj brukar socialistiska partier kritisera oss borgerliga för vår politik, så låt oss göra en liten tillbakablick. Sedan 2014 har Härryda investerat 2 miljarder i nya för- och grundskolor, äldreboenden, kulturhus, idrottsanläggningar, gång- och cykelvägar, parker och vägar. Ekonomin till verksamheterna i skolan, vården och omsorgen har förstärkts, skatten har sänkts, friskvårdsbidrag på 3 000 kronor till all personal är infört. Planarbeten för bostäder och spännande företagsetableringar finns i hela Härryda kommun. Från Hindås, Rävlanda och Hällingsjö i öster, till Härryda, Landvetter och Mölnlycke i väster. Allt detta, plus att kommunen betalat av alla banklån under 2022! Kommunen har alltså inga lån på några skolor, boenden eller kultur- och fritidsanläggningar och så vidare – hur är det möjligt?!

Vår politik använder inte engångspengar eller tar lån för att skapa löpande drift. Ekonomiskt utrymme skapas före vi investerar, och utveckling sker tillsammans med näringslivet för att inte belasta skattebetalarna. Förvaltningens ständiga uppdrag är att förbättra, utveckla och effektivisera verksamheten och minska administrationen.

ANNONS

Det är inte utan anledning vi blev utsedda till årets superkommun 2022 och är nominerade igen 2023.

Foldern ”Dina pengar” som du fått i brevlådan, redogör för kommunens årsredovisning 2022. Vi fokuserar på kärnverksamheter och står starka i jämförelse med många andra kommuner, men det kräver att vi fortsätter vara ansvarsfulla. Det är inte utan anledning vi blev utsedda till årets superkommun 2022 och är nominerade igen 2023.

Så nästa gång du sitter och reflekterar, tänk att Härryda kommun är egentligen en väldigt bra kommun att bo och leva i. Allt är inte perfekt, vi lovar inte allt åt alla, men det är en kommun som utvecklas och satsar på att göra skolorna bäst i Sverige, både verksamhetsmässigt och fysiskt. Möjliggöra ett aktivt fritids-, förenings- och kulturliv. En kommun som aktivt attraherar företag att etablera sig här, vilket skapar jobb och skatteintäkter. Vi ställer krav, men också hjälper alla till egen försörjning och den frihet det innebär. En kommun som vill, vågar och har förmåga, eller som det uttrycks i kommunens vision och styrmodell:

Härryda – här vågar vi!

I Härryda kommun bygger vi framtiden. Här har människor och företag möjlighet att växa och blomstra. Här lyfter idéer och landar lösningar som håller för kommande generationer.

Våra ledord: mod, nytänkande, handlingskraft.

Var stolt och var rädd om Härryda kommun!

ANNONS

Per Vorberg (M)

Kommunstyrelsens ordförande i Härryda

LÄS MER:Majbrasorna välkomnade våren – så firades Valborg i Hindås och på Wendelsberg

LÄS MER:Himmel och pannkaka! – Nu öppnar creperiet i Mölnlycke

LÄS MER:MUF-kravet: Alla M-ledda kommuner måste införa krav på heltidsaktivering för försörjningsstöd

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS