Gustaf Hallin: Välförtjänt VM-guld som avslutning för ”Kotten”

Sverige vann VM-guld och den framtida lagkaptenen i truppen kan vara en Pixbospelare. Framtiden ser ljus ut, skriver Härryda-Postens sportreporter Gustaf Hallin.

ANNONS
LocationHärryda||

Under söndagen tog Sveriges damer sitt nionde raka VM-guld. En briljant första period skapade ett avstånd som blev för svårt för Finland att äta ikapp, och den svenska segern var i sanning aldrig hotad. 6-4 skrevs slutresultatet till.

Det var en anmärkningsvärt blek insats under den första perioden från de finska lejoninnorna, i alla lagdelar. Rättvis seger för Sverige där även den svenska framtiden gjorde sig påmind.

Även ur ett Pixboperspektiv fanns flera saker att glädjas åt då Moa Andersson, Klara Loneberg och Cajsa Elm fanns med i laget (Alma Kilpeläinen fanns med i truppen som reserv).

Just Cajsa Elm satt på bänken under inledningen av VM-finalen, men fick hoppa in när storstjärnan Ellen Rasmussen tvingades kliva av på grund av skada, och visade att hon inte gör bort sig även på den främsta scenen i innebandysammanhang.

ANNONS

Just Moa Andersson togs ut i All Star-laget efter turneringen, och där är frågan om hon kan vara en kandidat till att ärva kaptensbindeln från Ida Sundberg även i landslaget så småningom. 29-åriga Ida Sundberg har inte aviserat att hon ska sluta i den blågula tröjan alls, men Moa Andersson är några år yngre, och bör vara ett ledarämne även i en landslagstrupp.

Hon har till synes växt ännu mer med bindeln på armen under hösten, och är en klassback även på högsta nationella nivå.

Det finns fler Pixbospelare som borde knacka på landslagsdörren framöver. Vi vet de facto att Emma Stenberg gör det, men även supertalangen Ellen Lundin borde vara nära. 18-åringen har fortsatt imponera i SSL under hösten. Visserligen i bra omgivning, men det råder inga tvivel om vilka kvalitéer hon besitter. Vid nästa VM har hon hunnit fylla 20 år, och fortsätter formkurvan som den gjort hittills ser jag det som otroligt svårt att hålla henne utanför.

Pixbos målvakt Lara Heini togs som enda schweiziska spelare ut i All Star-laget. Rättvist får sägas, även om de svenska målvakterna var bra under mästerskapet. Heini var en stor anledning till att Schweiz lyckades hålla nere siffrorna mot Sverige i semifinalen.

ANNONS
Sverige vann sitt elfte VM-guld i Singapore. Foto: Handout / internationella innebandyförbundet / BILDBYRÅN
Sverige vann sitt elfte VM-guld i Singapore. Foto: Handout / internationella innebandyförbundet / BILDBYRÅN Bild: ENG CHIN AN

Även framöver bör de svenska innebandydamerna vara stora favoriter till VM-guldet. Mycket tyder på att få förändringar i spelarled kommer göras.

Från årets trupp finns bara ett par spelare som passerat 30-strecket (Matilda Östlund-Visén, Moa Tschöp och Emelie Wibron), men i övrigt har Sverige många spelare som spelar sin bästa innebandy just nu eller har den framför sig.

Uppgifter har kommit som tyder på att backprofilen Moa Tschöp ska sluta i landslaget, men 31-åringen har samtidigt öppnat för en fortsättning.

Den gyllene 99-kullen har blivit den nya stommen, med spelare som Ellen Bäckstedt, Moa Gustafsson och Lisa Carlsson i det främsta ledet. Lägg till namn som Maja Viström (01), Nellie Öhgren (02), och Hanna Nordstrand (04), så finns även kvalité på sikt för damlandslaget.

Förbundskaptenen Åsa ”Kotten” Karlsson fick vinna i sitt sista mästerskap som förbundskapten. Nu ska det svenska innebandyförbundet hitta en ny person som tar sig an det uppdraget. Det saknas inte spännande namn att spekulera i.

Det finns få saker som tyder på att Sverige inte kommer vara stora favoriter till VM-guldet 2025.

Finland släppte fram stortalangen Miisa Turunen (född 05), som imponerade stundtals i finalen. Där finns det eventuellt en arvtagare till spelaren som prenumererat på tronen de senaste fem-sex åren. En högerfattad forward med fina handleder och bra spelförståelse? Man tackar. Även Sverigebekantingen Ulla Valtola såg spännande ut, och tog för sig på ett fint sätt.

ANNONS

Det finns en del lovande spelare som kommer fram i öst, men Sverige ligger fortsatt i förarsätet.

LÄS MER:Emma Stenberg saknas i VM-truppen – varför?

LÄS MER:Flera spelare från Härryda med i distriktslaget i innebandy

LÄS MER:Sundberg tillbaka i Wallenstam Arena – i blå tröja

ANNONS