300 miljoner avsatta för skapa drägligare skollokaler i Härryda kommun

Nya tag mot vidare arbete med att renovera och bygga nya kommunala skolor togs när kommunstyrelsen sammanträdde i slutet av förra veckan.
– Vi är väldigt glada att det äntligen kommer igång. Vi vet att det är efterfrågat av väldigt många, säger kommunstyrelsens ordföranden Per Vorberg (M).

ANNONS
|

Det var Per Vorberg (M) som kom med ett så kallat ordförandeinitiativ gällande att kommunstyrelsen bör ge förvaltningen i uppdrag att ta fram en plan för vilka, hur och i vilken ordning, skolorna ska bytas ut. Samt hur skolverksamheten ska kunna bedrivas under byggnationstiden. Förutom Moderaterna står följande partier alliansstyret bakom initiativet: Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Sportpartiet och Kommunpartiet

Behovet har utretts en längre tid.

– Vi har hållit på med det här sedan 2017. Vi har gjort flertalet olika besök på samtliga skolor. Vi har pratat med rektorer, elever, personal, de fackliga. Vi har gjort flera utredningar kring statusen på våra skolor. Vi vet att vi har skolor som inte är ändamålsenliga och ger en bra fysisk arbetsmiljö, sade Per Vorberg (M) under en pressträff i fredags.

ANNONS

I investeringsbudgeten finns 300 miljoner fördelat på åren 2026 och 2027 avsatta för nybyggnation och ombyggnation.

Enligt Vorberg (M) kommer flera nämnder att bli involverade. Han betonar vikten av planering.

– Ska man till exempel riva en skola för att bygga en ny på den platsen måste man ha en plan för hur de eleverna ska evakueras under den tiden.

Nio av tio partier enade

Enigheten var nästan total om att inleda översynen, med undantag för Sverigedemokraterna som inte stöttade beslutet. Partiets gruppledare Peter Arvidsson menar att skolan har andra utmaningar som måste mötas före det att lokalerna ska tas hand om.

– Vi måste titta på verksamheten som helhet. Problemet är inte skollokalerna. Mantrat ”Sveriges bästa skola”, som kommunen arbetar efter, handlar mer om den fysiska skolmiljön än att våga göra skolan bra på riktigt, säger Arvidsson till Härryda-Posten.

Per Vorberg sade under pressträffen att det fanns olika syn på frågan.

– Här blev det väldigt tydligt att vi hade olika syn på det här. Sverigedemokraterna tyckte inte att det här var behövligt och menade att det inte finns något underlag som visar att det är det här som är behovet.

Peter Arvidsson erkänner att det finns renoveringsbehov, men att det inte nödvändigtvis behövs nya skolor.

ANNONS

– Renoveringsbehov finns det absolut och det finns en plan för hur förvaltningen vill göra för renoveringar. Att då ta beslutet att byta ut skolor, det är allt för svepande utan att sätta det i relation till renoveringsbehoven.

– Det finns en beröringsskräck för att ta tag i de verkliga problemen. Det finns inte ordningsregler med tydliga konsekvenser, säger Arvidsson som hellre fokuserar på exempelvis problem med mobbing.

LÄS MER:Landvetter fortsätter växa – 150 arbetstillfällen med Zeppelins nya huvudkontor

LÄS MER:Nu har det unga laget chans på allsvenskan

LÄS MER:Så mycket höjer Förbo hyran 2023

ANNONS