Nu har det unga laget chans på allsvenskan

Landvetter Wings damlag är nästan helt klara för kval till allsvenskan. Snittåldern i innebandylaget? 17,5 år ungt.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

De är inte bara väldigt unga, det är deras första säsong i division ett, och nu har Landvetter Wings tagit sig nästan hela vägen till det allsvenska kvalet. Med bara två tjejer som inte går på gymnasiet kan de vara det yngsta damlaget på toppnivå.

De två som inte längre går på gymnasiet? De tog studenten förra året.

Det enda som står mellan Landvetter och allsvenska kvalet är om Lerum, som ligger trea i division ett, gör 75 mål under sin nästa match. Enligt Innebandymagazinet görs i snitt 9,85 mål på en innebandymatch i damernas division ett.

Annars blir den första matchen i allsvenskan mot Munka-Ljungby IBK som är veteraner på allsvensk-nivå.

ANNONS

– De har en lång kultur av att vara på den här nivån, deras rutin och kunskap om hur man gör det här. De är en storfavorit, säger Martin Zetterstedt, tränare för Landvetter Wings damlag.

Vad är då framgångsreceptet för det unga Landvetter-laget?

Enligt Martin Zetterstedt handlar det om att hitta en balans mellan idrotten och livspusslet.

– Helhetsmässigt är det just vårt sätt att jobba. Vi fokuserar på livspusslet och att man ska ha tid med skola och jobb och andra saker när man idrottar. Där har vi ju en liten annan approach, vi tror ju på det utifrån människan. Sen är det klart att vi tävlar när vi tävlar men vårt mål är inte att köra slut spelarna och att innebandyn ska dominera deras liv fullständigt. Så där gör vi lite annorlunda och det är en väl en av nycklarna till att vi lyckas så pass bra som vi gör, säger Martin Zetterstedt.

Idrotten och innebandyn ska vara en frizon

Även om det osannolika skulle hända och Lerum skulle göra 75 mål har Landvetter Wings en otroligt framgångsrik säsong bakom sig.

– Flera av tjejerna i vår grupp tog sig vidare i SM-slutspelet för flickor 16, och nu är vi i kval mot Lerum. Två dagar innan den kvalmatchen, med samma tjejer i stort sett, ska vi vara med på SM-slutspelet flickor 18. Skulle vi tagit alla dem har vi har tagit oss till allsvenskt kval och till SM.

ANNONS

Zetterstedt beskriver också hur man i innebandy inte kan tjäna de stora pengarna. Därmed blir det väldigt viktigt att få ihop vardagen, delvis på gymnasiet men också med ett jobb vid sidan av. Landvetter Wings vill att tjejerna ska fortsätta med idrotten efter gymnasiet och som en följeslagare genom livet – då gäller det att inte pressa till bristningsgränsen.

– Vår kultur i laget handlar mycket om att stötta varandra och låta idrotten vara en frizon, någonstans man kan komma och få en paus i allt det andra.

Landvetter Wings medlemsantal hack i häl med Pixbo

Det råder ingen tvekan om att Härryda kommun är en innebandyrik kommun och Landvetters medlemsantal ligger hack i häl med Pixbos. Skillnaden är ungefär 100 medlemmar.

– Däremot är det så mycket tjejer i föreningen att vi på något sätt måste ta oss uppåt för att alla ska få plats när de blir seniorer på olika typer av nivåer då, säger Zetterstedt.

Men allt är inte guld och gröna skogar med allsvenskan.

Om ni skulle komma upp i allsvenskan, hur skulle vardagssituationen se ut då för spelarna, eftersom många är så unga och går i gymnasiet?

– Vi kommer inte göra några stora saker om vi tar oss upp, och vi är väldigt ödmjuka inför det. Vi förstår ju också att det är väldigt lätt att ta sig upp till allsvenskan och köra sönder truppen genom att hetsa. Det blir en lite annan press och då får vi ju liksom tackla den. För de gör ju om allsvenskan nästa år. Det är ju bara tre lag som blir kvar och ett kvalar, vilket innebär att i stort sett alla Göteborgslag kommer åka ut så som det ser ut nu.

ANNONS

Zetterstedt förnekar inte att det kommer bli en rejäl utmaning för Landvetter Wings att hålla sig kvar i allsvenskan. Den ökade pressen riskerar att gå hårt åt unga spelare.

– Det är inte många som kommer klara sig där uppe och vi riskerar ju att vara ett av dem. Då får man fråga sig vad kommer vi har för säsong bakom oss, och hur kommer våran grupp må efter en sån säsong? Inte minst om vi då jagat för att vara kvar. Det innebär ju att man får gå på folk väldigt hårt och coacha hårt och såna bitar. Då får man en väldigt tilltufsad grupp som är ung om man tar sig ner som då ska fortsätta året därefter, och då riskerar man verkligen den gruppen. Vi måste vara kloka och är beredda att vara det.

LÄS MER:Centerförslag: Bind samman Rådasjön med Råda rum

LÄS MER:Emma hyr ut köksredskap – är nu utsedd till årets företagare

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS