AI-trollkarlen Kim från Mölnlycke vill förbättra världen

Mölnlyckebon Kim Henriksson jobbar med tekniken som snart finns överallt – i toastolen och i rymden. Med ”glass och ballonger” sprider han AI:s evangelium. Han ser stor potential i AI men höjer också ett varnande finger.

ANNONS

Få personer har så udda titlar på sitt CV som Kim Henriksson. 35-åringen från Mölnlycke kan titulera sig som magiker och trollkarl, för så kallas hans tjänst på AI Sweden i Göteborg.

– Det kommer från uttrycket att trolla med knäna. Att helt enkelt göra grejer som man inte tror ska funka, berättar Kim som har en bakgrund inom utveckling av självkörande bilar, innan han började jobba för AI Sweden.

Om en trollkarl med hög hat sysslar med magi så arbetar Kim Henriksson med det motsatta – att avmystifiera och förklara den artificiella intelligensens, AI, möjligheter. För på AI Sweden arbetar Kim för att främja samarbeten mellan olika aktörer så att de i sin tur kan hitta AI-lösningar på tidsödande och luriga problem.

ANNONS

– En del av mitt jobb är vad jag kallar för glass och ballonger, säger Kim Henriksson och ler.

– Eller att sälja in en attityd – att säga att samarbete är okej. Det finns väldigt mycket kunskap om AI där ute som man bara kan hämta och dela, berättar Kim som har en stark tilltro till att AI gör – och kommer att göra – samhället bättre.

Sverige ligger långt efter i AI-utvecklingen, enligt Kim och hans kollegor, men detta vill de råda bot på.

Ett ”lunchrum” för alla som vill snacka AI

Det ser till en början ut som vilket kontor som helst, lysrörsbelysning och datorer i långa rader. Men lite längre in, bakom en dörr, är atmosfären annorlunda. Dunkelt ljus, sval luft, runt omkring står tekniska pryttlar upplysta av neonfärgade lampor. Över ett konferensbord står det ”Edge lab” i stora bokstäver. Detta är det labb som Kim sedan 2021 byggt upp för AI Swedens räkning. Runt bordet sitter Kim och hans kollegor Max Pettersson och Erik Harring. Här inne kan olika funktioner testköras, diskuteras och utvecklas.

– AI är lite som matematik, det är ganska universellt. Vilket betyder att kunskap som du bygger upp i en sektor, exempelvis rymdindustrin, kan du tillämpa för självkörande bilar eller inom sjukvården, berättar Kim.

ANNONS

AI Sweden, är en icke-vinstdrivande samarbetsorganisation med flera myndigheter som medfinansiärer, däribland innovationsmyndigheten Vinnova. Organisationen är unik, och jobbar för att ge AI-användningen i samhället en rejäl skjuts. Detta genom att skapa en plattform för organiskt kunskapsutbyte mellan olika sektorer och aktörer. Lite likt samtalet vid kaffemaskinen i lunchrummet, vill de ge sina samarbetspartners en möjlighet till möten för lärande och utbyte.

Volvo, Microsoft, Chalmers och Helsingborg stad är bara några aktörer som samarbetar med AI Sweden. Kims hemkommun – Härryda, står ännu nyfiket i farstun och kikar in, men en första kontakt har tagits.

”ChatGPT ljuger med självsäkerhet. Om man inte är medveten om det som användare då är det vanskligt, då är det som att den skapar fake news,” säger Kim Henriksson angående riskerna med AI.
”ChatGPT ljuger med självsäkerhet. Om man inte är medveten om det som användare då är det vanskligt, då är det som att den skapar fake news,” säger Kim Henriksson angående riskerna med AI. Bild: Malte Just

Så kan AI förändra livet för Härrydabor

Somliga kanske får upp en bild av kallsinniga robotar när de hör ordet AI, andra kanske tänker på den omtalade virtuella chatt-assistenten ChatGPT. Men vad kan AI egentligen göra?

För att koka ner AI till konkreta exempel på hur det kan förbättra livet för Härrydaborna och den kommunala verksamheten berättar Kim om tre projekt som redan testas och används runt om i Sverige.

I Helsingborg stad har de infört en AI-assistent på förskolor. Via en skärm kan barnen få svar på frågor som exempelvis vad det blir för mat och assistenten kan också svara på flera olika språk.

ANNONS

Ett annat användningsområde gäller kommunens underhåll av vägnätet, något SVT och flera andra medier rapporterat om. Med hjälp av en kamera i framrutan på sopbilar kan kommunen upptäcka vad som behöver göras:

– Så den skannar av vägen och identifiera att här finns ett potthål, här behöver det snöröjas och sådana saker, berättar Kim Henriksson.

På så vis kan kommuner planera och följa upp underhållet av vägarna och spara in på inventering av vägnätet, något som annars kan ta upp till ett år att göra.

Har du bajsat eller kissat? AI vet svaret

Men det kanske mest oväntade exemplet på AI:s potential gäller toalettbesök.

– Det är ett bekymmer att diagnostisera demenssjuka som har magproblem, för det kan vara svårt att veta om de varit på toaletten och om de utfört sina behov, berättar Kim.

Med hjälp av små radarenheter i toaletterna kan AI avläsa vilka behov som har utförts. AI:n har tränats från tidigare bajs och kiss-data där den fått ett ”facit” för att lära sig vilka signaler som motsvarar bajs eller kiss.

– AI har ingen aning om vem som var på toaletten. Den vet bara att de här signalerna motsvarar att någon gjorde nummer två, säger Kim och fortsätter:

ANNONS

– Och då har du inte äventyrat integriteten och samtidigt hjälper du sjukvården – jag tycker det är briljant!

– Om allting går vägen så kommer vi få en sån toalettring hit till kontoret. Så vi också kan bidra med ”data”, säger Kim Henriksson.

Det udda om än samhällsnyttiga projektet är också ett bra exempel på det som driver Kim i hans arbete:

– Det är att bidra till att göra samhället bättre – för alla.

Kim Henriksson i det labb som han byggt upp för AI Sweden.
Kim Henriksson i det labb som han byggt upp för AI Sweden. Bild: Malte Just

Kan AI utrota mänskligheten?

Den senaste tiden har en debatt rasat i media om AI-teknik. Fysikprofessorn Max Tegmark menar, i en intervju med SVT, att AI kan leda till att mänskligheten utrotas. I ett debattinlägg i DN vill professorn i teoretisk fysik, Ulf Danielsson, tona ner teknikens risker.

– AI har en otrolig bredd. Och med den fulla bredden så tänker jag på en nästan medveten AI, det som är ganska skräckinjagande. Men dit har vi inte kommit, där vi är i utvecklingen idag så är allt extremt användbart, säger Kim Henriksson och fortsätter:

– Jag tycker Tegmark för ett sunt resonemang. Ja, det finns en risk att det går åt pipan men det finns också en framtid där det kan vara extremt nyttigt för mänskligheten. Risken att vi skulle tappa kontrollen ligger längre fram i tiden men det finns också risker här och nu, säger Kim Henriksson och tar AI-assistenten ChatGPT som exempel:

ANNONS

– ChatGPT ljuger med självsäkerhet. Om man inte är medveten om det som användare då är det vanskligt, då är det som att den skapar fake news. Det behöver vara en ganska aktiv samhällsdebatt och en utbildning om förståelse, säger Kim Henriksson och uppmanar användare till källkritik.

– Ibland finns det lite väl oförsiktigt kapitalistiskt driv att bara trycka på. Och en forskar-nyfikenhet som sträcker sig över vad man kan hantera. I allting behövs en balansgång och en försiktighet, säger Kim Henriksson, AI-trollkarl på AI Sweden.

Om ovanstående text är skriven av AI eller av en livslevande reporter lämnas till den källkritiska läsaren att avgöra.

LÄS MER:Panda Face hyllar Rävlanda på Youtube

LÄS MER:Mölnlyckebon Anders testar kräftlyckan: ”Spännande”

LÄS MER:Säkerhetschefen om terrorhotet: ”Fortsätt som vanligt”

ANNONS