Mölnlyckebon Anders testar kräftlyckan: ”Spännande”

Idag är det premiär för kräftfisket i Rådasjön och Stensjön. Drygt 40 lyckligt lottade får chansen att slänga i en bur och hoppas på kalas.
– Vi får se om jag får gå till fiskaffären, säger Anders Ek, en av kräftfiske-entusiasterna som redan spikat ett kräftkalas.

ANNONS
|

Bilarna hopar sig vid vägkanten utanför Råda säteri när kräftsugna fiskare kom till sportfiskeföreningen under fredagseftermiddagen. Förväntansfullt väntar de på att klockan ska slå halv fyra – då får de hämta ut sina kräftburar. En av kräftentusiasterna som står i startgroparna är Mölnlyckebon Anders Ek, 58.

– Jag har fiskat sedan jag var barn, men inte varje år så klart. Men jag har fiskat här vid Rådasjön de senaste tio åren, berättar han.

Anders introducerades till kräftfisket av sin pappa och nu försöker han få sin egen son på kroken.

– Det är ju spännande med kräftfiske, det är lite mörkt ute och man lyfter upp och kikar ”hur många är det då?” Lillpojken är ju med också när vi drar upp burarna ikväll.

ANNONS

Hur har fiskelyckan varit de senaste åren?

– Ifjol fick jag väl 40 stycken, men annars runt 10 till 15, så inga jätteskördar.

Jari Strandén, ordförande i Råda sportfiskeförening, med en påse agn.
Jari Strandén, ordförande i Råda sportfiskeförening, med en påse agn. Bild: Malte Just

En poppis premiär: ”Uppskattat även om man inte får något”

Jari Strandén är ordförande i Råda sportfiskeförening och har hand om lottningen av de dryga 40 fiskeplatserna. Han radar upp burar och agn utanför klubbstugan vid säteriet i väntan på att klockan ska slå halv fyra. Getingarna letar sig nyfiket till plastpåsarna som är fyllda med mört och abborrhuvuden som stirrar tomt genom plasten.

Kräftfisket startade för cirka tio år sedan och är mycket populärt, bara hälften som ansöker får en fiskeplats.

– Ja, jag tror det var drygt 80 personer som visade intresse, säger Jari Strandén.

Hur mår kräftbeståndet här skulle du säga?

– Jag tror det mår ganska bra, för vi får alltid ett flertal som är för små som vi släpper i igen – så det finns en återväxt.

Vad tror du om kräftlyckan i år?

– Vissa platser är ju bättre än andra och det handlar lite om hur man fiskar och så, man får vara lite aktiv och pröva sig fram, säger Jari Strandén och fortsätter:

– Det är många som är ute med hela familjen och kanske tänder en liten brasa och har det allmänt trevligt bara, så det brukar vara väldigt uppskattat även om man inte får något.

ANNONS
Anders Ek har fiskat kräftor sedan barnsben. Det var hans pappa som introducerade honom till den spännande kvällsaktiviteten. Nu tar han med sin egen son på kräftfiske.
Anders Ek har fiskat kräftor sedan barnsben. Det var hans pappa som introducerade honom till den spännande kvällsaktiviteten. Nu tar han med sin egen son på kräftfiske. Bild: Malte Just

Kalaset blir av – oavsett kräftlyckan

Det knastrar under skorna på den lilla grusvägen vid Stensjön. Anders Ek, kliar sig i huvudet och tittar på kartan och försöker förstå var hans tilldelade fiskeplats börjar och slutar. Det verkar ha blivit felmarkerat, men efter lite tankemöda har han klurat ut det. Anders placerar ut burarna på ett strategiskt avstånd från varandra och inväntar att klockan ska slå kräftfiske-tajm.

– 16.59, en minut till, säger Anders och tittar på sin telefon. Han tar tag i ena buren, håller linan i andra näven, svingar och kastar ut – plums! Första buren av sex är i.

Kräftkalaset är redan inbokat, trots att Anders ännu inte vet om det blir någon kräftlycka.

– Vi får se om jag får gå till fiskeaffären, men frun vill ju ha havskräftor så det blir väl till att gå dit ändå då, säger han.

Vad tror du om årets chanser?

– Men mellan 10 och upp till 30 hoppas jag på, så det är inte jättemycket, men vissa får ju noll, säger Anders Ek som förra året fick upp 40 kräftor.

En slända far fram över vattnet, näckrosorna ligger vita på det brungrumliga vattnet. Anders Ek fick till slut 14 kräftor i sina burar och sportfiskeklubbens ordförande Jari Strandén beskriver det som ett normalt år – där några fick kräftor och några fick inga alls.

ANNONS

LÄS MER:Det vankas kräftfiske i Rådasjön – alla lotter slut

LÄS MER:Efter Gothia-besvikelsen: Laget överraskas av Härryda-Posten

LÄS MER:Helgtips i Härryda vecka 33: Utomhusbio, vernissage och bakluckeloppis!

ANNONS