Bedrägerier ökar i Härryda – så skyddar du dig

Andelen bedrägerier som genomförs med social manipulation ökar i landet, såväl som i Härryda kommun.
– Det vi jobbar hårt mot just nu är fysisk vishing, säger Alexander McQueen, på bedrägerisektionen vid polisregion Väst.

ANNONS
|

Mellan år 2021 och 2022 har andelen anmälda bedrägerier i Härryda kommun, som genomförts via någon form av social manipulation, ökat med över 200 procent.

Ett fenomen som polisen har sett blivit allt vanligare bland just dessa bedrägerier, som genomförts med social manipulation, kallas ”fysisk vishing”.

Uttrycket grundas i begreppet vishing, även kallad voice phishing, det vill säga att man ”fiskar efter uppgifter från målsägaren” via telefonen och sedan kommer hem till den drabbade, förklarar Alexander McQueen, tillförordnad operativ samordnare på bedrägerisektionen vid polisregion Väst.

– Tillvägagångssättet känns mer utstuderat än innan. Att man utger sig för att vara från en viss bank, eller är en viss typ av hantverkare, eller vad det nu kan handla om. Man kan ha ringt till målsägaren och sagt att ”Nu ringer jag från banken. Du riskerar att bli utsatt för brott och det vill vi hjälpa dig med. Därför kommer jag skicka en kollega hem till dig”. Så hämtar hen exempelvis bankkort, eller tillgångar av målsägande.

ANNONS

McQueen fortsätter:

– Vi ser väldigt allvarligt på den här typen av brott. De riktar in sig på sårbara människor, det kan handla om äldre eller andra sårbara målsägare.

Det som gör det extra svårt för polisen är att gärningspersonerna som utför fysisk vishing ”i stort sett” rör sig över över hela landet.

– Vi ser att man stannar i en region i några veckor och sedan åker man vidare till nästa för att begå brott där. Det försvårar för oss att utreda och att lagföra eftersom de rör sig över en större geografisk yta. Vi jobbar därför aktivt med ärendesamordning.

Polisen: Sök själv upp informationen

Det finns olika knep att ta till för att skydda sig mot den här typen av bedrägerier.

– Det är viktigt att man inte gör det för avancerat. Ta hjälp av anhöriga, men försäkra dig om att det är den anhöriga du pratar med. Får man ett telefonsamtal som man blir osäker på lägger man på luren helt enkelt. Samma sak om personen inte vill avsluta samtalet. Och sedan har vi sagt att man inte ska ge ut några uppgifter till någon annan än den man själv har kontaktat.

Andra tips, som också finns i ett brottsförebyggande informationsblad som polisen försöker sprida, är att man själv ska leta upp nummer och ringa upp, om någon säger att de exempelvis ringer från Nordea, berättar Alexander McQueen.

ANNONS

– Och, detta steg är kanske lite tråkigt, men var misstänksam. Man behöver vara lite ifrågasättande och ta hjälp av sina anhöriga. Och banker kommer inte hem till folk, det är inte så bankerna jobbar, det är de också väldigt tydliga med.

Det finns också ett fenomen som kallas smishing, som ökat mycket, enligt polisen.

– Smishing är sms med länkar. Gärningspersonerna skickar ut samma typ av sms till mängder av potentiella målsägare och man försöker få personen till exempel att klicka på en länk. Detta kan göras samtidigt som man ringer runt till många, säger Alexander McQueen.

Han berättar att de olika begreppen, som vishing och smishing, används för att lättare kunna följa trender.

– Gärningspersonerna kan också använda en teknik som vi kallar för spoofing och det innebär att de kan ringa från ett nummer som de spoofar, ändrar så att det ser ut som att det kommer från ett riktigt nummer, till exempel en banks nummer. Man ska vara väldigt försiktig, de här tekniska lösningarna gör det svårt att verifiera informationen. I regel ska man alltid söka upp informationen själv, avslutar han.

LÄS MER:Flera bedrägeriförsök i Hindås

LÄS MER:Fotbollsfest för Härrydalagen: ”Finns mycket kärlek mellan klubbarna”

LÄS MER:Wendelsbergs familjedag lockade hundratals besökare

ANNONS