Centerpartiet bjöd in allmänheten till träff om Landvetter södra

Centerpartiet bjöd under lördagen in allmänheten till en informationsträff om det fortskridande arbetet med Landvetter södra med vd för bolaget med samma namn.
– Målsättningen är att det ska bo minst 25 000 invånare i Landvetter södra, säger Maria Ådahl.

ANNONS
|

En stor del av det första arbetet som gjorts är studier över var det är lämpligast att bygga.

– Det ska vara en blandad bebyggelse och det ska hänga ihop med befintliga Landvetter också, liksom att man ska hänga ihop med till resecentrum och sjön, säger Maria Ådahl.

De första, övergripande analyserna ska framöver konkretiseras i mindre detaljplaner.

– Där blir det ännu mer konkret. Hur ska kvarteren se ut? Hur gör man det tillgängligt och hållbart? Och vad är det för energilösningar? Vi pratar mycket om det brett, men vi har inte landat i valen än, säger hon.

ANNONS

När tror du att ett sådant arbete kan påbörjas?

– Vi håller på med det nu. Det kommer pågå intensivt under det här året och sedan är målsättningen att gå ut på samråd inom något år.

Finns det stort tryck från allmänheten på att man vill veta vad som försiggår?

– Ja, det finns mycket tankar. Det är brett vad man vill veta. Det är allt från var kommer bussen gå? Hur kan jag ställa mig i kö till bostäderna? Vilka aktörer har bostadsköer där jag kan gå med? Hur påverkas omgivningen, naturen och klimatet?

Du nämnde appen Mitt Härryda. Berätta om hur den är kopplad till projektet.

– Vi lägger kontinuerligt in den information som tas fram i projektet. Invånare ska kunna gå in och tycka till eller komma med förslag och sådant. Jag är inte expert och vet inte exakt hur den fungerar, men det är tanken i alla fall.

Vad skulle du säga är de största utmaningarna i att ro det här projektet i land?

– Man måste vara långsiktig i arbetet och veta om att det kommer lågkonjunktur och högkonjunktur. Det kommer att variera. Politisk struktur kommer också att variera. Det är ingen utmaning, utan det är viktigt att säkerställa att man har bred politisk förankring i projektet.

ANNONS

”Man måste ju förstå vad det innebär”

En av åhörarna var Tomy Andersson från Mölnlycke.

– Jag är här för att lyssna av och gillar att vara engagerad i samhällsutvecklingen rent allmänt och det här är ju ett jätteprojekt. Då måste man ju förstå vad det innebär, säger han.

Vilken uppfattning har du än så länge av projektet?

– Det kommer ju hända, men det var ju som hon sa att det är ett långt, långt tidsperspektiv. Vi pratar om 30–40 år. Det är spännande tycker jag!

Hur vill du att Landvetter södra ska bli?

– Framför allt gäller det att ta vara på de naturresurser som finns och att det inte byggs för tätt. Det måste bli ett öppet samhälle med mycket natur i. Annars är det ingen idé.

Fredrik Mossmark sitter i den lokala styrelsen för Centerpartiet. Han var bland annat nyfiken på infrastrukturen.

– Jag ställde någon fråga om kust till kust-banan. Den går ju igenom Landvetter men stannar inte där nu. Jag frågade om tåg kommer att stanna där och fick svaret att man ser det som ett alternativ om den andra järnvägen inte skulle bli av eller få något stopp där.

Nora Källström är uppvuxen i Göteborg men bor i Mölnlycke. Hon refererade till Eriksberg på Hisingen i sin fråga till Maria Ådahl.

ANNONS

– När Eriksberg utvecklades var tidshorisonterna så långa att det inte fanns tillräckligt underlag för att hålla igång affärer och andra typer av samhällstjänster, många små butiker, restauranger och affärer fick lägga ner och det har varit segt att komma igång. Jag frågade hur man tänker kring det för Landvetter södra så att man inte hamnar i samma sits. Maria Ådahl sa att man tar det i beaktande och att man har en nära dialog med de som de hoppas ska bo där i framtiden om hur de vill ha det, säger hon.

Ordföranden Maria Kornevik Jakobsson var nöjd med presentationen, men menade att det inte var så många som inte var centerpartister som kom.

– Det var inte så mycket folk som kom. Men de som kom var väldigt välkomna och det var trevligt att de kom, säger hon.

LÄS MER:Rotary och Lions samlade in pengar till barn i Ukraina

LÄS MER:Härryda hyllas i kommunkompassen – men dialogen kan bli bättre

LÄS MER:Härryda hyllas i kommunkompassen – men dialogen kan bli bättre

ANNONS