Charlie Fjellström, 13, upplevde branden i Landvetter – imponerad över brandmännen

Den våldsamma branden i Willysbyggnaden i centrala Landvetter chockade många. Elden spred sig snabbt och boende tvingades lämna sina lägenheter. En av dem är Charlie Fjellström, 13, som nu hyllar räddningstjänstens insats.
– Det var nästan så att elden skulle ha nått vår lägenhet, säger han.

ANNONS
|

Under fredagseftermiddagen drabbades Willysbyggnaden i centrala Landvetter av en våldsam brand som skakade områdets invånare och besökare. Orsaken till branden är ännu oklar, men elden spred sig snabbt och tvingade alla boende att lämna sina bostäder.

Området spärrades av och det var först på lördagsförmiddagen som räddningstjänsten kunde lämna platsen. Branden har lämnat spår av förödelse i sin väg, framför allt det översta våningsplanet som drabbats av stora skador.

Det beräknas ta upp till ett och ett halvt år innan boende kan återvända till sina lägenheter.

En av de branddrabbade är 13-årige Charlie Fjellström. Han och hans mamma tvingades lämna sin lägenhet på fjärde våningen i det intilliggande fastighetshuset.

ANNONS

När Härryda-Posten pratar med honom under söndagen är han fortfarande något skakad, men efter att den initiala chocken lagt sig har han haft tid att reflektera över branden. Nu hyllar han och är djupt tacksam över räddningstjänstens arbete.

– Hade de inte funnits där hade hela huset brunnit ner. Jag vill hylla dem eftersom de är hjältar som hjälpte så många människor. Det var många brandmän på plats som arbetade hårt i den varma luften. Jag är oerhört glad över att de lyckades begränsa och släcka branden, säger han.

”Tog med katten”

Charlie Fjellström befann sig i lägenheten tillsammans med sin mamma, Sandra Fjellström, när hon upptäckte branden. Han berättar hur de snabbt packade ned det mest nödvändiga.

– Vi tog även med katten och gick till mormor som bor i närheten, där vi lämnade våra saker. Sedan gick vi till kulturhuset där alla hade samlats. Först då insåg jag hur mycket det brann. Det var nästan så att elden skulle ha nått vår lägenhet, säger han.

Kommunen inrättade en samlingsplats i kulturhuset där Charlie och Sandra tillbringade nästan sju timmar tillsammans med de andra drabbade för att hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen.

– Man är fortfarande ledsen och det var verkligen ingen bra start på helgen. Men jag blev glad över all hjälp vi fick i kulturhuset. Romas kom dit med pizza, ICA fanns där och även sushistället, berättar Charlie Fjellström.

ANNONS

”Verkligen synd om de som bor där”

När han reflekterar över branden konstaterar han att han blev rädd när han såg hur mycket elden brann och hur snabbt den spred sig.

– Jag tänker på hur jobbigt det hade varit om vår lägenhet hade blivit drabbad. Det är verkligen synd om de som bor i de drabbade lägenheterna, särskilt de äldre som bor där och nu inte kan flytta tillbaka på över ett år. Det var inte direkt en rolig upplevelse, säger han.

Charlie och Sandra Fjellström fick beskedet att de kunde återvända till sin lägenhet redan på lördagen, men de gick inte tillbaka förrän på söndagen.

– Vår balkong är på samma sida som branden, men de har räddat halva huset och balkongen börjar strax där, säger Sandra Fjellström och tillägger:

– Lägenheten luktar och ser bättre ut än vad jag förväntade mig. För vår del kan vi flytta tillbaka direkt; det krävs bara städning och tvättning, men det är fortfarande beboeligt. Min första tanke var att det skulle vara sot- och rökskadat, så vi blev positivt överraskade.

LÄS MER:Härrydabor om branden i Landvetter centrum

LÄS MER:Willys evakuerade personal och gäster

LÄS MER:Storbrand på vind i lägenhetshus i Landvetter

ANNONS