Därför fick kungen ingen gåva av Härryda kommun

Kungen har firat 50 år på tronen, och fått ett flertal gåvor från olika håll, bland annat från kommuner och organisationer. Men i Härryda har frågan inte varit uppe på bordet.
– Nej, det har inte varit något vi diskuterat, säger Karin Dahl, kommunikationschef.

ANNONS
|

15 september 1973 klev Kung Carl XVI Gustaf upp på sin post och har nu suttit på tronen i hela 50 år. Det har firats med bland annat hästkortege genom Stockholm i lördags och jubileumskonsert.

Han har också tidigare i år besökt alla Sveriges län som en del i jubileumsfirandet. Och då har flera kommuner passat på att ge kungen gåvor.

Företag, organisationer, kommuner och andra har också haft möjlighet att lämna in presenter till firandet till Kungliga slottet.

Av Halmstad kommun fick kungen till exempel barnboken ”Kotten som försvann” av lokala författaren Hanna Norling, vilket Expressen rapporterat om i en sammanställning över kungens olika jubileumsgåvor.

ANNONS

Karlskrona kommun valde istället att skänka fyra blå fotogenlampor med detaljer i 24 karats guld, från Karlskrona lampfabrik.

I Marks kommun valde kommunen att avstå från jubileumsgåva, men istället hissades flaggan för att uppmärksamma kungens 50-årsjubileum på tronen.

Vorberg (M) om ”bästa gåvan”: ”Tror kungen blir stolt över det”

I Härryda kommun har varken flaggning, eller gåva, till kungens ära varit på tapeten.

– Nej, inte vad jag hört. Jag har för mig att vi hade någon diskussion när han fyllde 50 år, men det är ju jättelänge sedan, minns inte riktigt vad beslutet blev, säger Björn Magnusson (S), som är kommunfullmäktiges ordförande, och skrattar.

Han fortsätter:

– Däremot deltog jag i firandet som en representant från kommunen när kungen besökte Göteborg under stadens 400-årsjubileum nu i juni. Han höll tal på Gustav Adolfs torg, sedan var det kungamiddag på kvällen. Ordförande från alla närliggande kommuner var närvarande. Men att det varit prat om presenter, nej det har inte varit något sådant tillfälle egentligen.

Vad tänker du om att vissa andra kommuner valt att ge presenter?

– De får göra som de vill, säger Magnusson (S).

Kommunikationschefen Karin Dahl har inte heller hört att det varit något resonemang inom kommunen kring frågan.

– Nej, det har inte skickats någon present. Jag har pratat med kommundirektör och högsta förvaltningen, och det har inte varit någon dialog i frågan. Det har varit mycket annat som varit i fokus, som planering inför nästa år, verksamhetsplaner, budget, kompetensförsörjningsfrågan och andra viktiga frågor.

ANNONS

Inte heller Per Vorberg (M), ordförande för kommunstyrelsen, har hört det diskuteras huruvida kungen skulle få något i gåva, eller uppmärksammas för sina decennier på tronen. Istället har han en annan tanke kring det hela:

”Den bästa gåvan till kungen är att vi sköter landet, kommuner och regioner väl för folkets bästa. Det fokuserar vi på, och jag tror kungen blir stolt över det”, meddelar han via sms.

LÄS MER:Bussturer i Landvetter inställda på grund av personalbrist

LÄS MER:Därför landade en helikopter vid Båtsmansskolan i Mölnlycke

LÄS MER:Vänsterpartiet om nattomsorg: ”Varför har beslutet förhalats?”

ANNONS