Dykare bärgade kassaskåp ur Rådasjön – igen

Det mystiska kassaskåpet som upptäcktes i början av maj har återigen plockats upp från botten på Hästvikens badplats vid Rådasjön. Polisen kommer nu ta hand om kassaskåpet som troligtvis är stulet. Men vem äger kassaskåpet och vad fanns inuti?

ANNONS

Två vändor på Rådasjöns botten har kassaskåpet hunnit med, men nu har det åter sett dagens ljus och är nu i kommunens förvar till polis hämtar upp det.

Det var i början av maj som kassaskåpet upptäcktes på botten vid Hästvikens badplats i samband med kommunens årliga kontroll av badplatsen. Det tunga metallskåpet drogs upp av dykare den femte maj och stod på bryggan i väntan på att polis skulle hämta det. Men skåpet hann knappt torka innan ett ungdomsgäng slängde i det igen. När väl polis kom på plats för att hämta skåpet erkände ungdomarna på platsen att de slängt i det, berättar Christoffer Andréasson, samordnare på kommunens fritidsavdelning.

ANNONS

– Vi har en inspektion varje år innan badsäsong då vi besiktar botten och plockar upp grejer som folk kastar i, just för säkerheten, så att ingen hoppar på något, berättar Christoffer Andréasson som står på badbryggan medan dykaren Viktor Berntsson gör sig i ordning för att plocka upp skåpet.

Kassaskåpet - ett unikt fynd

Från skåpbilen vid strandkanten går ett luftrör och en ledning för kommunikationen. Röret slingrar sig ut på bryggan och ned i den grumliga Rådasjön. Från en högtalare i skåpbilen hörs dykaren Victor Berntssons andetag när han stånkar och arbetar nere på botten.

– Vad vi gjorde nu var att vi gick ner och satte två stycken stroppar runt skåpet och sedan satte tampar i stropparna och drog upp det, berättar Victor Berntsson efter dyket.

Hur såg det ut där nere?

– Det var rätt grumligt men man såg tillräckligt mycket så det var ingen problem med sikten.

Hör det till vanligheten att plocka upp kassaskåp?

– Att det ligger grejer är vanligt, elsparkcyklar och sånt. Men kassaskåp är första gången jag hört om, berättar Viktor Berntsson som utbildar sig till dykare och just nu gör praktik på Svensk sjöentreprenad. Företaget har den senaste tiden gjort flera jobb med att rensa badplatser från diverse skrot. Detta är andra gången som de plockar upp kassaskåpet från Rådasjön.

ANNONS

Att kommunen årligen besiktigar badplatsers botten beror bland annat på att det tidigare år upptäckts spett och pålar under vattenytan, berättar Christoffer Andréasson, men något sådant har inte hittats i år. Under sina elva år på kommunen har han aldrig varit med om att hitta ett kassaskåp.

– Det var ju spännande och man började ju undra om någon haft inbrott och varför det ligger här?

Vet ni hur länge det legat där nere?

– Ingen aning. Vi dyker ju bara inför badsäsong så det kan ha legat i ett år eller bara någon vecka.

Vad kommer hända med kassaskåpet nu?

– Detta tar vi med oss och så ringer vi polisen, det var dem som ville ha upp det igen, berättar Christoffer Andréasson.

Ägaren till kassaskåpet sökes

Så dyker Viktor Berntsson upp vid vattenytan, stropparna har han satt fast ordentligt runt kassaskåpet. Kollegorna på Svensk sjöentreprenad tar tag i tampändarna på bryggan och i ett huj så ligger den där, rostig med dörren krökt utåt. Vattnet rinner ur dess innandöme. Men fanns det något inuti?

Christoffer Andréasson berättar att vid förra dyket upptäcktes körkort, mediciner och kreditkort:

– Förra dykaren som plockade upp försökte få kontakt med personerna vars körkort vi hittade men lyckades inte få kontakt. Så då valde dem att ringa polisen som ville ha kassaskåpet.

ANNONS

Mysteriet fortsätter. Frågorna är fortfarande obesvarade: Vems är kassaskåpet? Och hur hamnade den på botten?

LÄS MER:Dykare hittade kassaskåp på Rådasjöns botten

LÄS MER:Veteranbilars skönhet kunde skådas vid Råda säteri

LÄS MER:Unga Landvetter-läraren debuterar som författare – ska till Bokmässan

ANNONS