Unga Landvetter-läraren debuterar som författare – ska till Bokmässan

För Jaqueline Lundqvist, 27, har skrivandet varit en passion hela livet. Nu har hon debuterat som författare med boken ”I månskenets famn” som är skriven i en ovanlig genre: paranormal romantik.

ANNONS
|

Hon är från Jönköping, bor i Mölndal och studerade till lågstadielärare i Göteborg. Sedan fyra år tillbaka arbetar hon på Backaskolan i Landvetter – och stortrivs.

– Jag har en trea nu som jag snart ska lämna ifrån mig, säger hon medan regnet öser ner utanför kaféfönstret i Landvetter centrum.

Skrivandet har varit viktigt för Jaqueline Lundqvist hela livet.

– Det har varit allt från vanliga texter till berättelser och då blev det naturligt för mig att ta upp det igen när jag jobbar som lärare. Jag jobbar ju med att lära barnen skriva och inspirerar dem till att skriva, säger hon.

ANNONS

Fick hålla debutboken i handen för första gången

Nyligen fick hon hålla i det första exemplaret av sin alldeles egna bok.

– Det var overkligt. Det känns så bra, jag är så nöjd och stolt. Vissa kommer inte tycka om den, så är det med allting, men att jag har lyckats är en bedrift.

Vad säger dina elever?

– De tycker det är jättehäftigt. De ville att jag skulle ta med boken och visa så det gjorde jag. De blev jätteglada. De är ju lite för små så jag har sagt det att den kan vara lite läskig, säger hon och skrattar.

Från början var det inte tänkt att hon skulle skicka in den till förlag. Hon ville bara skriva en spännande berättelse för sig själv.

– Den skulle gärna ha paranormala inslag och karaktärer i en spännande miljö som jag själv hade velat läsa.

Men när en första version var klar kände hon sig nöjd. Responsen från förlaget Whip media var positivt och processen tog fart på riktigt. Det största fokuset i berättelsen ligger på kärlek och vänskap.

– Det är elever som ska börja sista året på gymnasiet. I en miljö som är ganska tillgänglig för läsaren, det är inte en påhittad värld. De går i skolan som vanligt men det händer vissa saker som gör att de dyker in i ett mysterium. Då blandas det in övernaturliga element, säger hon utan att avslöja för mycket.

ANNONS

Paranormal romantik sticker ut i Sverige

Själv uppskattar hon genren romantik i både film- och bokform. Men ville göra kärleken realistisk i sin egen bok.

– Det är inte så att man bara går förbi varandra och blir blixtförälskade. Jag ville få fram: Vad är det som får folk att faktiskt börja prata med varandra? Det har jag jobbat mycket med.

Genren för ”I månskenets famn” är paranormal romance, eller paranormal romantik på svenska. En genre som är ganska ovanlig i Sverige, enligt Jaqueline Lundqvist.

– Kollegor på mitt jobb kom och sa att de vill läsa det men att det mest finns utländska författare som skriver det. Så de tycker det är jättekul att det kommer en bok på svenska.

Vem är den här boken relevant för och varför?

– Jag skulle säga att det är en bok för dem som är i åldern som huvudkaraktären är i för att de går igenom gymnasietiden, men även för dem som varit igenom den tiden och kan känna igen den tiden. Och de som är intresserade av det övernaturliga eller om man bara är intresserad av mysterium. De som gillar ”Twilight” kan jag tänka mig skulle gilla den här.

”Lärde känna karaktärerna”

Innan hon började skriva, vilket mest varit på kvällar och nätter, hade hon nästan hela historien färdig i huvudet. Men vissa scener behövde läggas till och karaktärerna fördjupas.

ANNONS

– Gestaltningen har varit spännande men också en utmaning. Man vill att läsaren ska känna så mycket som möjligt men det ska också vara ett lättillgängligt språk.

När det kört fast har hon hjälpts av musik.

– Jag har till och med gjort en lista på Spotify där jag har låtar som passar till boken. Det har varit pop och fantasy-musik.

Bokmässan nästa

Förlaget vill att Jaqueline Lundqvist ska vara med på Bokmässan i höst. Det har hon inte tackat nej till.

– Det är jättehäftigt från det att man bara har en idé i huvudet och brinner för det, säger hon och lyser upp lite extra.

Har det varit ett mål för dig att skriva en bok?

– Ja det har det nog varit sedan jag var liten men jag har aldrig brunnit så mycket för en bok som den här. Därför har jag gjort klart den.

Vad har du för tips om en själv har författardrömmar?

– Jag kan bara utgå från mig själv. Men ta reda på så mycket du kan om hur man kan skriva. Jag har läst böcker om hur man skriver böcker och läst tips på internet. Skriv när du är inspirerad och hitta en tid på dygnet som passar dig för att skriva.

ANNONS

”I månskenets famn” finns tillgänglig på förlagets hemsida och kommer att läsas in som ljudbok innan Bokmässan i höst.

– Min förhoppning är att den ska komma till bibliotek också.

Jaqueline Lundqvist

Ålder: Snart 28

Bor: Mölndal

Familj: Mamma, pappa och lillasyster i Jönköping

Intressen: ”Jag gillar att hålla på med musik. När jag gick gymnasiet gick jag musikutbildning och valde sång och piano som mina instrument.”

Yrke: Lågstadielärare, jobbar på Backaskolan i Landvetter

Favoritverk: ”Döden på Nilen” av Agatha Christie. ”Den gillar jag både film- och bokversionen av.”

LÄS MER:Larm om brand vid Alhagen – rök vid badplats

LÄS MER:Solen sken över vårmarknaden på Häradsdomaren i Härryda

LÄS MER:Så växte Mölnlycke och Wendelsberg fram – rikedomen flödade

ANNONS