Veteranbilars skönhet kunde skådas vid Råda säteri

Den veckovisa bilträffen vid Råda säteri lockade under måndagskvällen till sig uppemot 200 besökare. De kunde njuta av femtiotalet veteranbilar från jordens flesta hörn. Från Chevrolet och Ford till Ferrari och Fiat.
– Vi tog denna bil och klädde ut oss till hippies, säger Volkswagen-ägaren Lillian Andrén.

ANNONS
|

Den strålande solen befann sig högt på himlavalvet vid 17.30-tiden när Härryda-Posten besökte den veckovisa veteranbilsträffen på Råda Säteri i Mölnlycke. De väl omhändertagna bilarna, som var drygt 50 till antalet, lyste upp platsen.

I solens sken framträdde lackens glans, kromens glimmer och de minsta detaljernas nyanser tydligt. Entusiastiska besökare hade samlats från alla delar av länet och bland bilarna fanns exemplar från några av världens främsta bilindustrier, inklusive svenska, tyska, amerikanska och italienska fordon

Liselotte Hakeröd Hoffman, som till vardags arbetar på ett äldreboende i Härryda kommun men är bosatt i Göteborg, har pimpat sin Chevrolet från 1956 med en mängd bling bling, som hon själv uttrycker det.

ANNONS

– Det har jag gjort för att min man inte ska ta bilen, säger hon skämtsamt och fortsätter:

– Bilen kommer från Peru och vi har fixat mycket med den. Vi har bytt motor, växellåda och en massa annat. Det är första gången jag är på denna träff på flera år, men vi besöker de flesta ställen häromkring. Förra året körde jag 500 mil.

Veckovis veteranträff på Råda säteri

Under årets soliga månader äger denna tillställning rum varje vecka och den lockar bilentusiaster från hela länet. Bilarna var prydligt parkerade på gräsmattan och vilade på en naturskön sluttning ner mot vattnet. Atmosfären var kamratlig och besökarna samlades kring bilarna, ivriga att lära sig mer om deras historia och imponeras av deras skönhet.

En av dem var Bernt Bergman från Landvetter, som själv inte hade med sig en utställningsbil, men är ändå en återkommande besökare.

– Jag är här varje gång sedan många år tillbaka. Det är mycket roligt att titta på bilarna och det är mycket socialt. Man behöver ju komma ut och träffa folk, säger han.

Självfallet flöt samtalen fritt när besökarna pratade med varandra, utbytte historier och delade sitt gemensamma intressen. Tomas Nilsson anlände i en Land Rover från 1975 tillsammans med tre kamrater i bilen.

ANNONS

– Jag har haft massor av sådana här. De är charmiga med sina tygtak och dessutom ganska praktiska, säger han.

”Polisen stoppade oss”

Lillian Andrén var på plats från Hisingen i Göteborg tillsammans med sin make Bertil. Hon berättade om hur de en dag blev stoppade av polisen. Konstaplarna imponerades av deras Volkswagen från 1979 så pass mycket att de helt glömde att utföra alkotest.

– Vi skulle åka på en stor fest där man skulle vara utklädd så vi tog denna bil och klädde ut oss till hippies. Vi stannade över natten, och när vi skulle köra på morgonen så blev vi stoppade av polisen, som ville utföra ett alkotest. Men polisen glömde bort det, för de var mer intresserade av bilen, berättar hon och tillägger:

– Bilen användes tidigare som en skolbuss på Öland.

Roger Fredriksson gillar att köra svenskt och var märkbart stolt över sin glänsande Volvo Duett från 1966. Bilen var en av Televerkets gamla fordon och sedan han installerade den nya motorn – en marinmotor från försvaret – har den bara gått 28 mil.

– Jag har renoverat den i två år och lagt ner 1 000 timmar på den. Jag har rustat upp den för 150 000 kronor, men nu går den som en klocka, säger han.

ANNONS

Ett av de mest utstickande fordonen var ett hemmabygge på tre hjul.

– Det sitter en kraftfull motor i den, så då behövde den också ha ett kraftfullt kvinnonamn. Den heter Amanda, och när jag ska ge mig ut säger jag alltid att jag ska åka med Amanda, säger Thomas Tikkanen från Fotskäl.

Hans fordon är byggt med delar från flera olika bilmärken. Bakaxeln kommer från en Jaguar, medan motorn är hämtad från en Chevrolet.

– Det finns ingen annan i världen som har en sådan, säger han.

LÄS MER:Kylslang skavdes sönder – Adielsson fick ta vatten från bäck under Rally-SM: ”Vi kallar det för bush mechanics”

LÄS MER:Unga Landvetter-läraren debuterar som författare – ska till Bokmässan

LÄS MER:Härryda kommuns bibliotek blomstrar

ANNONS