Eastside basketklubb är värd för Europas största basketfestival – i Mölnlycke

Europas största basketturnering för unga, Basketball festival, arrangeras i dagarna bland annat i Mölnlycke.
– Det motsvarar Gothia cup om man tänker storleksmässigt, det är nästan 800 lag från olika länder som här med. Vi har äran att ha gäster här i Mölnlycke för andra året i rad, säger Nektarios Solidakis, ordförande i Eastside basketklubb.

ANNONS
|

Turneringen startade i torsdags och pågår tills på söndag. Totalt ska lag från 12 länder spela 2 000 matcher fördelat på 36 hallar. Eastside basketklubb i Mölnlycke är värd för cirka hundra av dem i Mölnlycke idrottshall.

När Härryda-Posten gör ett besök under fredagen är det full aktivitet i såväl kaféet som på planen. Värdklubben, som bildades 2017, har spelare från fem års ålder upp till och med seniorer.

– Vi har många lag som spelar på en hög nivå. Vi har varit med i internationella turneringar och vunnit några av dem. Vi har både tjejer och pojkar, förklarar Nektarios Solidakis.

ANNONS

Att ta emot många gäster kräver lagarbete även utanför planen.

– Vi har föräldrar som filmar och föräldrar som bakar bullar. Det ger en känsla av en stor familj. Man får inga pengar men mycket kärlek, säger han.

Klubben har fem lag som är med och tävlar.

Vad går det att säga om deras prestation än så länge?

– Den har varit väldigt bra. Vi har vunnit de flesta matcherna men det är duktiga lag och hög konkurrens. Det ger en stor utmaning och mycket erfarenhet för de utländska lagen rör sig och spelar på olika sätt, säger Elin Germgård som är styrelseledamot i klubben.

Hon betonar att basket generellt är en snäll sport i Sverige.

– Man ska vara en god vinnare och god förlorare. Det är absolut förbjudet att köra fulspel och säga taskiga saker. Det finns absolut vissa lag som har en hårdare attityd men på det stora hela är det snällt.

Möter tufft motstånd

Några av dem som spelar för Eastside är vännerna Nieras Solidakis, Liam Wallander, August Germgård, Nikolas Solidakis, Zander Wallén och Arvid Germegård. De har märkt att motståndet är tuffare från andra länder.

– Ju mer söderut man kommer desto mer aggressivt och fysiskt blir spelet. Det är ett hårdare spel, säger August Germgård.

ANNONS

Anpassar ni ert spel efter det på något vis?

– Vissa av dem vi möter är ganska stora i längd och bredd. De kan pressa oss så att vi inte kan få in bollen då måste vi anpassa oss, säger Liam Wallander.

En annan variant är att vara noga med taktiken.

– När vi möter Danmark och de pressar måste vi ta en time out för att prata om hur vi ska stoppa deras spel, säger Nieras Solidakis.

Har ni passat på att prata något med de andra lagen när det finns lag från så många olika länder?

– De enda vi fattar är de norska. Vi har spelat mot norskar, danskar och tyskar, säger Nikolas Solidakis.

Hur är det att vara med på en så stor turnering?

– Förra året kände jag mycket press för det är så många som kollar. Det är inte lika stor press nu för vi har kört massa andra matcher. Att spela stora turneringar är ganska vanligt nu. Det är kul, säger Nikolas Solidakis.

LÄS MER:Ulrika Modéer från Mölnlycke är mäktigaste svensken i FN

LÄS MER:Skyltmax prisas för sitt arbete: ”Stolta”

LÄS MER:Adielsson är redo för ny vinst i Rally-SM men dammet är en riskfaktor

ANNONS