Skyltmax prisas för sitt arbete: ”Stolta”

Härryda kommun prisar Skyltmax i Landvetter för sitt hållbarhetsarbete. Företaget vill gå i bräschen för en god hälsa och ett grönt företagande.
– Det ska va kul att jobba och man ska trivas och ha det bra ihop, säger Mattias Klingberg, vd på Skyltmax.

ANNONS

Utanför Skyltmax lokaler möts besökaren av en udda syn i en annars regnig företagspark vid riksväg 40 – En beachvolleybollplan. Vad gör den där? Om den nyfikne besökaren kikar in i företagets lokaler, traskar upp för trappan möts hen av en stimmig stämning när en drös av företagets 80 medarbetare äter gemensam frukost. I rummet intill står ett pingisbord och ett shuffleboard, i ett annat rum – ett fullt utrustat gym.

– Vi är måna om att inte ha en stressig arbetsmiljö, säger Mattias Klingberg, Skyltmax vd.

Beachvolleybollplanen, gymmet och frukosten är tre av flera satsningar som företaget gjort för att skapa en god arbetsmiljö, berättar Mattias Klingberg som sedan 2022 är vd för företaget. Och arbetet har lönat sig på mer än ett sätt. Förutom nöjda medarbetare så har Skyltmax flera gånger hamnat på topplistan över Sveriges bästa arbetsplatser och nu senast prisats av Härryda kommun för sitt hållbarhetsarbete.

ANNONS

Kommunen skriver i sin motivering: ”Genom det stora engagemang och arbete som Skyltmax bedriver i syfte att öka kunskap och minska stigma kring psykisk hälsa samt genom sitt ambitiösa klimatarbete är de en mycket god förebild och inspirationskälla för många andra företag i Härryda kommun.”

– Det känns ju jättekul, vi är stolta att det uppmärksammas, säger Mattias Klingberg.

Grundaren avslutade sitt liv – nu stöttar de självmordslinjen

Företaget grundades 2008 av kusinerna John Gustin och David Engstrand. David hade affärsidén att digitalisera den traditionella skyltbranschen och såg potential att jobba smartare. Utåt sett gick allting bra, och företaget växte men något förändrades för David Engstrand.

– David brottades med psykisk ohälsa och han avslutade sitt liv, så det är en del av vår historia och det ska det fortsätta vara, berättar Mattias Klingberg.

När grundaren David Engstrand tog livet av sig 2011 blev det startskottet för företagets engagemang i frågan om mental hälsa.

– Vi har ett initiativ som heter ”Skyltmax stödjer” där vi skänker pengar eller engagerar oss i organisationer som vi anser gör bra samhällsinsatser. Och årligen skänker vi pengar till Mind, som sprider information om psykisk hälsa och de har även en självmordslinje.

Hållbarhet i sin bredaste bemärkelse

Med åren, har hållbarhetsarbetet kommit att innebära långt mer än att enbart arbeta med mental hälsa för Skyltmax.

ANNONS

– Vi försöker ta vårt ansvar i många olika bitar, vi vill vara en schysst arbetsgivare, vi vill ta vårt ansvar för klimat och miljö. Så psykisk hälsa är bara en av många bitar vi jobbar med, menar Mattias Klingberg.

Som arbetsgivare erbjuder Skyltmax sina medarbetare bland annat en tjänstecykel, gratis laddning av elbilar, eller att betala halva priset för ens busskort. Allt för att premiera miljövänliga alternativ.

Ett annat ledmotiv i företaget är frihet under ansvar, alla ska kunna påverka sin arbetssituation och sina arbetstider så gott det går.

– Vill du exempelvis jobba deltid för att du vill satsa på musik då vill vi vara en plats där det funkar, berättar Mattias Klingberg.

Kan alla företag satsa så stort på hållbarhet som ni gör, ni har gått bra och har därför ekonomiska muskler?

– Vi gör det för att folk ska må bra men jag tror också det är bra rent affärsmässigt, ta frukost som exempel, då har man energi att orka arbetsdagen. Solceller är en investering man kan hämta hem på sikt. Så det finns många affärsmässiga vinster.

Om man som företagare vill följa ert exempel, hur går man tillväga?

ANNONS

– Är man osäker på vad som är rätt väg så är det lätt att bli passiv, det viktiga är att göra vad man kan och agera. Det är säkert mycket vi gör här idag som vi i framtiden inte kommer se som den bästa vägen, så man får vara ödmjuk och se att det är en utveckling och agera på det vi vet idag, säger Mattias Klingberg.

Hur och när Skyltmax ska fira att de vunnit Härrydas hållbarhetspris är ännu inte bestämt – men fira ska dem.

LÄS MER:Mölnlyckebo döms till fängelse för andra gången – stal och misshandlade

LÄS MER:Angry by nature spelade in musikvideos på stridsfartyg i Göteborg

LÄS MER:Rävlandabon Elamin: ”Jag vet hur det är att lida i krig”

ANNONS