Mölnlyckebo döms till fängelse för andra gången – stal och misshandlade

En 28-årig Mönlyckebo med kriminellt förflutet döms återigen till fängelse. Detta efter att han deltog i ett våldsdåd i en bostad i Kungälv kommun förra året.

ANNONS
|

Det var strax före julafton förra året som den våldsamma händelsen skedde i en bostad i Kungälvs kommun.

Fyra maskerade personer, inklusive 28-åringen från Mölnlycke, bröt sig in i en bostad. Där befann sig en man i 40-årsåldern och en kvinna i 30-årsåldern. Mannen blev utsatt för våld i form av slag, sparkar och användning av tillhyggen som brandsläckare och golfklubba mot huvudet och kroppen. Flickvännen hotades till livet.

Enligt den målsägande mannen började tumultet när en bekant till honom, en man i 40-årsåldern från Göteborg, bröt sig in i bostaden genom en balkongdörr. Offret kände igen honom trots maskeringen. Strax efteråt trängde sig ytterligare tre personer in. Tre av dem deltog aktivt i misshandeln medan den fjärde övervakade flickvännen under delar av händelsen.

ANNONS

Samtliga förövare förutom den 28-årige Mölnlyckebon kommer från Göteborg. Enligt Göteborgs tingsrätt agerade de tillsammans och tvingade mannen att ge dem sitt bankkort och PIN-kod. De tog senare ut 10 000 kronor från mannens konto.

Innan de lämnade bostaden stal de också mynt, en golfklubba, väska, guldtacka, fjärrkontroll samt kläder.

Flydde i strumporna och gömde sig under julgran

Mannen berättar i förhör hur han lyckades fly från förövarna.

– Efter ett tag ropade de på killen som vaktade mig att komma. Då såg jag min chans att smyga ner för trappan, öppnade dörren ljudlöst och sprang rakt ut. Det var kolsvart vid den tidpunkten eftersom det inte fanns något gatljus. Jag visste att så länge jag bara kunde springa förbi gräsmattan var jag fri, även om jag bara hade strumpor på mig, säger han.

Han berättade att han var orolig för kvinnan, men att det kanske var hans enda chans att fly. Han sökte sig till en granne och berättar att när han väl kom fram till denne var grannen inte hemma, men dennes äldre mamma var det.

– Mamman hör dåligt så jag försökte viska till henne att det hade skett en misshandel. Jag gömde mig under julgranen och väntade på grannen. Det dröjde nästan 40 minuter.

ANNONS

Dömd för grovt vapenbrott sedan tidigare

Polisen grep de fyra förövarna redan samma kväll i en hyrbil på E6 i närheten av Kärramotet. De beslagtog stöldgodset samt verktyg som brytjärn, hammare och balaklavas.

Under utredningen framgår det att det fanns en pågående konflikt mellan en av de dömda och offret innan händelsen. I SMS-konversationer innan brottet framkommer det att misshandeln var planerad redan innan de bröt sig in i bostaden. En del av konflikten handlade om kvinnan. En av de dömda hade haft en relation med henne tidigare.

Göteborgs tingsrätt dömde samtliga fyra förövare till fängelse i två och ett halvt år. Vardera för grovt olaga tvång, bedrägeri och rån.

Mannen från Mölnlycke hade redan femton tidigare noteringar i belastningsregistret. 2020 dömdes han till tre års fängelse för grovt vapenbrott och vapenbrott.

LÄS MER:Rävlandabon Elamin: ”Jag vet hur det är att lida i krig”

LÄS MER:Angry by nature spelade in musikvideos på stridsfartyg i Göteborg

LÄS MER:Prisbelönta skolhunden Saga sprider lugn på Rävlandaskolan

ANNONS