Efter domen: Så tänker rektorer i Härryda kommun kring simsäkerheten

Igår föll domen för tre lärare och en rektor på en skola i skånska Vellinge efter att en sexårig pojke drunknade i en bassäng. Härryda-Posten har sökt lågstadieskolor i kommunen för att prata badsäkerhet.
– Jag har inte varit här jättelänge men jag är väldigt restriktiv med att åka och bada, säger Helena Fri, rektor på Vällsjöskolan.

ANNONS

Det var i augusti 2020 som tre lärare genomförde en badaktivitet med 40 elever i årskurs ett i en bassäng. Flera av barnen var inte simkunniga. En av eleverna larmade om att en pojke låg på botten. Det visade sig att han hade drunknat.

Malmö tingsrätt har nu meddelat sin dom. Lärarna och rektorn får villkorlig dom och dagsböter. Vellinge kommun ska betala skadestånd till pojkens anhöriga med drygt 138 000 kronor samt en företagsbot om 1 500 000 kr.

Ansvaret ligger på skolorna

Enligt Skolverket är det respektive skola som har tillsynsansvar för barnen när simundervisning bedrivs. Härryda-Posten har sökt rektorerna på fyra grundskolor i de lägre åldrarna och fått svar från två. Ingen av dem arrangerar badutflykter, endast den nödvändigaste simundervisningen prioriteras. Bland annat för att kommunen inte har en egen simhall.

ANNONS

Helena Fri är rektor på Vällsjöskolan.

– Jag har inte varit här jättelänge men jag är väldigt restriktiv med att åka och bada. Det är inget jag godkänner. Man gör alltid riskanalyser vid alla utflykter och även vid simning. Vi är jättenoga med det i Härryda kommun, jag kommer från en annan kommun där var vi inte så noga på det, säger hon.

Varför är du restriktiv?

– Vatten är alltid farligt och jag vet ju att det är jag som är ytterst ansvarig. Jag fick en fråga nyss om att åka och paddla men så sa jag nej för jag kan inte ta det ansvaret om någon ramlar i.

Enligt henne och hennes kollega Gunnel Persson-Sarris, rektor på Backaskolan, samordnas all simundervisning. Eleverna åker till Åbybadet i Mölndal.

– Vi har personal som finns till hands men det är inte de som står för undervisningen. De som håller i undervisningen är kvalificerade lärare som är anställda av Åbybadet. Vi skickar med lärare utifrån hur stor gruppen är men vi brukar oftast skicka med två lärare per klass. En klass har i genomsnitt 28 elever.

När Vällsjöskolan åker och badar åker minst tre ur personalen med, två lärare och en fritidspedagog, om det är en hel klass enligt Helena Fri.

ANNONS

Vägledning för tryggt badande

Sommaren 2012 publicerade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ”Säkerhet vid bad med barngrupp” där det bland annat står att det är ”Bra om tillräckligt med vuxna övervakar badet. Många skolor har som tumregel minst en vuxen per fem barn och för icke simkunniga barn minst en vuxen per tre barn.”

LÄS MER:Boende i Landvetter känner sig nedtystade – kan ej kommentera på Instagram

LÄS MER:Hemlös man höll sig undan rättvisan – drog till Gran Canaria

LÄS MER:Vickans restaurang och bar utsatt för inbrott – stal sprit och kassa

ANNONS