Härryda-Posten har tidigare skrivit om grannarna som blev vittne till den brand i Landvetter som skedde för en vecka sedan.
Nu yttrar de sin besvikelse över Landvetter Södras hantering av dess sociala medier-konto. Bolaget har valt att låsa kommentarsfältet på Instagram, och därmed omöjliggöra för användare att yttra sina åsikter.
Boende i området berättar för tidningen att de känner sig nedtystade.
– Det är jag som bor mitt i allt och det känns som en krigszon. När kommentarsfältet låstes kände jag direkt att de inte ville ha mina åsikter. De får göra som de vill, men önskar de diskussion, åsikter och feedback så får de inte det nu, säger en närboende som vill vara anonym.
Bolagets senaste inlägg publicerades den 9 februari. Det är flera användare som oroas över exploateringens effekt på den omliggande naturen. Ett av inläggen är obesvarat.
– Jag tycker det för jävligt att de både stänger ner kommentarsfunktionen, men också undviker frågor som rör naturen. Det känns bara som att de inte kan ta emot kritik och att de inte bryr sig om vad vi boende här tycker, säger en annan närboende till Härryda-Posten. Även denna personen vill vara anonym.
Arbetar med ny strukturplan
Enligt Landvetter Södras vd Maria Ådahl arbetar konsortiet just nu med en utveckling av strukturplanen, och ska sätta igång ett antal nya arbetsgrupper för detaljplanearbete.
– Vi ser också över våra plattformar som rör dialog och kommunikation. Vi gör en analys över hur vi ska vara tillgängliga och transparenta på bästa sätt. Det kanske blir så att vi landar i samma forum, säger hon och fortsätter:
– Vi måste vara närmare invånarna fysiskt på olika sätt som exempelvis genom seminarium, information och att vara på plats. Vi har även träffat flera politiska partier, företag och föreningar. Vi har även haft en träff med Naturskyddsföreningen.
När är ni färdiga med denna analys?
– Det sker i närtid när vi sätter igång med de nya arbetsgrupperna.
Möjliggör inte ett aktivt Instagram-konto en nära dialog?
– Vi för en tät dialog med invånarna hela tiden och funderingar och frågor som kommer in via exempelvis mejl till kommunen är prioriterade.
Hur väljer ni ut vilka inlägg ni ska svara på?
– Vi är en kommunal verksamhet och svarar på alla synpunkter. Det är en självklarhet för oss, och vägen framåt är att vara så nära invånarna som möjligt, både fysiskt och på sociala medier.
När blockerade ni kommentarsfältet och varför har ni inte uppdaterat det sedan den 9 februari?
– Jag kan inte svara på exakt datum för förändring, men det var i närtid. Det har funnits lite information att gå ut med, eftersom mycket av arbetet i projektet varit internt planeringsarbete, som exempelvis pågående utredningar. Då behöver man fundera på att om man ska föra dialog på ett annat sätt.
Maria Ådahl påpekar att det fortfarande går att ta kontakt genom att skriva direkt till företagets konto i så kallat direktmeddelande. Det är alltså enbart det offentligt synliga kommentarsfältet som stängts av.
Grannar oroade över exploateringen
Boende i området har i flera inlägg yttrat oro över hur exploateringen påverkar naturen. En närboende berättar om det djurliv som funnits utanför hans fönster.
– Det har passerat älgar, rådjur och till och med lodjur. All den skog är borta. Företaget använder sig av nyckelord som är inriktade mot hållbarhet. Men det som händer här på plats är helt annorlunda. De skickar ut fel bild till de personer som inte sett det här.
I ett svar på Instagram skriver Landvetter Södra att “forskning, innovationer och nya arbetssätt möjliggör att vi kan utveckla bostäder och städer på ett enormt mycket mer hållbart sätt än man gjort någonsin tidigare.”
Bolagets vd Maria Ådahl utvecklar:
– Vi jobbar med hållbarhet i flera aspekter däribland ekonomiskt och socialt. Vi har brutit ner det i en hållbarhetsstrategi. Vi jobbar tillsammans med företag för att säkra hållbarheten och se till att man beaktar alla områden parallellt och vilka olika vägar det finns att gå. Ekosystemstjänster är prioriterad del och där är vi i framkant på vissa delar.
Länsstyrelsens definition av ekosystemtjänster lyder:
“Tanken med begreppet ekosystemtjänster är att förklara kopplingen mellan oss människor och naturen. Vi behöver naturen och ekosystemtjänsterna, och vi kan påverka tillgången på tjänster i positiv och negativ riktning.”
– Man utgår från ekosystem och har olika verktyg att jobba med, där man analyserar och ser hur man kan bevara och integrera den natur som finns. Det är ett systematiskt arbete med konkreta verktyg, säger Maria Ådahl.
Finns det utrymme för att förändra projektet och anpassa efter närboendes synpunkter?
– Det finns stora möjligheter att påverka projektets utveckling. Vi är i en tidig fas och kommer ha strukturella samtal och föra dialog på många sätt. Vi jobbar också med att digitalisera hela projektet och då kan man komma med input om vad man vill se i utvecklingen.
Maria Ådahl hänvisar också till appen Mitt Härryda och kommunens Instagram-konto som plattformar för dialog gällande Landvetter södra. Hon avslutar med att berätta att hon ser framemot att föra en tät dialog, för att förstå exakt vilka frågeställningar som de närboende har.
– Vi har en kommunikationsstrategi för dialog och också en aktivitetsplan för invånarna. Exempelvis nu i vår så arrangerar vi ett event med orienteringsklubben Landehof. Då kommer vi vara i området och det kommer även finnas olika QR-koder utmed banan med information och möjlighet att lämna kommentarer, säger hon.
LÄS MER:Mölnlycke IF:s tränare: ”Jag är stenhård med att vi ska föra spelet och ha bollinnehav”
LÄS MER:Flera grundskolor i Härryda brister i brandskydd
LÄS MER:Bildextra: Vårkväll i Mölnlycke