Emma och Jim premiärflög till New York: ”Festligt!”

SAS invigde sin nya direktlinje till New York från Landvetter under fredagskvällen. I minglet återfanns kommunpampar och företagstoppar som mumsade på räksnittar och muffins. En av invigningstalarna var kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) som lovordade linjen:
– Det är fantastiskt!

ANNONS
|

Det var ett glatt gäng Härryda-pampar och företagstoppar i varselvästar som hukandes bordade det splitternya Airbus-planet. Flygbolaget SAS vd Anko van der Werff gav en rundtur av planet som ska trafikera den nya New York-linjen från Landvetter. Pianomusiken ur högtalarsystemet blandas med van der Werffs röst:

– Titta vilket benutrymme man har! Säger han och ber kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) slå sig ner i business class.

– Det behöver ju inte jag, säger Leif Pagrotsky (S) skämtsamt apropå det stora benutrymmet. den tidigare general konsuln i New York är också på plats för att kolla in den nya linjen.

ANNONS

Van der Werff demonstrerar hur business class-sätet med en knapptryckning förvandlas till en säng, han ser sig om som för att säga ”är ni inte imponerade?”, presskamerorna smattrar.

– Vi är i en mycket speciell stad och det här är ett unikt flygplan och SAS är tillbaka, inte sedan 80-talet har vi kört mellan Göteborg och New York, så det är verkligen en speciell dag, säger Anko van der Werff.

Varför gör ni den här satsningen?

– Det här har varit på regionens och Swedavias önskelista i många år så det är logiskt. Det är näst största staden i Sverige med massa företagande och New York behöver jag väl knappast förklara – New York är New York.

Norwegian gjorde en liknande satsning i Skandinavien som lades ned för att marknaden ansågs för liten, hur kommer det sig att ni gör en annan bedömning?

– Det funkar inte med stora gamla plan, man måste fylla 300 platser på daglig basis. Men med det här nya planet med 157 platser – det är perfekt för det här. Samma produkt och hälften av utsläppen, säger van der Werff.

Anko van der Werff har varit SAS vd i två år och han menar att bolaget satsar för att ställa om flyget till fossilfritt.
Anko van der Werff har varit SAS vd i två år och han menar att bolaget satsar för att ställa om flyget till fossilfritt. Bild: Malte Just

Vorberg (M): ”Det är fantastiskt”

I det minglande folkhavet vid gaten syntes bland andra Anna Strömwall, Landvetters flygplatschef, Fredrik Olsson, näringslivschef på Härryda kommun, Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) som fick det ärorika uppdraget att klippa bandet.

ANNONS

– Jag tycker det är väldigt roligt att det äntligen kommit igång. Att SAS satsar på tre flygningar i veckan – det är fantastiskt!

En av flera knäckfrågor för att vända klimatkrisen är just att minska flygets påverkan på klimatet och på frågan om vad han tror om flygets framtid är Vorberg optimistisk.

– Flyget kommer utvecklas. Lika väl som man utvecklar bilar och lastbilar så utvecklas flyget också. Biobränsle kan man redan flyga på, säger han och Anko van der Werff instämmer i politikerns optimism.

– Detta är en mer hållbar flyglinje, den är mindre, hälften så mycket utsläpp från tidigare plan. Det är upp till oss att investera i hållbart bränsle och vi försöker se till att ligga i framkant och utveckla elektroniskt flyg, säger van der Werff och tillägger:

– Men folk behöver flyga, speciellt företagare som så länge velat sammankoppla de här två orterna, och äntligen så händer det, säger han.

Emma Kupari och Jim Holmlund är taggade på resan till New York.
Emma Kupari och Jim Holmlund är taggade på resan till New York. Bild: Malte Just

Dubbelt 30-årsfirande i New York

Bland de namnkunniga gästerna stod två något överraskade passagerare, Emma Kupari, 29 och Jim Holmlund, 30. De hade ingen aning om att de bokat premiärturen över atlanten.

– Det var en glad överraskning, säger Jim Holmlund som ursprungligen kommer från Örnsköldsvik men bor i Göteborg med flickvännen Emma Kupari.

ANNONS

Hur var det att trilla in här och mötas av SAS vd och Leif Pagrotsky bland andra?

– Ja men det var lite festligt, säger Emma Kupari och skrattar. Paret ska åka till New York för att fira att de i år båda fyller 30.

– Vi ska se en Broadway-musikal och gå på Museum of modern art och se frihetsgudinnan. Så det blir mycket mat, underhållning och sevärdheter, säger Jim Holmlund.

Anko van der Werffs förhoppning är att Göteborgsregionen också kommer gynnas av att amerikaner kommer via Landvetter:

– Förhoppningsvis kommer passagerare från USA och vi marknadsför Göteborg och regionen där. Och det kommer innebära att folk kommer hit, de kommer bo på hotell, gå på restauranger, upptäcka, och göra affärer, säger Anko van der Werff.

Premiärturen höll på att sluta i en snopen fadäs – på grund av tekniskt fel med lufttillförseln till kabinen blev de USA-trängtande passagerarna sittandes i väntan på avfärd. Först en dryg timme efter avsatt tid fick så den första New York-flighten luft under vingarna.

Direktflyget går mellan Landvetter flygplats och Newark Liberty International Airport och väntas gå tre gånger i veckan med start den 28 april.

ANNONS

LÄS MER:Ung vänster affischerade på Härryda Energis egendom: ”Hör inte hemma på kabelskåp”

LÄS MER:Villaägare i Hindås hade oinbjudna nattgäster

LÄS MER:Miljöpartist i Härryda vill se elflygbolaget Heart Aerospace på Landvetter

ANNONS