Familjedramat bakom knarkhärvan: ”Förstört livet för mig”

En av Sveriges största kokainsmugglingar har nyligen avslöjats av polisen. Närmare ett halvt ton knark, till ett värde av nästan en miljard kronor, smugglades från Brasilien till Göteborgs skärgård. En av de fyra männen, som nu står åtalade, nyttjade en släktings bilar och lager i Landvetter för att transportera och förvara 330 kilo kokain.
– Han har förstört hela livet och företaget för mig, säger släktingen i vittnesförhör med polisen, där han hävdar sin oskuld i affären.

ANNONS
|

Det var en vårnatt i maj år 2020 som två av de fyra åtalade männen tog sig, med motorbåt, från Näsets båtvarv ut till ett fraktfartyg utanför Styrsö. I mörkret firades nära 400 kilo kokain ner, till de väntade männen i båten.

"Era varor kommer vara belysta. Och kommer flyta. Det kommer lysa som Las Vegas på vattnet", ska en av männen ha skrivit i en krypterad chatt inför planeringen av brottet.

Det spektakulära brottet hade kunnat förbli oupplöst om det inte vore för att 50 kilo kokain föll överbord. Några observanta fiskare hittade knarkpaketen som guppade i Kattegatts vatten utanför Styrsö.

ANNONS

Polisen inledde ett pusselarbete där de såg att knarkfyndet i skärgården kunde sammankopplas med en febril korrespondens mellan ett antal personer i den krypterande chattappen Sky ECC. År 2021 knäcktes appens kryptering genom ett internationellt polissamarbete, och när den svenska polisen fick tillgång till chattarna kunde de identifiera männen som planerat kokainkuppen.

Fyra män står nu åtalade för, bland annat, medhjälp till synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. En av de åtalade, en 39-årig man skötte transporten och förvaringen. Enligt polisens utredning ska 39-åringen ha nyttjat sin släktings bil och lager i Landvetter.

Från lagret distribuerades mindre delar av kokainet till köpare i Göteborg, Malmö och Stockholm. Troligtvis rör det sig om fler platser, enligt polisen.

Använde släktingens lager som knarkcentral

39-åringen hade tidigare hjälpt en släkting med hans företag. Företaget importerade och sålde livsmedel och använde lagret i Landvetter för vidare distribution. Redan innan den spektakulära kokainkuppen var den 39-årige mannen fälld för synnerligen grovt narkotikabrott. Vid det tillfället hade mannen också nyttjat samma lager i Landvetter.

– Han utnyttjade mitt företag. Han har förstört hela livet och företaget för mig. Ingen som vill sälja […] till mig, säger släktingen i förhör med polisen.

Släktingen hävdar att han inte visste om att 39-åringen nyttjade hans bil för transport av 330 kilo kokain, eller att hans lokal använts för förvaring av droger. På grund utav pandemin hade hans företag pausats och han var av den anledningen sällan i lagerlokalen.

ANNONS

Släktingen berättar att 39-åringen ofta hade pengaproblem och ingen fast inkomst. Han hade under de senaste åren lånat ut pengar till den åtalade mannen. Vid ett tillfälle fattade dock släktingen misstanke mot mannen:

– Jag sa, ”’om du inte jobbar, varför har du fina skor och kläder?”. Han sa: ”nej, det är en tjej som köpte till mig”.

Under perioden innan kokainkuppen ska släktingen ha märkt att mannen varit allt mer stressad och lovat att ge sin mamma pengar som han väntade på att få in.

Internationellt nätverk tros ligga bakom

Även om fyra män nu står åtalade för en direkt inblandning i kuppen tros ett större internationellt nätverk ligga bakom.

– Men det är personer som svenska brottsbekämpande myndigheter inte når denna gång, konstaterar kammaråklagare Mats Dahlberg vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, i ett pressmeddelande från polisen.

LÄS MER:Förbo avbryter hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen

LÄS MER:Härrydaborna går sin egen väg och väljer andra namn till nyfödda än övriga Sverige

LÄS MER:Trögt för medborgarförslagen i Härryda

ANNONS