Härrydaborna går sin egen väg och väljer andra namn till nyfödda än övriga Sverige

Vera och Liam får ursäkta, men det var andra namn som gällde under 2022 när Härrydaborna namngav sina barn.
– Här skiljer sig Härryda från resten av landet, säger SCB:s statistiker Ann-Marie Persson.

ANNONS
|

Fyra toppnamn dominerade när nyfödda Härrydabor namngavs under förra året, enligt nya uppgifter från Statistiska Centralbyrån. Men medan pojknamnet Liam och flicknamnen Vera och Alma var mest populärt i Västra Götaland, gick Härrydaborna sin egen väg.

Istället var det Livia och Lykke som stod i topp för de nyfödda flickorna i kommunen, medan Björn och Matteo delade toppositionen. Fem flickor vardera namngavs Livia och Lykke – samma som fem var för Björn och Matteo. Det sistnämnda namnet håller sig starkt i Härryda kommun, då det även var mest populärt under 2021.

Faktum är att Härrydaborna går sin egen väg när det gäller att namnge sina småttingar.

ANNONS

– Varken Livia eller Lykke finns med på topp-20-listan i riket, som i år toppas av Astrid, säger Ann-Marie Persson, statistiker på SCB i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Här skiljer sig Härryda från resten av landet. Björn kommer inte med på topp-20-listan i riket.

De mest populära kill- och tjejnamnen i Härryda under 2022

Andra populära flicknamn på listan var Ellie och Lilly som vardera fyra flickor fick heta. Även namnen Alba, Elsie, Freja, Hilda, Idun, Linnea, Lo, Nova, Olivia, Sigrid och Stella är på topplistan, med vardera tre flickor per namn.

Medan Livia och Lykke är populära i Härryda kommun, är resten av Sverige inte lika förtjusta i namnen: Under 2022 var Livia rankat som det 44 mest populära namnet i riket, medan Lykke återfanns på plats 46.

Än mer ovanligt är det att heta Björn: Medan namnet toppar i kommunen återfinns Björn först på plats 66 i riket som helhet. Matteo är mer populärt då det är på plats 8 på riksplan.

De näst mest populära pojknamnen i Härryda var Levi och Wilmer, med fyra personer vardera.

Andra populära killnamn i Härryda, med tre personer vardera, var Liam, William, Viggo, Olle, Alve, Arvid, Hugo, Elton, Ebbe, Charlie, Benjamin och Vincent.

LÄS MER:Mathilda krockade med lastbil – ingen stannade för att hjälpa

LÄS MER:V vill se skolfrukost för alla elever i grundskolan i Härryda

LÄS MER:Hyresförhandlingarna i Härryda har kört fast

ANNONS