Hyresförhandlingarna i Härryda har kört fast

Hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Förbo har kört fast. Så även hyresförhandlingarna med de privata fastighetsägarna. Hyresgästföreningen uppger att parterna i nuläget inte pratar med varandra angående hyrorna. Risken finns att hyreshöjningarna kommer retroaktivt.
– Det är osedvanligt trögt, säger Tommy Dunerstrand förhandlare på Hyresgästföreningen.

ANNONS
|

Hyresgästföreningen nådde i slutet på förra veckan en överenskommelse med fastighetsbolaget Wallenstam om hyrorna för 2023 i Göteborg. Men någon liknande överenskommelse för Härryda ser ut att dröja – parterna kan inte komma överens om hyresnivåerna, enligt Tommy Dunerstrand på Hyresgästföreningen som varit med i förhandlingarna både vad gäller det kommunala fastighetsbolaget Förbo och de privata fastighetsägarna.

– Det är en osedvanligt trög förhandlingsomgång kan man säga, vi har haft förhandlingar som dragit ut på tiden förr, förvisso, men det här är en av de längre tidsperioderna, säger Tommy Dunerstrand.

Har förhandlingarna strandat?

– Parterna är långt ifrån varandra och det betyder att vi i dagsläget inte pratar om hyresförhandlingarna.

ANNONS

Regionens högsta snitthyror – i Härryda

Som Härryda-Posten tidigare berättat har Härryda kommun de högsta snitthyrorna i hela Västra Götaland enligt en undersökning från tidningen Hem och hyra. Förbos vd Peter Granstedt berättade då för Härryda-Posten att hyrorna är en konsekvens av satsningarna på renoveringar och nyproduktion i kommunen:

– Det är något positivt att man har mycket nyproduktion i en kommun för vi vet att det är en stor bostadsbrist. Sedan vet vi att man inte kan trolla vad det gäller byggkostnader. Alternativet är att inte bygga och det är mycket sämre, säger Peter Granstedt.

Jan Linde, ordförande för hyresgästföreningen i Härryda menar snarare att hyrorna drivits upp av att kommunerna som äger Förbo tagit ut miljonbelopp ur bolaget flera år i rad:

– Kommunen gick 300 miljoner i vinst förra året. Det finns en absurditet i det här som medverkar till att Härryda har extremt höga hyror, säger Jan Linde.

Redan i mitten på december kunde Härryda-Posten berätta om de tuffa förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Förbo. Då uppgav Förbo att de ville se en höjning med 7,11 procent något som Sven-Åke Hallgren, från Hyresgästföreningen Härryda, kommenterade så här:

– Det går ingen nöd på Förbo, det är ett välmående företag, vi tycker ju att det inte bara är hyresgästerna som ska ta smällen med det här krisåret, de får vara med och betala det här.

ANNONS

Risken: retroaktiv höjning

Hur lång tid det kommer att ta för att nå en överenskommelse går inte att säga, enligt Tommy Dunerstrand, men förhoppningen är att förhandlingarna inte ska dra ut mer än nödvändigt.

– Den stora konsekvensen blir i värsta fall en retroaktiv hyresjustering och det är alltid olyckligt om så blir fallet.

Är det frustrerande?

– Klart det finns ett mått av frustration när parterna inte kan komma överens i rimlig tid, så är det ju, säger Tommy Dunerstrand.

LÄS MER:V vill se skolfrukost för alla elever i grundskolan i Härryda

LÄS MER:Landvetter centralt lager för enorm knarkhärva

LÄS MER:Mathilda krockade med lastbil – ingen stannade för att hjälpa

ANNONS