Fjärrvärmen i Härryda bland de dyraste i landet – Konkurrensverket utreder bolag

Den som är fjärrvärmekund i Härryda kommun betalar bland de allra högsta priserna i landet. Nu utreds Solör bioenergi AB av Konkurrensverket.
– Jag tycker inte att det skiljer sig så väldigt mycket faktiskt, säger vd:n Anders Pettersson.

ANNONS
|

Det har skett en rekordhöjning av priserna på fjärrvärme. Det visar siffror från den senaste sammanställningen som årligen ges ut av intresseorganisationen Nils Holgersson-gruppen.

Priset för fjärrvärme i Sverige har ökat med drygt åtta procent mellan 2022 och 2023. Det är att jämföra med 1,5 procent under förra undersökningen. Ökningen på nära åtta procent är den största sedan mätningarna började 1996.

Datan har samlats in från 271 av landets kommuner. Billigast fjärrvärme erbjuds av Luleå energi AB. Där kostar värmen strax under 650 kronor per megawattimme. Medelpriset i landet är 971 kronor. I Härryda kommun är det privatägda bolaget Solör bioenergi AB ensam aktör. Här är kostnaden strax under 1 200 kronor.

ANNONS

Markant ökning i Härryda kommun

Av de fem kommunerna som har högst priser i landet är Solör bioenergi aktören i samtliga med undantag för Nordanstigs kommun – som har allra högst priser. Härryda kommun hamnar på femte plats. Den procentuella höjningen i Härryda kommun på ett år är ungefär 20 procent.

Solör bioenergi förser drygt 700 hushåll och en stor del av de kommunala byggnaderna i Mölnlycke, Landvetter och Hindås med värme.

Anders Johansson är Härryda kommuns projektledare på området. Han skriver i ett mejl till Härryda-Posten att kommunen har märkt att bolaget under ett antal år höjt sina priser kraftigt.

Utreds av Konkurrensverket

Konkurrensverket har fått klagomål på bolaget från bland andra Mönsterås kommun. Solör bioenergi utreds därför nu för eventuellt exploaterande missbruk av sin dominerande ställning genom överprissättning för leverans av fjärrvärme. Enligt Konkurrenslagen är det förbjudet för ett företag som har en dominerande ställning att missbruka sin marknadsmakt.

Jana Horáková på Konkurrensverket är utredare i ärendet.

– Det är inte i sig förbjudet att man har dominerande ställning, men det är däremot förbjudet att missbruka den. Det kan leda till att konkurrensen eller konsumenterna skadas och när det gäller just exploaterande missbruk är det konsumenterna som skadas, säger hon.

Det sistnämnda är den främsta anledningen till att myndigheten prioriterar ärendet.

ANNONS

– Anledningen till att vi utreder det är för att vi inte vet om det bara beror på att vi har hög inflation och att det är höga råvarupriser eller om det också är så att fjärrvärmebolag tar påslag på priset. Det kan ha stor potential att skada konsumenterna och det är en viktig marknad som har stor påverkan på oss alla.

Beslut kan ta flera år

Än så länge är Konkurrensverkets utredning i startgroparna. Ett beslut ligger ett par år fram i tiden.

– Om vi kommer fram till ett beslut där vi anser att de missbrukar sin marknadsmakt i form av överprissättning kan vi antingen ålägga dem att sluta med sitt agerande eller ålägga dem konkurrensskadeavgift.

Skulle så bli fallet kan enskilda kunder dra bolaget framför domstol och använda Konkurrensverkets argumentation.

– Kommer vi fram till att de missbrukar sin dominerande ställning är det också ett tecken på att andra myndigheter eller Regeringskansliet ska kolla på frågan om det behövs någon utredning om prisreglering eller inte.

I Härryda kommun har priset ökat med drygt 20 procent. Är det rimligt?

– Vi vet att Solör ligger väldigt högt. Även i Mönsterås och i andra kommuner och mindre orter. Vi tittar på deras prissättning generellt men jag kan tyvärr inte svara på det just nu om det är rimligt eller inte.

ANNONS

Generellt, går det att säga något om skillnaden mellan privata bolag och kommunala energibolag när det kommer till prissättning?

– Generellt har kommunala bolag inte samma avkastningskrav. De har inga ägare som kräver utbetalning, de har andra principer som de styrs av. Vi kommer kolla både på privata och kommunala bolag för att kolla på deras prissättning.

Ökade kostnader för bränslet

När Härryda-Posten pratar med Anders Pettersson som är vd för Solör bioenergi holding nämner han att bolaget sätter sina priser utefter bolagets omkostnader.

– Vi har alltid i våra dialoger med kunderna haft en kostnadsbaserad prissättning där vi bygger på den kostnadsmassa vi har och hur den har förändrats över tid. Vi har inte utåt sett tittat på vilka alternativ som finns som konkurrerar, säger han.

Hans huvudsakliga förklaring till prisökningen är ökade kostnader för bränslet, biprodukter från skogsindustrin, som bolaget använder.

– Vi har en energikris i Europa där bränslepriserna, framför allt när det gäller fjärrvärme, har kommit mycket senare. Det som har hänt är att Finland har i normala fall importerat ungefär nio miljoner skogskubikmeter från Ryssland och Belarus. Det slutade de med 2022 och då kan de bara vända sig väster ut och det är Sverige. Om de ska ersätta det genom att köpa från Sverige är det tio procent av marknaden som helt plötsligt får en helt ny väg.

ANNONS

Vad är det som sätter priset just i Härryda kommun?

– Det är bränslepriserna som gör att man måste kompensera sig för den kostnadsmassa man har. Tittar man på Mölnlycke ligger det 150 miljoner investerat som ska underhållas och ses till. Tjänar du inte några pengar på din verksamhet i Mölnlycke kommer till slut inte infrastrukturen som vi förvaltar och äger och ska leverera 365 dagar om året klara av det.

Härryda kommun är nummer fem dyrast av de svarande kommunerna. Ni har en ökning på cirka 20 procent i Härryda. Hur kan det skilja sig så mycket mellan er och andra bolag?

– Jag tycker inte att det skiljer sig så väldigt mycket faktiskt. Vi ligger i topp det gör vi, men det har inte att göra med något annat än att vi förra året såg att vi hade en bränslemarknad som höll på att kollapsa. Då tog vi höjd för det redan inför 2023.

Anders Pettersson kommenterar granskningen med att det är en bra utredning som Konkurrensverket gör.

Ska Härrydaborna fortsättningsvis förvänta sig de här höga priserna eller kommer det att bli billigare?

– Vi säger i dialogerna med våra kunder att om det är så att bränslepriserna normaliseras på nivåer det var 2021 kommer vi givetvis att sänka priserna.

ANNONS

Ytterligare ett bolag utreds av Konkurrensverket för eventuellt exploaterande missbruk av dominerande ställning på marknaden.

Bakgrund

• År 2022 köpte Härryda kommun 13 314 MWh fjärrvärme av Solör bioenergi. Det kostade avrundat 13,1 miljoner kronor. Motsvarande kostnad för 2023 utifrån samma behov skulle motsvara 15,6 miljoner kronor.

• Nils Holgersson-gruppen består av Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen och Sveriges allmännytta.

• Sedan år 1996 ger Nils Holgersson-gruppen årligen ut rapporten ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”. I den jämförs kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning i Sverige.

• Av fjärrvärmebolagen med högst priser sticker Solör bioenergi ut. De äger sju av de tio fjärrvärmenät med högst fjärrvärmepriser i landet.

Källa: nilsholgersson.nu och Härryda kommun

LÄS MER:Så nöjda är småföretagarna – Härryda tappar i rankning

LÄS MER:Video: Se Lisa Miskovskys hyllning till Lasse Berghagen

LÄS MER:Mölnlycke IF ”kan” bli allsvenskt lag – om Alan Wandi får bestämma

ANNONS