Mölnlycke IF ”kan” bli allsvenskt lag – om Alan Wandi får bestämma

Den nyss avslutade säsongen blev en succé. Mölnlycke IF tog klivet från fyran till trean. Och tränaren Alan Wandi utesluter inte att de gula har möjlighet att göra samma resa som Utsikten och Dalkurd.

ANNONS

Han har haft några veckor på sig att smälta vinsten och avancemanget till division 3. Mölnlycke IF:s tränare Alan Wandi ledde de gula till seger efter seger – för att slutligen slippa kvala och lämna fyran bakom sig.

– Det är jättelätt att säga att vi ska vinna serien, men det är ett stort jobb man måste lägga ner för att göra det också, säger Wandi när Härryda-Posten ringer upp.

– Så det tog en stund tills man fick smälta. Det tog väl tre, fyra dagar tills det satte sig om jag jag vara helt ärlig. Men nu känns det riktigt, riktigt bra.

ANNONS

Men du har ju ändå spänt bågen från ganska tidigt på säsongen. Och varit ganska tydlig med att det har varit ambitionen. Och så når man dit. Hur är den där känslan?

– Man brukar alltid säga att man ska vinna. Det säger ju alla. Det svåra är att göra det. Men jag har alltid den inställningen, oavsett om jag går in i en träning, en övning, en match eller en ny säsong. Jag vill alltid vinna.

Alan Wandi är dock, gång på gång, tydlig med att det är spelarna som gjort jobbet.

– Jag är bara ett verktyg för att visa att det är möjligt. Det är spelarna som sliter varje träning, varje vecka.

Wandi ger besked om framtiden i Mölnlycke IF

Att föra upp ett lag en division är få tränare förunnat. Därför måste frågan ställas: Hur länge får Mölnlycke behålla guldtränaren?

– Jag fortsätter enligt plan. Jag är inte klar med Mölnlycke IF, säger han utan att tveka.

Vad ser du för utmaningar nu framöver? Är det att etablera er i trean eller är det att marschera vidare?

– Målet är att marschera vidare och ta steg efter steg. Och vi ska vara med och utmana i toppen nästa säsong.

ANNONS

Wandi är inte främmande för division 3. 2019 tränade han Kållered och säger sig ha bra koll på de lagen som är där nu. Mölnlycke IF är fullt konkurrenskraftiga, menar han.

– Med den grunden vi har lagt, och den truppen vi har har, så ska vi utmana toppen. Sen ska jag så klart, om jag är ärlig, säga att vi kommer att titta på lite förstärkningar. Jag kommer att ta in fem nya spelare.

Lockar inte nya spela med pengar

Att gå från division fyra till division 3 innebär inget pengaregn för Mölnlycke IF, trots guldhattarna som avslutade säsongen. Därmed kommer det inte bli tal om att locka nya spelare utifrån ekonomiska smörjmedel.

– Vi lägger inte pengar på spelare på det där sättet. Vi lockar spelare med speltid och att ha roligt tillsammans och att vi spelar bra fotboll tillsammans, säger Alan Wandi och fortsätter:

– Sen vet jag att många lag lägger mycket pengar på spelare. Jag tycker det är fel att göra det på det här nivån. På den här nivån ska det fortfarande vara roligt att spela. Man är här för att man älskar sporten. Börjar man visa plånboken så lockar du till dig fel spelartyper.

Sammanhanget, sammanhållningen och utvecklingspotentialen är vad Wandi kommer locka med.

ANNONS

– Jag brukar säga ”kom hit och få speltid för att spela rolig fotboll”. Det är därför jag har fått hit spelare. För att vi spelar fantastiskt fotboll.

Samtidigt har Alan Wandi länge varit tydlig med att hans eget mål är att en dag träna att allsvenskt lag. Och det kan komma att bli med Mölnlycke IF, som Wandi menar har potentialen både som förening och som lag.

Har du för dig själv en inre tidsplan på när du vill vara i allsvenskan som tränare?

– Jag måste inte vara där om fem år eller om tre år. Om det tar tre år eller fem år har faktiskt ingen betydelse. Jag kanske tar Mölnlycke hela vägen upp. Utsikten (Utsiktens BK, red. anm.) är nära. Varför kan inte vi göra det?

Du vill ta Mölnlycke hela vägen upp till allsvenskan?

– Allt är ju möjligt. Utsikten ledde ju Superettan länge. Dalkurd gjorde en resa för några år sedan från division tre upp till allsvenskan.

Du tror att det skulle kunna vara möjligt?

– Möjligheten finns. Absolut. Vi har en väldigt bra klubb.

Ordförande Linde: ”Stor insats för Mölnlycke IF.”

Från klubbens sida finns det ingen tvekan om att Alan Wandis vision har uppbackning. Patrik Linde, ordförande för Mölnlycke IF, hyllar Wandis betydelse för klubben.

ANNONS

– Det har varit ett fantastiskt bra år. Truppen är glad och nöjd och vi ser en sportslig framgång, säger Linde och fortsätter:

– Alan har gjort en stor, viktig insats i att synliggöra klubben. Han skapar intresse för Mölnlycke IF, samtidigt som han engagerar sig i att även utveckla föreningen.

Alan Wandi pratar om Mölnlycke IF som ett framtida allsvenskan-lag. Är det realistiskt?

– Ambitionen har vi. Det handlar om att föreningen ska orka växa på det sätt som krävs för att mäkta med att vara i högre serier. Vi gläds ju givetvis åt att klubben går uppåt, men det betyder också extra utgifter, säger Patrik Linde och påpekar att klubben måste fortsätta utvecklas för att det ska bli möjligt att både bredda föreningen men även klara av ytterligare avancemang.

Vad skulle det krävas för att Mölnlycke IF ska kunna fortsätta klättra och eventuellt nå allsvenskan?

– Vi måste få ordning på breddfotbollen i Mölnlycke. Vi måste kunna plocka fram, ur våra egna led, kompetens att kunna spela i ett A-lag, oavsett serie.

LÄS MER:Mölnlycke IF tog på sig guldhattarna efter seger mot Älvsborg FF

LÄS MER:16-årige Alvin gjorde tre mål – förde Mölnlycke IF till tabelltoppen

LÄS MER:Mölnlycke IF vågar sikta mot trean: ”Vi ska gå upp”

LÄS MER:Mölnlycke IF:s tränare: ”Jag är stenhård med att vi ska föra spelet och ha bollinnehav”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS