Så nöjda är småföretagarna – Härryda tappar i rankning

Härryda kommun rankas fortsatt högt när det kommer till småföretagarnas förutsättningar att verka i kommunen, men tappar ett antal placeringar jämfört med förra årets sammanställning.

ANNONS

I samband med att Svenskt näringsliv i september släppte sin årliga sammanställning av företagens upplevelse av sin kommun, skrev den förra näringslivschefen Fredrik Olsson i ett pressmeddelande att ”Vi är inte nöjda förrän vi varaktigt är nummer ett.” Han syftade då bland annat på att kommunen i den rankningen förvisso kommit på första plats i regionen, men på elfte plats i landet.

Härryda tappar sju placeringar

Och nu släpps en ny sammanställning som berör företagande, den här gången specifikt om småföretagares förutsättningar att verka i landets kommuner. Småföretagarindexet visar i år att Härryda kommun tappar sju placeringar jämfört med förra året – från plats 15 till 22.

ANNONS

I Västra Götalands län är Härryda dock fortsatt högt rankad som nummer två efter Vårgårda. Jämfört med kommuner med samma förutsättningar, alltså pendlingskommuner nära storstäder, hamnar Härryda kommun på plats tio av 43.

”Det satsas inte på butiker i Mölnlycke”

En som tycker att det finns utvecklingspotential för att småföretagare ska kunna utvecklas i Härryda kommun är Alexandra Martinovic som driver djuraffären Zoohörnet, som hennes mamma öppnade i centrala Mölnlycke för 23 år sedan. Hon blir inte förvånad när hon får höra att kommunen har tappat i rankning.

– Det är inte så konstigt, säger hon.

Vad är det som gör att du säger att det inte är konstigt?

– Det som gör det svårt är att de inte satsar på butiker i Mölnlycke, säger hon och fortsätter:

– Vill en familj åka och handla så åker de inte till centrum, utan då åker de till ett köpcenter. Det måste finnas bättre utbud.

En sak hon rent konkret tycker att man skulle kunna tänka mer på är vilken typ av verksamhet man har i markplan i centrum. Hon tar ett exempel från Varberg där hon tidigare har bott:

– Där har de löst det hur grymt som helst idag, för där har alla banker och liknande fått flytta upp en våning. Så allt som ligger i markplan är sånt där kunden kan gå in i butiker. Och det finns stor variation. Här har vi att hela slingan här är Förbos lokaler. Och självklart ska de också få vara kvar, men det kanske hade varit smart att ha halva delen till någonting annat här som faktiskt saknas i Mölnlycke.

ANNONS

Parkering en viktig fråga

En annan fråga hon tar upp som hon tycker är viktig för att handeln i centrum ska fungera är att parkeringssituationen och tillgängligheten måste vara god. Just nu finns det en oro bland handlarna att parkeringssituationen kan komma att försämras, med tanke på den planerade ombyggnationen vid parkeringshuset vid Mölnlycke centrums västra entré. Enligt de förslag som i nuläget ligger på bordet skulle ombyggnationen kunna innebära en minskning av antalet platser, framför allt i markplan, vilket Alexandra menar hade varit ”förödande”.

– Alla vi företagare skulle förlora hur mycket kunder som helst. Tänk som så här, en säck väger 17 kilo. Om de ska behöva promenera med den hela vägen bort till Systembolaget, då gör de ju inte det. Så det hade varit helt förödande.

Kommunala näringspolitiken har försämrats

Det är Småföretagarnas riksförbund som årligen rankar landets kommuner utifrån nio olika parametrar, eller dimensioner som det i rapporten kallas för. Bland annat har de analyserat företagens överlevnadsgrad, nivån av trygghet och omfattningen av skatter och bidrag.

För Härryda kommun står det bland annat i rapporten från sammanställningen att ”Området där förutsättningarna försämrats är den kommunala näringspolitiken, medan överlevnadsgraden bland nya företag förbättrats jämfört med 2022”.

När förbundet har mätt den kommunala näringspolitiken har de bland annat utgått från hur lokala företagare själva upplever kommunens service till företagen, men också kommunens handläggningstider och tjänstemännens attityder till företagande.

ANNONS

Sådant som drar upp Härrydas betyg är kommunens välfärdsåtagande, skolsystemet och demografin.

Helena Alterby Nordström, näringslivschef på Härryda kommun.
Helena Alterby Nordström, näringslivschef på Härryda kommun. Bild: Härryda kommun

”Vi ligger tvåa och det är fantastiskt roligt”

Helena Alterby Nordström, näringslivschef i Härryda kommun, tycker att det såklart känns lite tråkigt att tappa i rankning, men tycker samtidigt att det är roligt att kommunen står sig så bra jämfört med övriga kommuner i regionen.

– Det är fantastiskt roligt att vi är bäst i Göteborgsregionen i Småföretagarnas index. Eller, vi klår ju inte Vårgårda, men vi ligger tvåa och det är fantastiskt roligt. Företagen trivs och har det bra i vår kommun och så ska det fortsätta vara.

Ett av de områden där man kan se att småföretagarna har gett lågt betyg, och som drar ner det totala snittet inom den kommunala näringspolitiken, är upphandlingar. Ett område Helena Alterby Nordström menar att man från kommunens sida också har identifierat som ett utvecklingsområde.

– Jag tror att vi kan göra ganska mycket där.

Bland annat har de nyligen tagit fram en databas för direktupphandlingar där företagare inom kommunen kan registrera sig.

– Så kan vi gå in och titta där om vi behöver göra en direktupphandling. Ibland så behöver vi upphandla små tjänster och färre produkter och då finns det möjlighet att gå in och titta i den här databasen då. Det är ju ett sätt att göra det men jag tror säkert att det går att göra mer.

ANNONS

”I det kommunala är det längre ledtider”

En annan punkt där andelen positiva är relativt låg gäller kommunens handläggningstider. Men där tror hon mer att det handlar om att kommunicera med företagarna, så att de har rimliga förväntningar på hur lång tid en del saker kan ta.

– När man driver företag så har man ett kortare tidsperspektiv och i det kommunala är det längre ledtider många gånger. Och jag tror att vi kan bli bättre på att informera om att, det här är processen och så här ser det ut och det här ärendet som du nu skickat in tar normalt två veckor att få svar på, exempelvis. Sedan är det såklart också att effektivisera en stor del av det vi gör.

Mer om småföretagarindexet

För varje kommun analyseras förutsättningarna för små- och medelstora företag att verka i sin kommun utifrån nio olika parametrar:

  • Hur väl kommunernas företagsklimat är sett till lokal marknad
  • Koncentrationen av företagsamma som andel av den vuxna befolkningen
  • Företagens överlevnadsgrad
  • Nivån av trygghet
  • Hur väl den kommunala näringspolitiken upplevs fungera
  • Skolsystemets kompetensförsörjning
  • Den demografiska situationen
  • Omfattningen av skatter och bidrag
  • Förutsättningarna till kapitalförsörjning

Källa: Småföretagarnas riksförbund

LÄS MER:Bäst enligt företagarna – då vill Härryda höja ribban

LÄS MER:Jacob och Marcus brygger kombucha i Mölnlycke

LÄS MER:Emma och Jim premiärflög till New York: ”Festligt!”

ANNONS