Jacob och Marcus brygger kombucha i Mölnlycke

När vertikal grönsaksodling och insektsfärs förenades med universitetsexamen inom ekonomi bestämde sig de två vännerna för att satsa på en smal dryckestrend med den mytomspunna drycken kombucha.
– Vi finns på många coola ställen, fina restauranger som en med Michelinstjärna. Det är ju sjukt, säger Jacob Tengelin som är vd för Quna AB.

Julia Lagergren

Himlen är lika stålgrå som asfalten och byggnaderna längst in på Analysvägen i Mölnlycke företagspark. Bakom en av dörrarna står tusentals glasflaskor redo att få färgglada etiketter och fyllas med kombucha i olika smaker. Kombucha, eller fermenterat te, är en över 2 000 år gammal dryck med asiatiskt ursprung.

- Vad gör vi här borta? frågar Jacob Tengelin ledande och går mot ena hörnet i mikrobryggeriet för att börja rundturen vid tekokningen.

Det är varmt inne i lokalen, nästan 25 grader, och den syrliga jästlukten går inte att ta miste på. Här produceras och paketeras all kombucha som Quna Kombucha levererar till sina kunder. Grundingredienserna är te, socker, jäst och bakteriekultur och resultatet – som tar 3 till 4 veckor att framställa – är en alkoholfri dryck med naturlig kolsyra som kan vara smaksatt med exempelvis äpple, ingefära eller hallon.

Jag ville göra någonting nytt helt enkelt.

När de båda grundarna Jacob Tengelin, 28 år, och Marcus Forsblad, 29 år, berättar om företagets historia inleder Marcus Forsblad ärligt med sin tidigare satsning, vertikal grönsaksodling, som han hade hoppat av läkarprogrammet för att satsa på.

– Det gick ju utför där. Det var lite logistikproblem. Man sålde ju färska grönsaker som har jättedålig hållbarhet. Så jag ville göra någonting nytt helt enkelt. Och då hade vi ett möte, jag och Jacob, förklarar han engagerat.

Jacob Tengelin fortsätter:

– Vi var ju kompisar sedan tidigare. Vi snackade mycket företagande med varandra. Båda hade stort aktieintresse och gillade ekonomi och entreprenörskap. Jag hade ganska nyligen tagit examen som civilekonom, men jag var väl inte så inställd på ett vanligt jobb. Och så tänkte jag att tajmingmässigt hade det varit bra om man ska prova att satsa på något eget. Dels kan jag falla tillbaka på min utbildning, dels har jag bara mig själv att tänka på, ingen familj eller så.

Jacob Tengelin, medgrundare och VD på Quna AB.
Jacob Tengelin, medgrundare och VD på Quna AB. Bild: Julia Lagergren

Från insektsfärs till asiatisk dryck

Att satsningen skulle bli just kombucha berodde på att vännerna tyckte om drycken och att det verkade finnas utrymme och intresse på marknaden. De bestämde sig för att köpa matföretaget Hakuna mat, ett företag på hobbynivå som sysslade med att skapa ett mer hållbart alternativ till kött i form av insektsfärs, men som hade stött på hinder för insektsimporten. Med på köpet kom varumärket och lite utrustning för att komma igång. Som så många andra entreprenörer startade vännerna upp verksamheten i hemmet, närmare bestämt i Jacob Tengelins lägenhet – som snabbt blev överfull.

Om vi tar läskbranschen till exempel, så är allting så industrialiserat med mycket kemikalier och stora volymer.

– Det var riktigt kaos där! Vi fyllde mina förråd och köket var helt överfullt, skrattar Tengelin.

Marcus Forsblad fyller i:

– Och mina föräldrars garage blev också fullt snabbt. Och så var det min lillebror som började sälja. Då blev det snabbt inte hållbart längre. Han är tydligen en jävligt bra säljare, ler Forsblad och börjar berätta om verksamhetens första flaskhals och motgång.

Försäljningen, som framför allt skedde genom dörrknackning, gick nämligen strålande. Längre tid tog det däremot för grundarna att formulera recept för en kombucha som genomgående höll en högre och jämnare kvalitet.

– Om vi tar läskbranschen till exempel, så är allting så industrialiserat med mycket kemikalier och stora volymer. Tar man öl och vin då är det liksom en vetenskap. Det finns specialanpassad utrustning till det, böcker och jäst – och så kan du få bra resultat av det. Vi får ju vara inne och läsa forum och kolla Youtube och gamla artiklar. Och sen får vi själva göra experiment för att se. Då kanske vi har en hypotes. Man får prova sig fram, förklarar Jacob Tengelin sakligt.

Marcus Forsblad, grundare och styrelseordförande på Quna AB.
Marcus Forsblad, grundare och styrelseordförande på Quna AB. Bild: Julia Lagergren

Vill se mer forskning på kombuchans påverkan

Tengelin, som ansvarar för administration, ekonomi och produktion, håller upp mobilen och visar ett omfattande Excel-ark där alla variabler förs in tillsammans med personliga kommentarer om kombuchans smak från de anställda.

– Hur stor batch, smaksättning, sockerhalt och datumstämpel, surhet. Övrig kommentar får man fylla i hur man vill, berättar Tengelin samtidigt som han scrollar genom de färgkodade fälten.

Marcus Forsblad nickar åt mobilen och tillägger:

– Det har ju varit nyckeln, att både ha sånt som man kan skriva ner med siffror och sen bara uppfattning.

Jag bara säger det jag känner mig säker på: Det är väldigt lite socker och det är grönt te.

Den som googlar på kombucha kan få upp texter och videoklipp som handlar om kombuchans olika helande mirakeleffekter, men det är något som skaparna av Quna Kombucha ogärna nämner i samtal med kunder.

– Det är ju väldigt mytomspunnet, kombucha i allmänhet. Vissa säger att det kan bota diabetes, cancer och allt möjligt. På sätt och vis vet man inte, för det innehåller ju probiotika men det behövs mer forskning på hur det påverkar kroppen, säger Jacob Tengelin.

Marcus Forsblad, som ansvarar för försäljning och leveranser, är extra noga med hur han formulerar sig gentemot kunder och nya säljare som företaget anlitar:

– Vi har lärt oss den hårda vägen att vara försiktiga med det. Jag bara säger det jag känner mig säker på: Det är väldigt lite socker och det är grönt te.

Scobyhotellet, som grundarna kallar förvaringskärlen för jästkulturen.
Scobyhotellet, som grundarna kallar förvaringskärlen för jästkulturen. Bild: Julia Lagergren

Vi finns på många coola ställen liksom, fina restauranger som en med Michelinstjärna. Det är ju sjukt.

Nu serveras Quna Kombucha på Michelinkrog

I juni är det två år sedan verksamheten flyttade till den 250 kvadratmeter stora lokalen i Mölnlycke företagspark, men det är inte första gången som grundarna är här. Jacob Tengelin är uppvuxen i Pixbo och har gått på Hulebäcksgymnasiet i Mölnlycke tillsammans med Marcus Forsblad som i sin tur avslöjar att han fick sin första kyss i just Mölnlycke.

På frågan om vad som är roligast med att driva ett mikrobryggeri svarar de samstämmigt att de arbetar för sig själva och att de är stolta över produkten.

– Man märker ju hur mycket man är villig att satsa på det just för att det är så spännande att se vad kan det leda till, säger Marcus Forsblad entusiastiskt.

I genomsnitt producerar de cirka 500 liter kombucha i veckan som säljs genom alltifrån e-handel och julmarknader till grossister, livsmedelsbutiker och caféer. På event och vid säljmöten märker grundarna att allt fler känner igen deras produkt och varumärke.

– Framförallt i närområdet så börjar vi bli igenkända. Och vi finns på många coola ställen liksom, fina restauranger som en med Michelinstjärna. Det är ju sjukt, fastslår Jacob Tengelin med emfas.

Nästa mål är nationell expansion och att fortsätta produktutvecklingen. Tengelin och Forsblad står inför beslut som gäller nya smaksättningar, om de ska börja med plastflaskor för att nå ut till nya kunder – och när de ska börja testa ut recept som är anpassade till de stora 600-literskärlen som står och väntar i rummet på övervåningen.

LÄS MER:Misstänkta för försök grov stöld på Rådanäs bryggeri släppta

LÄS MER:Därför har ”Ryamattans Picasso” gett namn till Viola Gråstens plats

LÄS MER:Japansk origami med Star Wars-inslag på Hindås bibliotek