”Gretas Gamlingar” i Mölnlycke firar ett år som klimataktivister

Nu är det ett år sedan ”Gretas Gamlingar” ställde sig på Lennart Kvarnströms plats i Mölnlycke med plakat i handen.
– Vi har stått här varje fredag, förutom en. För barn och barnbarns skull, säger Lina Eiserman Ålund.

ANNONS
|

I ur och skur, sedan i mars förra året, har de ställt sig i centrala Mölnlycke. På deras plakat och skyltar står det bland annat ”Ta klimatet på allvar” och ”Rädda klimatet. Är du med?”.

– Jag är förvånad över att det redan på 50-talet flaggades för att det fanns miljöproblem och problem med utsläpp, och att man inte kommit längre. Vi har landat på månen och flugit mot mars, säger Lina Eiserman Ålund.

Hon berättar om när hennes mamma läste ur en bok för henne. Det är nu 60 år sedan.

– Det var Rachel Carsons bok ”Tyst vår”, som ju kom på 60-talet. Mamma var så upprörd över att fåglarna dog för att det var industriutsläpp. Man kan ju konstatera att man ju känt till problemet.

ANNONS

I boken uppmärksammar biologen Rachel Carson den negativa påverkan bekämpningsmedel har på djur och natur. Och just den boken sägs varit starten på den moderna miljörörelsen.

– Jag kommer ihåg när jag var ute och åkte båt med pappa och han började slänga i lite grejer i sjön. Alltså det var så. Jag hade absolut inga tankar på någonting som heter miljöförstöring, berättar Inga-Lena Persson om sin barndom.

Visar sin lojalitet med klimataktivisten Greta Thunberg

Anledningen till att gänget samlas idag är att de vill visa lojalitet med miljöaktivister som Greta Thunberg och andra unga, som demonstrerar för klimatet världen över. Själva idén till namnet ”Gretas Gamlingar”, som Mölnlyckegänget kallar sig, kommer från Gotland.

– Jag har sett på nätet att det fanns den här damen, Gittan Frejhagen på Gotland, berättar Inga-Lena Persson och fortsätter.

– Hon hade startat detta med Gretas Gamlingar. För hon tyckte att vi äldre också måste visa vår lojalitet. Sedan så hörde jag av mig till pensionärsorganisationerna för att berätta om detta. Och fick kontakt med Berit Persson på PRO, säger hon, och nickar mot damen som står bredvid henne med plakat på sin rullator.

– Det har ju visat sig att unga blir glada. Det brukar gå förbi grupper med unga här.

ANNONS

Berit Persson lägger till.

– Ja, mitt barnbarn skryter för sina klasskamrater att ”min mormor står på torget och demonstrerar för miljön”.

De berättar om ett särskilt tillfälle när det gick förbi ett par ungdomar en fredag, när ”Gretas Gamlingar” var på plats.

– De hade suttit och diskuterat och var lite nedstämda. Och hade funderat att, ”ja men äldre, vad gör de egentligen? Bryr de sig?” Och så stod vi här. De blev glada och fotade oss. Jag har inte blivit fotad så mycket i min livstid som när jag har stått här. Så vi har ju på så sätt också kanske blivit lite spridda på Facebook, säger Inga-Lena Persson.

Nu har ni stått här nästan varje fredag i ett års tid, hur har det varit?

– Ja, jag måste säga att i början var det så att vi kan väl pröva lite så att vi ser hur det går. Men vi har faktiskt blivit stärkta under året. Vi får övervägande positiva signaler. Det är väl en och annan som ifrågasätter. Men det är så sällan. För vi försöker ju inte övertyga någon, säger Inga-Lena Persson.

– Och vi får många tummar upp, säger Berit Persson glatt.

ANNONS

Gretas Gamlingar

• De kallar sig för Gretas Gamlingar, och är en lokal upplaga av den grupp som startades på ICA i Burgsvik på Gotland i juni 2019.

• Gruppen är en del av den världskända svenska klimataktivisten Greta Thunbergs Fridays for Future.

• Gruppen har ingen politisk eller religiös koppling, men en del av damerna tidigare har varit engagerade i Miljöpartiet och även suttit i kommunfullmäktige.

LÄS MER:Våren får vänta – nu blir det kallare igen

LÄS MER:Helgtips vecka 9: Mamma Mia, Gyllene Hinden och skidor med stickning

LÄS MER:Hyllade Negar Naseh drömmer om ett fritt Iran och besöker Mölnlycke kulturhus

ANNONS