Har fått ett stipendium – för att undersöka aftonväskornas historia

Intresset började för Gunilla Arneström när hon ärvde broscher av sin mamma. Senare tillkom även aftonväskorna och hon beskriver sig själv som en samlande person. Nu visar Gunilla upp sina klenoder på Mölnlycke kulturhus.
– Nu är jag samlare, totalt, så det är inte det enda jag samlar på.

ANNONS
|

Inte nog med aftonväskor och broscher, Gunilla samlar även på vykort från hemstaden Ulricehamn, porslin, gamla porträttavlor och ytterkrukor. Helst ska det vara Upsala-Ekeby eller Rörstrands.

Vad är det med samlandet som lockar?

– Letandet, att alltid titta på auktioner. Jag brukar titta på loppisar, även om jag inte hittar något. Det är något som drar. Det estetiska och vackra.

Gunilla beskriver det som en nöjdhet att se på de vackra broscherna, och på en bricka i sitt sovrum har hon de hon använder till vardags. Och framför allt hade hon på sig dem på 60- och 70-talet när hon var ute och dansade.

ANNONS

– Jag känner mig inte klädd utan brosch, berättar Gunilla Arneström.

Det är främst ”vardagsbroscher” som gäller.

– Jag byter ju brosch varje dag beroende på vad jag har på mig. Det är mängden som gör det. Skulle jag köpa en brosch för 10 000 skulle jag inte kunna byta ut den, säger Gunilla Arneström.

Broscherna är inte bara snygga att titta på, de är också ett bra samtalsämne. Gunilla berättar att hon senast i går blev stoppad av någon på gatan som gav henne komplimanger för sin brosch. När hon jobbade inom äldrevården var det ett hett diskussionsobjekt bland pensionärerna.

Utställningen på Mölnlycke kulturhus är inte första gången aftonväskorna och broscherna visas upp. De har tidigare fått skina på Kållereds bibliotek, i samband med att Mölndal firade 100 år och hade en ”festutställning”, i Kungsbacka, och på berättarcafé på ålderdomshem.

– Varje utställning blir ju unik, jag tycker det är riktigt roligt att bygga upp, säger Gunilla Arneström.

Snart Västra Götalands främsta expert på aftonväskor

Nu har hon fått ett stipendium från Stiftelsen Fagerströmska fonden för att forska mer i historien om sina älskade aftonväskor.

Bland annat ska Gunilla Arneström försöka få fram är vilka årtal väskorna kommer ifrån och om det finns några svenska designers som har gjort speciella väskor. Resultatet ska bli en typ av dokumentation. Hittills har det varit svårt att hitta något, men man tror att aftonväskorna går tillbaka till 1700-talet.

ANNONS

Gunilla beskriver sig själv som en aktiv pensionär. Förutom stipendiet hon nu har fått tilldelat sig har hon bland annat åtaganden inom äldrevården och som som skräpplockare. Hon är även med i samlarföreningen Nordstjärnan och hon är på Facebook. Hon berättar att hennes hemkommun Mölndal 2016 hade en tantvecka och att hon då fick användning för en av sina aftonväskor.

Skulle du säga att du är en stolt tant?

– Ja, det måste jag vara. Det känns så. Men jag är ingen kärring, svarar Gunilla Arneström.

LÄS MER:Härryda kommun vill riva Davids olagliga hem – mot hans vilja

LÄS MER:Per Vorberg borde gå en arbetsmiljöutbildning hos ABF

LÄS MER:Enikö bageri i Landvetter stänger: ”Vi vill vidare”

ANNONS