Enikö bageri i Landvetter stänger: ”Vi vill vidare”

I cirka fyra år har Enikö bageri i Landvetter försett Härrydaborna med bröd, bakverk och en unik smörgåssemla. Nu har makarna Enikö Farkas och Michael Pettersson dock valt att gå vidare.

ANNONS
|

Den andra september stängs dörrarna till bageriet som erbjuder en blandning av svenska och ungerska bakverk.

– Jag har ungerskt påbrå. I Sverige är det ofta det franska köket som styr så det var roligt att introducera den ungerska delen, säger Enikö Farkas.

Hon och hennes man bakar allt från grunden med ekologiska råvaror. Innan hon och maken öppnade bageriet var hon redan igång med verksamheten och drevs av sin passion.

– Jag hade bakat till reko-ringar och sådär tidigare och hyrde lokal så själva företaget var igång sedan tidigare. Men när vi fick tag på den här lokalen satsade vi fullt ut. Jag har jobbat inom restaurang och som konditor. Min man har jobbat mer inom restaurang. Vi träffades faktiskt på Gunnebo slott där vi jobbade som bagare båda två. Så kan det gå, säger hon och skrattar.

ANNONS

Nu väljer de alltså att stänga bageriet.

– Vi kände att det var läge. Vi har varit här några år och vill vidare. Lokalen vi har nu är inte så stor och där har vi inte kunnat växa på samma sätt som vi hade önskat. Exakt vart vi ska kan jag inte avslöja, men vi kommer självklart meddela var vi hamnar så att Landvetterbrona kan följa efter om de vill, säger hon.

Under våren tog paret fram en unik variant av semlan, vilket Härryda-Posten tidigare skrivit om.

– Den försvinner inte, den följer med på ett eller annat sätt.

Hur sammanfattar ni er tid i Landvetter?

– Det har inte varit en helt vanlig start just med coronan. Man fick tänka om och tänka om men vi har ändå haft våra kunder, vår passion och vårt driv med oss. Jag tycker ändå att vi har lyckats överleva. Det har varit fantastiskt roligt och vi har fått jättemycket lärdom.

Har ni fått några reaktioner?

– Vi gick ut med det igår på våra sociala medier. Folk tycker också att det är tråkigt men vi har fått mycket hejarop och folk är glada för vår skull. Det värmer verkligen att vi ändå har satt ett litet spår i Landvetter.

ANNONS

LÄS MER:Härryda kommun vill riva Davids olagliga hem – mot hans vilja

LÄS MER:Man bor i container – Härryda kommun har sökt hjälp av Kronofogden

LÄS MER:Faktumförsäljaren Loppan vet inte var han ska ta vägen

ANNONS