Man bor i container – Härryda kommun har sökt hjälp av Kronofogden

Härryda kommun vill avhysa en man som bor i en container på kommunens mark. Mannen anser dock att han hjälpt kommunen att förbättra närmiljön och vill teckna ett arrendekontrakt.

ANNONS
|

Härryda kommun planerar att avhysa en man i 50-årsåldern som olovligen bosatt sig i en container på kommunalt ägd mark. Enligt mannen har han bott där sedan 2016.

Kommunen har vid två tillfällen sökt upp mannen och uppmanat honom att lämna platsen. Första gången var i maj i år men trots detta har mannen bott kvar på platsen vid ett återbesök drygt en månad senare. Då informerade kommunen honom även om att de kommer ansöka om särskild handräckning från Kronofogden.

I början av juli kontaktade Härryda kommun Kronofogden.

– Det är ingenting som har hänt eller kommer hända just nu. Vi har meddelat Kronofogden att vi inte kan göra någonting förrän vecka 32 eftersom vår handläggare är på semester. Så just nu händer ingenting, säger Thomas Hammarlund, tillförordnad chef för sektorn samhällsbyggnad, till Härryda-Posten.

ANNONS

Mannen anser att han har förbättrat miljön

Den berörde mannen har valt att överklaga kommunens beslut genom en missnöjesförklaring till Förvaltningsrätten, trots att han anser att beslutet är delvis korrekt.

I sitt skriftliga uttalande till Förvaltningsrätten hävdar mannen att han har förbättrat närmiljön sedan han bosatte sig på platsen. Han beskriver hur området var till en början fullt av skräp. Det fanns blöjor, papper och plats, samt var containern bränd och smutsig. Sedan dess menar han att han har hjälpt kommunen, genom att bland annat klippt gräs och växter.

Han skriver att han vill att Härryda kommun erkänner den förbättrade miljön och att han önskar teckna ett arrendekontrakt med kommunen.

När Härryda-Posten ringer till Kronofogden förklarar en av myndighetens jurister att de ännu inte fattat beslut i målet.

– Ärendet ligger för delgivning. Vi har skickat brev till personen för att han ska ha möjlighet att yttra sig. Först när det blir utslag i målet kan ett beslut om eventuell handräckning fattas.

Vid en eventuell avhysning av mannen vilar ett visst ansvar hos Härryda kommun. Anna Hildesson, som är tillförordnad sektorschef för socialtjänsten förklarar:

”Samverkan mellan socialtjänsten, andra samhällsorgan och civilsamhället är viktig för att uppmärksamma och ge stöd och hjälp till personer som lever i utsatthet och hemlöshet."

ANNONS

Hon skriver vidare i ett mejl till Härryda-Posten:

”Det handlar då om att i akuta situationer säkra att människor inte far illa. Ibland kan det vara aktuellt att bistå med akuta boendelösningar, akut mathjälp eller i vissa fall hemresa. Om det finns barn med i bilden eller svåra problem med missbruk och/eller psykisk sjukdom kan det påverka socialtjänstens bedömning och leda till fler insatser.”

Fotnot. Härryda-Posten har träffat mannen som bor i containern. Läs om ”David” i detta reportaget.

LÄS MER:Härryda kommun vill riva Davids olagliga hem – mot hans vilja

LÄS MER:Faktumförsäljaren Loppan vet inte var han ska ta vägen

LÄS MER:Tyska paret turistar i Härryda: ”Allemansrätten is pretty cool”

LÄS MER:Man åtalas för utpressning av Härrydabo – tvingade fram banköverföring

ANNONS