Härryda kommun vill riva Davids olagliga hem – mot hans vilja

David har byggt sig ett hus utav en container i Härryda – men utan tillstånd. Nu vill kommunen tvinga bort honom från platsen där han bott det senaste året.
– Jag vill inte bli utsparkad som en hund, säger han till Härryda-Posten.

ANNONS
|

I en glänta någonstans i Härryda ligger huset som inte får finnas. Det som en gång var en blå container har blivit ett hus med träfasad, fönster och solpanel på taket. Utanför tar en trädgård form med blommande pelargoner i rött och vitt.

Radion hörs spela inifrån huset när Härryda-Postens reportrar knackar på. En mans röst svarar: ”Vem är det?”. Efter en stunds samtal öppnar han dörren och presenterar sig, han vill vara anonym och kommer här att kallas för David.

Han har varit på platsen till och från sedan 2016, men det senaste året har han omvandlat den blå containern till ett hus – trots att han inte har bygglov eller äger marken. Det gör nämligen kommunen.

ANNONS

Varenda spik och planka har han hittat, berättar David. Även den lilla rosenbusken som är planterad utanför huset. Men allt som han byggt upp riskerar nu att rivas av kommunen. Och tiden är knapp för David – kommunen har bett Kronofogden om hjälp för att avhysa honom från platsen – om han inte lämnar frivilligt.

Men David vill inte lämna containern som blivit hans hem.

– Varför vill de inte ge mig den här biten mark? Förr var det bara skräp och folk slängde bajs här. Det var inte bra. Jag vill inte skapa skandal, men jag vill inte bli utsparkad som en hund – som ingenting, säger David.

– Kommunen sa att jag ska flytta härifrån och att de kommer riva allt. Jag har sagt att det här är min plats som jag fått från Jesus Kristus.

”Bara i Sverige säger man: Nej, det där är mitt skräp”

David kom från Rumänien 2014, han berättar att han är fattig, papperslös och utan jobb. Han har inga vänner och har bara några få kontakter via en kyrka. Hemma i Rumänien finns en vuxen dotter. Men han har inga planer på att återvända, han vill bo i sin container.

Blir det aldrig ensamt att leva här ute?

ANNONS

– Det är första gången i mitt liv som jag lever ensam men med en radio går det bra, säger David som får ström till sin radio via solpaneler på taket.

Att det för bara ett år sedan var en container är svårt att se, en liggande träpanel täcker utsidan och däremellan ligger ett lager av isolering. Överallt står lastpallar, plankor och fönster uppställt i väntan på att bli ännu en del av huset som nu hotas att rivas.

– Jag brukar allt som människor slängt – men det är bra material, säger David som berättar att han om nätterna går ut med sin vagn och letar efter användbart skräp.

– Jag letar på kvällen så jag inte hindrar människor. De vet att jag kommer och hämtar i containern, de har kameror, de vet att jag inte är en tjuv. Men bara i Sverige säger man: ”Det är mitt skräp”, resonerar David som berättar med viss stolthet i rösten över allt han åstadkommit med oönskade grejer.

– Allting ser ut som skräp men när du bygger med det med kärlek från Jesus så blir det en fin sak. Som den här metallen här som var slängd, säger David och pekar på balkarna till verandans tak:

ANNONS

– Det är bra kvalitet. Det är precis som med människor, man måste se kvaliteten, inte hur de ser ut utanpå.

Trots att han varken har pengar eller jobb menar han att han lever ett fullgott liv på panten och skräpet han samlar:

– Absolut, jag kan äta hur mycket jag vill, jag är frisk.

”Om de tar mina saker så är det ett brott”

Härryda kommun har informerat David om att hans hem är olagligt och att han måste avlägsna sig. Han medger att han förstår att det är olagligt, men att kommunen också borde överväga allt gott David bidragit med till platsen och därför borde låta honom stanna.

I ett brev till förvaltningsrätten skriver David: ”Jag är inte emot Härryda kommuns intressen och jag har hjälpt Härryda kommun att städa [...] Jag tycker att kommunen måste erkänna att jag förbättrar miljön och de kan ordna ett användarkontrakt till mig.”

Men ingenting tyder på att kommunen kommer gå David till mötes. Framtiden är oviss:

– Jag vet inte vad som kommer hända mig. Bara Jesus vet, säger David.

– Jag vill inte göra något brottsligt, men om de tar mina saker så är det ett brott och jag har sagt till polisen att det är stöld. Det borde finnas en advokat som hjälper mig som inte har pengar, det hade varit demokratiskt, resonerar David som vill få förklara sin sak inför en domare i tingsrätten.

ANNONS

Hur länge David kan stanna på platsen är oklart. Kronofogden kommer i det närmaste ta beslut om de kommer bistå Härryda kommun med att avhysa David från platsen. David kommer som nästa steg ta kontakt med sina kontakter inom en kyrklig verksamhet för att se om de kan hjälpa honom i samtal med myndigheterna.

LÄS MER:Man bor i container – Härryda kommun har sökt hjälp av Kronofogden

LÄS MER:Enikö bageri i Landvetter stänger: ”Vi vill vidare”

LÄS MER:Man åtalas för utpressning av Härrydabo – tvingade fram banköverföring

ANNONS