Härrydabo döms för tiotalet brott

En Härrydabo har dömts till elva månaders fängelse. Han har under en tre månader lång period bland annat strypt sin tidigare flickvän vid flera tillfällen. Han döms även för brott mot knivlagen, narkotikabrott och flera trafikbrott. Det sistnämnda efter en vansinneskörning genom ett bostadsområde.

ANNONS
|

Det var en kväll i början av februari som det uppstod ett bråk mellan en man i 30-årsåldern och hans dåvarande flickvän som är i 25-årsåldern. Bråket eskalerade till en flera timmar lång misshandel i deras gemensamma hem. Kvinnan vågade inte polisanmäla då, men berättade senare i polisförhör att mannen slog henne med öppen hand flera gånger och kopplade även ett strypgrepp kring hennes hals.

Ett par kvällar senare sitter paret på en bistro i närheten av Liseberg i Göteborg när ett nytt bråk blossar upp. Vittnen berättar hur mannen ställde sig upp och spottade på kvinnan, varpå han lämnar restaurangen efteråt. I förhör med de poliser som kom till platsen berättar hon:

ANNONS

– Han spottade på mig först när han satt ner så ställde han sig upp och fortsatte spotta på mig, spotta på mig, spotta på mig igen, folk runt om kring börjar ju reagera också liksom. Nä, men sen gick han därifrån så var det bra med det liksom.

Hon berättar även om den misshandel som skedde några kvällar innan. En förundersökning inleds mot mannen som häktas ett par dagar senare.

Misshandeln fångades på kamera

Mannen förekommer under 29 avsnitt i belastningsregistret och så sent som 2020 dömdes han till fängelse i 1 år och 7 månader, flera fall av misshandel och olaga hot, men även för trafikbrott.

Nu döms han till elva månaders fängelse för ett tiotal brott. Däribland för en ytterligare misshandel av kvinnan som skedde på Landvetter resecentrum i mitten av januari. En övervakningskamera fångade delar av misshandeln och tingsrätten fastställde att mannen ströp henne så länge att kvinnan höll på att svimma.

När polis anlände till platsen hittade de även en infällbar kniv, därför innefattar straffet även brott mot knivlagen, och narkotikabrott då mannen var påverkad av både cannabis och amfetamin.

Utöver 11 månaders fängelse, så dömde tingsrätten även att han ska betala ett skadestånd om 40 000 kronor till kvinnan. I samband med rättegången dömdes han även till flera trafikbrott efter en vansinneskörning i Partille kommun.

ANNONS

Körde 80 km/h på gångstig i bostadsområde

Det var den 16 november som två mc-poliser tog beslutet att stoppa mannen för en sedvanlig förarkontroll. Men mannen ville annorlunda och i stället för att stanna så gasade han på. Det som följer därefter är en kortare biljakt som slutar med att mannen krockar med en lyktstolpe.

Däremellan så hade mannen även kört in i ett bostadsområde i försöket att undkomma polisen. I mc-polisernas rapport går det att läsa:

"Föraren trycker sig förbi en vägbom för att komma in på en gångbana och in bland lägenheterna på Krondammsvägen. Föraren kommer ut på en raksträcka och han kör in mellan husen på Krondammsvägen 79. Vi uppskattar farten bland husen till 80km/h. Därefter svänger gångbanan 90 grader höger, föraren kör in i ett staket och en stor betongkruka som flyttar sig, föraren gasar upp bilen i hög fart igen."

Mannen krockade med lyktstolpen och kraschade in i en slänt.

Polisen reflekterar vidare i rapporten:

"Hade det befunnit sig några barn eller vuxna utanför sina lägenheter där NN körde så hade personerna dött eller skadats väldigt svårt."

Mannen döms alltså för ett tiotal brott under en period på några månader. Förutom det skadestånd han ska betala till sin tidigare flickvän så ska han även betala drygt 11 000 kronor till Partille kommun, för de skador som uppstod under biljakten.

ANNONS

Därtill ska han även bekosta den provtagning som krävdes för att bevisa narkotikabrott, därför döms han att även betala 1 600 kronor till staten.

LÄS MER:Ukrainska flyktingar får unik utbildning i Härryda kommun

LÄS MER:Så tycker ungdomarna om appen Tiktok som pekas ut som en säkerhetsrisk

LÄS MER:Ville skydda sig efter våldtäkt – nu står hon åtalad för brott mot knivlagen

ANNONS