Härrydas konstgräsplaner kan påverkas av EU-förslag

EU-kommissionens förslag om att förbjuda gummigranulater, det vill säga de små gummikorn som finns i många konstgräsplaner, väcker reaktioner. Även i Härryda skulle det kunna få stora konsekvenser.
– Det skulle innebära enorma miljonkostnader att göra om planen, säger Manuel Nykorn, ordförande i Landvetter IS.

ANNONS

Framför allt kan förslaget drabba de föreningar som har egna konstgräsplaner, men även Härryda kommun – som ansvarar för driften av sex planer – kan bli tvungna att byta ut konstgräset innan planerna blivit uttjänta.

Gummigranulater, som ingår i gruppen mikroplaster, beräknas vara en av de största källorna till utsläpp av mikroplaster i Sverige. Julia Taylor, som är expert på mikroplaster på Naturvårdsverket, förklarar att det uppskattningsvis sprids 500 ton mikroplaster från konstgräs i Sverige varje år:

– Det är viktigt att vi gör det vi kan för att minska spridning till miljön, säger hon.

Svårigheten med många av dagens alternativ till konstgräs är att de inte är lika slittåliga. Det menar Dick Andersson, ordförande i Landvetter IF.

ANNONS

– Ska man gå tillbaka till naturgräs eller något annat, blir det inte så bra. Då är det ju antalet timmar på plan som kommer att reduceras jättemycket, säger han bekymrat.

Byte av material kan ske då planer är naturligt uttjänta

Daniel Svensson, enhetschef för Mark och anläggningar på Härryda kommun, verkar däremot inte särskilt oroad för kostnader eller att alternativa material behöver vara sämre än de nuvarande. Om förbudet mot gummigranulater klubbas igenom, tror Svensson att nya material kommer testas och väljas av till exempel det Internationella fotbollsförbundet, Fifa, eller Svenska fotbollförbundet.

– Det är inget jag kommer att ta fram, säger han och tillägger att det kommer bli ett material som passar spelarna.

Eftersom förslaget, som bland annat Sveriges Radio rapporterat om (1/3), innehåller en utfasningsperiod för gummigranulater på sex år, tror Daniel Svensson att det kan räcka att byta material när de äldre konstgräsplanerna är uttjänta.

– Vi byter ut konstgräsplaner efter ungefär tio år. Det är då man anser att de är uttjänta. Men om man ska ta bort dem innan de är uttjänta så blir det givetvis en kostnad, säger han fundersamt.

Än har inte EU-kommissionens förslag påverkat kommunens befintliga planer framöver vad gäller konstgräsplaner eller föreningar:

– Det finns ingen helt ny plan som det är taget något beslut om idag, och det är klart att vi kommer ta hänsyn till det som kommer fram, avslutar Marie Westergård, som är enhetschef på Föreningsservice.

ANNONS

LÄS MER:Ronny arbetar för Swedavia med viltkontroll och skyddsjakt på Landvetter flygplats– skrämmer hellre än skjuter

LÄS MER:Helen spår en strålande framtid för Hindås

LÄS MER:”Gretas Gamlingar” i Mölnlycke firar ett år som klimataktivister

ANNONS