Hon får dig att se dina plagg på nytt: ”Hysterisk konsumtion”

Hon har fått folk att shoppa loss. Nu gör hon precis tvärtom. Garderobscoachen Ulrika Lysell vill se till att du får ut det mesta av dina kläder, som du redan äger.
– Jag var precis som alla andra innan, säger hon.

ANNONS
|

Garderobscoachen Ulrika Lysell öppnar dörren till sitt hus i Mölnlycke med ett brett leende.

– Välkommen! Vill du ha kaffe? frågar hon Härryda-Postens reporter.

Hon skyndar sedan in mot köket för att hämta två grå muggar.

– Det är nog lite ljummet, men det kanske inte gör något?

Hon visar strax därefter vägen till vardagsrummet där hon har ett stort matsalsbord, och sätter sig ner.

Några meter från bordet står en klädställning i metall. På den hänger byxor i beige och svart, en klarblå och en svart topp, och ett linne i ull. Och accessoarer, bland annat ett halsband med glansiga kulor.

ANNONS

– Klädställningen är mitt arbetsredskap. Det har jag med mig hem till alla mina kunder. Linne i ull är förresten något jag rekommenderar alla att ha. Det håller dig varm när du är kall och sval när du är för varm, fortsätter hon och pekar mot det ljusa linnet som hänger över klädställningen.

Hitta plagg kan vara ”möjliggörare” för andra. Försök att undvika att köpa ”singelplagg”, som inte passar till något annat hemma, tipsar Ulrika Lysell.
Hitta plagg kan vara ”möjliggörare” för andra. Försök att undvika att köpa ”singelplagg”, som inte passar till något annat hemma, tipsar Ulrika Lysell. Bild: Julia Kero

Marknadsförde kläder inom e-handel: ”Kan inte stå bakom industrin”

Under de senaste åren har Ulrika Lysell gjort både en personlig och yrkesmässig resa. Siktet är nu inställt på att få fler människor att, som hon själv, ställa om och göra fler klimatsmarta val.

Fröet till att jobba som garderobscoach började egentligen när pandemin kom, berättar hon. Då hade hon blivit av med sin anställning på Garveriet, en mat- och mötesanläggning i Floda, där hon jobbade med marknadsföring.

På Garveriet var klimat- och hållbarhet i fokus, och det tyckte hon var skönt efter att tidigare ha arbetat med en ganska ”hetsig” e-handel riktad mot kläder.

– Jag satt då och planerade aggressiva kampanjer. Man gick från Black Friday till Black Week. Allt för att sälja fler plagg. Om människor inte hade råd att köpa såg vi till att de hade råd, genom lån. Jag såg kläderna som låg i driver, hur returer flögs till Polen och tvättades och packades om. Det började skava. Jag kände att det här kan jag inte stå bakom, den här industrin, berättar Ulrika Lysell.

ANNONS

I byggnaden där hon arbetade med e-handeln fanns andra klädföretag, och det fanns en gemensam personalbutik.

– Det var helt hysteriskt konsumtion. Det var jättelång kö innan de släppte in personalen. Där kunde man handla skor för tjugo kronor, en klänning för tjugo kronor. Jag var precis som alla andra. Jag köpte massvis, kom hem med plagg varje dag.

Förr handlade Ulrika Lysell själv utan eftertanke. Nu prioriterar hon att handla klimatsmart, som second hand.
Förr handlade Ulrika Lysell själv utan eftertanke. Nu prioriterar hon att handla klimatsmart, som second hand. Bild: Julia Kero

Eftersom klädproduktionen oftast befinner sig utomlands menar hon att konsumenter inte heller blir påminda om vilka miljöproblem det kan innebära.

– Vi betalar inte kläders verkliga pris. Jag började utforska hur jag själv kunde handla mer klimatsmart och kände att jag ville förändra människors sätt att tänka. Att man börjar tänka på hur man konsumerar.

Startade företaget under pandemin: ”Namnet har skapat en del missförstånd”

När hon blev arbetslös under pandemin kände hon att hon ville fortsätta arbeta med något som hade koppling till hållbarhetsfrågor.

Hon sökte ”massa jobb”, men inget kändes riktigt rätt.

– Hur kan jag använda erfarenheten från handeln, mitt nya klimatintresse, min passion för kläder och stil? Jag sökte massa jobb, men hittade inget som jag kunde bocka av alla mina boxar.

Från början var hon emot att starta eget. Det kändes för ”otryggt”. Men efter att ha grunnat på saken skapade hon företaget där hon erbjuder tjänster som garderobscoach.

ANNONS

Hon hjälper helt sonika sina kunder att se kläderna hemma med nya ögon; vad som kan behållas, säljas eller skänkas bort, och hur helt nya outfits kan skapas med hjälp av plagg som redan finns.

– Vissa får en aha-upplevelse när jag kombinerat ihop plagg: ”Det här har jag inte tänkt på”. Sedan finns det en del som missförstår vad en garderobscoach gör, det är ju inget man utbildar sig till, säger Ulrika och skrattar.

Hon tänker särskilt på en näringslivsfrukost hon besökte här i Härryda.

– Där var det en som trodde att jag hjälpte människor att avslöja sin sexuella läggning, att komma ”ut ur garderoben”. Jag såg hur han funderade när han hörde namnet ”garderobscoach”, att det snurrade i huvudet på honom, det var rätt roligt.

Skam och känslor kring stil: ”Vissa försöker dölja kroppsdelar”

Förutom att besöka kunder och hjälpa till med deras garderober föreläser hon om hur klimatsmarta garderob kan skapas. Och hon har studiecirklar, där tips och trix kan delas.

– Det var en undersköterska som hade en massa fina klänningar. Men det visade sig att hemma gick hon i funktionskläder, då hon har hundar. På jobbet hade hon sina arbetskläder. ”När använder du klänningarna då”, undrade jag. Det visade sig inte vara så ofta. Då är det bättre att sälja av, ha färre funktionsplagg av bättre kvalité istället. Det blir också billigare i längden.

ANNONS
Ulrika tittar på en bild hon fått av en kund. Innan hembesök ber Ulrika Lysell om bilder på kundens garderober.
Ulrika tittar på en bild hon fått av en kund. Innan hembesök ber Ulrika Lysell om bilder på kundens garderober. Bild: Julia Kero

Det Ulrika Lysell ofta lägger märkte till hos sina kunder är att kläderna kan vara kopplade till skam, eller olika känslor kring kroppen.

– Man kanske har försökt dölja vissa kroppsdelar, att det är någon kommentar som har fastnat. Det kan också vara att man inte använder sina ”finplagg”. Man vill inte sticka ut för mycket. Det blir mycket relationsbyggande. Mycket mer än jag faktiskt trodde att det skulle vara. Man kommer otroligt nära sin kund, berättar hon om insikten.

Av erfarenhet har hon lärt sig att be nya kunder att fota sina garderober före hon kommer, och verkligen plocka fram ALLA kläder. Då har hon lättare att förutse hur mycket arbete som väntar.

– En del skäms för hur mycket de köper. Vissa har enorma garderober. Ofta kan det vara att de kommer på att de ju har en till låda med kläder någonstans. Då är det inte alltid att man hinner klart inom tiden som är bestämd att jag ska vara på plats.

Organisera dina plagg: ”Går bra att använda en skokartong”

Ulrika Lysell går in i ett rum bredvid hallen, där hon förvarar sina egna kläder. Hon öppnar garderoben för att visa exempel på hur hon organiserar, eller som hon säger ”kategoriserar” klädesplaggen.

ANNONS
”Här kan du se att plaggen är vikta uppåt, då får du överblick. Det är bra använda små lådor till det”, tipsar Ulrika Lysell.
”Här kan du se att plaggen är vikta uppåt, då får du överblick. Det är bra använda små lådor till det”, tipsar Ulrika Lysell. Bild: Julia Kero

Linnen för sig. Byxor för sig. Och så vidare. Hon sveper med handen mot överdelarna, som hänger med luftigt utrymme emellan.

– Nu har jag rensat ut mycket av vinterkläderna. Det är bra att bara ha säsongskläder framme. Man ska förresten aldrig hänga finstickat på galge, för oftast hänger det ut sig i axlarna, utan det ska man vika. Det är också bra att ha galgar i samma höjd, annars blir det lätt ett stökigt intryck i garderoben. Och inte ha för smala galgar, då är det lätt att du trycker ihop alla plagg, så du inte ser vad du har.

Hon drar ut en av byrålådorna i botten av garderoben.

– Här kan du se att plaggen är vikta uppåt, då får du överblick. Det är bra använda små lådor till det. Skokartonger fungerar också, du tar vad du har, säger hon och lyfter lite i en skolåda som just nu huserar jeans.

Här är Ulrikas tips för dina kläder:

• Våga använd dina finkläder oftare

• Ha bara säsongskläder framme

• Kategorisera dina plagg

• Rensa ut allt som inte passar, lägg i låda/skänk/sälj

• Varje gång du köper nytt; tänkt att det ska passa till minst fem olika outfits

• Tvätta inte plaggen i onödan.

• För uppfräschning, vädra ute eller fräscha upp med ångtvätt

• Använd inte sköljmedel, förstör fibrer (går att blanda ättika med vatten och tillsätta eterisk olja)

LÄS MER:Hemliga uppgifter spreds i Härryda – hot mot rikets säkerhet

LÄS MER:Röd-Grön samverkan i Härryda firar beslut om mindre barngrupper i förskolan

LÄS MER:Kritik mot inventeringar gällande Landvetter Södra: ”Dåligt gjorda”

ANNONS