I år yrkade Förbo på en höjning om 10,8 procent, men allmännyttan menade att de faktiska kostnaderna för bolaget har ökat med hela 23 procent. Precis som föregående år har Hyresgästföreningen och det kommunala fastighetsbolaget Förbo svårt att komma överens om hyresförhandlingarna, och nu ska Hyresmarknadskommittén avgöra frågan.
Enligt Jan Linde, Hyresgästföreningens lokala ordförande i Härryda, beror detta på att bolaget lägger orimligt höga hyresförslag. Han menar att Hyresgästföreningen har försökt att nå en kompromiss, men att de inte kommer att gå med på att höja hyrorna med mer än fyra procent.
– Förra året konstaterade Hem och Hyra (Hyresgästföreningens medlemstidning, reds. anm.) att det inte finns någon annan kommun i Västsverige som har så höga hyror per kvadratmeter som i Härryda. Förbo bryr sig inte om att minska sina kostnader utan tänker sig bara att hyresgästerna ska betala mer och mer, säger Jan Linde.
Han anser att det är ett misslyckande att de båda parterna inte kommer överens och att det i allra högsta grad går ut över hyresgästerna. Särskilt de med kallhyra i och med de redan höga elpriserna. I hans tycke anstränger sig inte Förbo tillräckligt.
– Bekymret är att vi har hamnat i ett läge där vissa inte klarar av att betala sin hyra eftersom vi har haft en så hög hyresutveckling. Det är konstigt att Förbo som är offentligt ägt av allmänheten inte kan ha rimliga hyror i den situation som vi har nu i samhället. Folk har det faktiskt för jävligt.
Förbo om yrkandet: ”Det gäller att hitta en balanserad mellanväg”
Peter Granstedt, som är vd för Förbo, menar att årets förhandlingar mellan bolaget och Hyresgästföreningen har varit utmanande. Att yrkandet om hyreshöjning i år är högre än tidigare år är på grund av omvärldsfaktorer som exempelvis inflation, menar han.
– Det är inte konstigare än att man är två parter som ska komma överens, det har vi inte kunnat göra i år. Parterna står långt ifrån för att komma överens så då har vi fått lyfta frågan vidare.
Han poängterar att det finns förståelse för att det vilar ett ansvar på fastighetsbolagen i detta sammanhang.
– Vi förstår att det är tufft för många ekonomiskt, det gäller att hitta en balanserad mellanväg, fastighetsbolagen måste kunna ta ansvar och hitta en balans mellan båda parternas intresse.
Frågan om möjliga vräkningar på grund av den ökande hyran diskuteras inom bolaget. Trots detta påpekar Peter Granstedt att han inte ser någon skillnad jämfört med tidigare år.
– Vi har ju vräkningar, ett antal varje år, de ligger på en relativt konstant nivå. Vi ser inget som tyder på förändringar nu i och med hyresutvecklingen, menar han.
Hyresgästföreningens ordförande Jan Linde anser att trots att styrelsemedlemmarna är utvalda av politiska partier och fullmäktige, förefaller deras inlevelse i hyresgästernas angelägenheter vara bristfällig.
– De som sitter i Förbos styrelse är valda av politiska partier och fullmäktige. Jag förstår att de är ett aktiebolag, men de sitter ju inte bara där för att göra vinst, de sitter ju där för att ta ett socialt ansvar. Jag har aldrig sett dem ta det ansvaret under de tre år som jag har varit ordförande, säger han.
LÄS MER:Så mycket vill Förbo höja hyrorna med för 6 000 bostäder
LÄS MER:Fortsatt oro för dyra, kalla hyror i Härryda
LÄS MER:Boende reagerar på Förbos hyreshöjningar: ”Bilen har jag fått sälja”