Läkaren varnar för sämre barnvård i Härryda: ”Huvudlöst”

Framtiden är osäker för vården av barn med autism och adhd på Bum i Mölnlycke. Förslaget om att flytta vården har möts av kritik från föräldrar och personal.
– Det kommer ofrånkomligen bli en försämring, tycker barnläkaren Mats Reimer.

ANNONS

I väntrummet på barn- och ungdomsmedicinska mottagningen, Bum, i Mölnlycke är det tomt. Lunchtid. Två leksaksdinousarier vrålar stumt från en bokhylla. En träponny står mitt på golvet och kikar fram under sin lugg, vimplar hänger kors och tvärs i taket.

– Det kan vara svårt att få barnen att lämna ibland – de tycker det är så kul här, berättar barnläkaren Mats Reimer när han visar runt inne på Bum.

Sedan 27 år har Mats Reimer arbetat på mottagningen. Det är hans första fasta jobb och här har han blivit kvar.

– Hade jag trott att det fanns en bättre barnmottagning så hade jag bytt jobb.

ANNONS

Bum i Mölnlycke erbjuder något som få andra kommuner kan: en nära vård för barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, NPF. Hit kan barn som utvecklas annorlunda komma för att utredas, medicineras, och få olika former av vård och stöttning från psykologer, kuratorer, läkare och sköterskor. I de flesta andra kommuner i regionen, undantaget Mölndal och Partille, måste familjer söka sig till barn och ungdomspsykiatrin, Bup, för utredningar. Men Bup dras med långa väntetider och har därför svårt att uppfylla vårdgarantin.

När personalen på Bum kom tillbaka från semestern för några veckor sedan fick de ett oväntat besked från cheferna: vården av barn med NPF-diagnoser kan försvinna från mottagningen och flyttas till Bup.

Om jämlik vård betyder att det inte får funka bra någonstans, ja, då blir ju det bästa det godas fiende.

Barnläkaren: ”Huvudlöst” förslag att flytta vården till Bup

Förslaget hann knappt landa på politikernas bord förrän föräldrar och personal riktade kritik mot förslaget. Mats Reimer skrev själv ett debattinlägg i Göteborgs-Posten och kallade förslaget ”huvudlöst”.

– Jag vet inte någonstans det funkar bättre än hos oss. I varje fall inte i Västra Götaland och knappt i Sverige heller, menar Mats Reimer.

Bakgrunden till förslaget är att regionstyrelsen vill öka tillgängligheten för barn och unga med psykisk ohälsa och samtidigt skapa en mer jämlik vård. Som en del av uppdraget vill regionen satsa på ”en väg in” för unga med psykisk ohälsa.

ANNONS

– Om jämlik vård betyder att det inte får funka bra någonstans – ja, då blir ju det bästa det godas fiende. Borde det inte vara bättre att försöka lära av goda exempel och höja kvaliteten på andra ställen? frågar sig Mats Reimer som menar att en flytt ”kommer ofrånkomligen bli en försämring för barn som behöver NPF-bedömning.”

– Bup har redan jättelånga väntetider. De måste köpa in externa utredningar för dyra pengar. Man har problem att rekrytera personal till den utredningsenhet som man håller på att starta upp. Och även om de får personal så blir det ändå inte samma kontinuitet, menar Mats Reimer.

– Även om vi inte är barnpsykiatriker så är ju kvaliteten på utredningarna här bättre än på många håll.

Hoppas trots hotet: ”Kanske föräldrarnas önskan får råda”

Den 27 september väntas politikerna i den operativa hälso- och sjukvårdsnämnden i Västra Götalandsregionen ta ett beslut om flytten. För Mats Reimer och de flesta av hans kollegor skulle en flytt dock inte innebära uppsägning:

– Jag tänker väl att psykolog, sköterska och läkare nog kan användas. Den tid som frigörs kan användas produktivt till annat. Men kuratorn har nog svårt att fylla sin arbetsdag med något vettigt om uppdraget försvinner, säger Mats och fortsätter:

ANNONS

– Jag tycker att politikerna inte ska lita på mig när jag säger att vi gör ett bra jobb. Jag tycker de ska fråga andra aktörer som är bättre på att bedöma kvaliteten än vad politikerna själva är. Tycker Bup, rektorer, förskolepersonalen och socialtjänsten att vi gör ett bra jobb?

Inom tre veckor är ett beslut att vänta men Mats tror inte loppet är kört ännu.

– Jag tror fortfarande att saker går att ändra. Om det är så att våra vårdgrannar tycker att det här är ett dumt förslag och att man kan kan göra undantag från en ganska stelbent organisationsplan – då kanske föräldrarnas önskan får råda och vi får vara kvar.

LÄS MER:Vård för barn med autism i Mölnlycke hotas av flytt: ”Förödande”

LÄS MER:Är verkligen resursskola rätt väg att gå i Härryda?

LÄS MER:Anställd vid Casparssons: ”Det är mitt andra hem”

ANNONS